Nowy eksperyment

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Nowy eksperyment

Post autor: Alek »

Kontynuując temat wzmacniaczy niskonapięciowych miło jest mi poinformować, że dobre wyniki dał układ z lampami EF98 i ECC86. Przy czym EF98 pracuje jako końcówka mocy dla słuchawek. Sprzężenie między stopniami transformatorowe. Słuchawki włączone przez transformator. Będę nadal pracował nad tym układem.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Nowy eksperyment

Post autor: tszczesn »

Alek pisze:Kontynuując temat wzmacniaczy niskonapięciowych miło jest mi poinformować, że dobre wyniki dał układ z lampami EF98 i ECC86. Przy czym EF98 pracuje jako końcówka mocy dla słuchawek. Sprzężenie między stopniami transformatorowe. Słuchawki włączone przez transformator. Będę nadal pracował nad tym układem.
A skąd masz transformator? Ja stanęłem na tym problemie... No i jakie napięcie zasilające?
Alek

Napięcie zasilające woltów 12. A trafa wziąłem gotowe z Wolumenu. To stare trafa sterujące z odb. tranzystorowych o oznaczeniu T497. Lepsze byłycy T496, ale mam niestety jedną sztukę.

P.S. Miałeś się do mnie wybrać? Jeżeli masz chęć to sprawa nadal jest aktualna.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Alek pisze:Napięcie zasilające woltów 12. A trafa wziąłem gotowe z Wolumenu. To stare trafa sterujące z odb. tranzystorowych o oznaczeniu T497. Lepsze byłycy T496, ale mam niestety jedną sztukę.
Też tak próbowałem (z jakichś japończyków), ale rezultaty były gorsze niż złe. Najlepsze efekty dostałem z trafem sieciowym TS90/6, ale ono to wielkie jest :)
Alek pisze:P.S. Miałeś się do mnie wybrać? Jeżeli masz chęć to sprawa nadal jest aktualna.
Bardzo chętnie, co prawda musze sobie przypomnieć o co chodziło, ale jestem za :)
Alek

Chodziło o miernik lamp teslowski BM-215 :wink: