peavey clasic 30
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
peavey clasic 30
Witam
Mam za sobą kilka konstrukcji fendera z koncówką 5 wat (el84) z trafem głosnikowym tg5-46-666-4 dzięki stronie painlusta http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... /trans.htm
oraz koncówce pp 2 x 6p3c-e z biasem automatycznym ze strony toma.
Później przyszła kolej na kilka preampów marshalla i oczywiscie słynnego atoma.
Zrobiłem też mesy kanał red ale zbyt niskie napięcie (tylko 270volt)powodowało,że przy rozkręconym gain miałem zbyt wysoki przester na grubych strunach, a na cieńkich słaby sustain więc odłozyłem go na później bo nie dysponuje w chwili obecnej transformatorem który by to zasilił.
W chwili obecnej zastanawiam się nad budową peaveya clasica 30 bo obsłuchałem go u kolegi i spodobał mi się przester ma duzo środka i grube ziarno,a zasilanie jest w miare niskie.
Budował juz ktos może tą konstrukcję?
Za 3 stopniem jest wyjscie na rewerb myślę go pominąc i połączyć bezpośrednio do 4 połówki lampy, ale zastanawiam się jak rozwiązać to połączenie.
Mam za sobą kilka konstrukcji fendera z koncówką 5 wat (el84) z trafem głosnikowym tg5-46-666-4 dzięki stronie painlusta http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... /trans.htm
oraz koncówce pp 2 x 6p3c-e z biasem automatycznym ze strony toma.
Później przyszła kolej na kilka preampów marshalla i oczywiscie słynnego atoma.
Zrobiłem też mesy kanał red ale zbyt niskie napięcie (tylko 270volt)powodowało,że przy rozkręconym gain miałem zbyt wysoki przester na grubych strunach, a na cieńkich słaby sustain więc odłozyłem go na później bo nie dysponuje w chwili obecnej transformatorem który by to zasilił.
W chwili obecnej zastanawiam się nad budową peaveya clasica 30 bo obsłuchałem go u kolegi i spodobał mi się przester ma duzo środka i grube ziarno,a zasilanie jest w miare niskie.
Budował juz ktos może tą konstrukcję?
Za 3 stopniem jest wyjscie na rewerb myślę go pominąc i połączyć bezpośrednio do 4 połówki lampy, ale zastanawiam się jak rozwiązać to połączenie.
Re: peavey clasic 30
Wyrzucasz R20, R21 i R22. Niczego dodatkowo nie łączysz. I rozważ też końcówkę na 2xEL84.maniak pisze:Za 3 stopniem jest wyjscie na rewerb myślę go pominąc i połączyć bezpośrednio do 4 połówki lampy, ale zastanawiam się jak rozwiązać to połączenie.
Miałem ten sprzęt na przeglądzie. Gra faktycznie OK. Jestem też umówiony z właścicielem na modowanie przez dodanie włącznika stand-by, którego fabryka nie dała...
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Ten preamp dobrze działa nawet przy 200V, trzeba tylko mądrze dobrać wartości elementów kształtujące charakterystykę.maniak pisze: Zrobiłem też mesy kanał red ale zbyt niskie napięcie (tylko 270volt)powodowało,że przy rozkręconym gain miałem zbyt wysoki przester na grubych strunach, a na cieńkich słaby sustain
Ok dzięki własnie siedze nad szkicowaniem scieżek
Co do końcówki to myśle własnie nad tylko 2xel84 gdzies tam leży zakurzony transformator z mv3, kiedyś go kupiłem łącznie z zasilającym od grajka tylko miałbym problem z dopasowaniem go pod głosnik, podobno pracował w orginale z 6-cio omowcem.
ewentualnie koncówke strzelic jak w orginalnym mv3, aż tak za bardzo go nie przeciąze jak podepne pod 8 ohm.
Z drugiej strony mam też zdjecie z orginalnej całej płytki peaveya i tez chyba prosciej będzie mi przerysować tylko to co potrzebne na kalke

Co do końcówki to myśle własnie nad tylko 2xel84 gdzies tam leży zakurzony transformator z mv3, kiedyś go kupiłem łącznie z zasilającym od grajka tylko miałbym problem z dopasowaniem go pod głosnik, podobno pracował w orginale z 6-cio omowcem.
ewentualnie koncówke strzelic jak w orginalnym mv3, aż tak za bardzo go nie przeciąze jak podepne pod 8 ohm.
Z drugiej strony mam też zdjecie z orginalnej całej płytki peaveya i tez chyba prosciej będzie mi przerysować tylko to co potrzebne na kalke

ciekaw też jestem jak zabrzmi pod 5-cioma watami na el84 i na koncówce z 2x6p3s-e które już posiadam,aż mnie kusi na pająka wrrr
Przecież w necie jest fabryczny pdf z płytką. Zdjęcia płytki też jakieś mam. Jak trzeba, to zapodam.maniak pisze:Z drugiej strony mam też zdjecie z orginalnej całej płytki peaveya i tez chyba prosciej będzie mi przerysować tylko to co potrzebne na kalke
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
http://www.blueguitar.org/new/schem/peavey/c30layg1.jpg
?
swoją drogą zwróćcie uwagę na poprowadzenie ścieżek w górnym prawym rogu, kiedyś Tom o tym pisał nawet.
?
swoją drogą zwróćcie uwagę na poprowadzenie ścieżek w górnym prawym rogu, kiedyś Tom o tym pisał nawet.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Miałem chwilowy godzinny niedobór prądu na osiedlu
ale nie z mojej winy.
Posiadam własnie pliki z netu z tą płytką, siedze i kalkuje bo chce tylko sam preamp zrobic, jak skończe to pokaże.
Narazie skalkowałem to co potrzebne chcę to teraz jakos zmniejszyć,ewentualnie zmniejszyć ilość skrzyżowanych scieżek.
Robie to drugi raz, ale tez mi to mozolnie idzie - nie ma to jak gotowiec ,,pcb marvela,,
Myśle aby umiescic wraz z preampem tylko 2 kondensatory końcowe z anodowego bez zasilacza bo zrobie go na oddzielnej płytce co by był bliżej trafa zasilajacego.
Ten labirynt podobno ogranicza górne pasmo częstotliwosci wedle toma
- zostawie go jak w orginale.
Dobra ide na dymka i biore sie za robote do dzis chce to wytrawic i oczywiscie wrzucic na forum do sprawdzenia.

Posiadam własnie pliki z netu z tą płytką, siedze i kalkuje bo chce tylko sam preamp zrobic, jak skończe to pokaże.
Narazie skalkowałem to co potrzebne chcę to teraz jakos zmniejszyć,ewentualnie zmniejszyć ilość skrzyżowanych scieżek.
Robie to drugi raz, ale tez mi to mozolnie idzie - nie ma to jak gotowiec ,,pcb marvela,,
Myśle aby umiescic wraz z preampem tylko 2 kondensatory końcowe z anodowego bez zasilacza bo zrobie go na oddzielnej płytce co by był bliżej trafa zasilajacego.
Ten labirynt podobno ogranicza górne pasmo częstotliwosci wedle toma

Dobra ide na dymka i biore sie za robote do dzis chce to wytrawic i oczywiscie wrzucic na forum do sprawdzenia.
Możesz dać wszystkie kondensatory filtrujące na płytce zasilacza i też tragedii nie będzie.maniak pisze:Myśle aby umiescic wraz z preampem tylko 2 kondensatory końcowe z anodowego bez zasilacza bo zrobie go na oddzielnej płytce co by był bliżej trafa zasilajacego.
Ten labirynt podobno ogranicza górne pasmo częstotliwosci wedle toma- zostawie go jak w orginale.
Labirynt jest fajny, ale zamiast niego można dać kondensator równolegle do rezystora anodowego. Nawet wartość da się obliczyć w zależności od częstotliwości, do jakiej chce się przyciąć.
Wrzuć do sprawdzenia przed trawieniem

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
szlak mnie trafi
zacząłem malować w drukarzu a jak skonczyłem to da się tylko zapisać tył albo przód osobno ewentualnie ja nie umię.
CHCIAŁEM SZYBKO ale chyba wróce do nielubianego przeze mnie exspress pcb.

CHCIAŁEM SZYBKO ale chyba wróce do nielubianego przeze mnie exspress pcb.
Zamiast labiryntu ścieżek, możesz zastosować np. 22pF-47/1kV pomiędzy anodę i siatkę sterującą pierwszego stopnia, szczególnie wtedy, gdy na wejściu dasz rez. 68k lub 100-220pF/400V pomiędzy anodę i katodę tego stopnia.
Wiem,że mnie zlinczuje moderator za to pytanie, ale jakiego pliku grafiki i obrazy można wrzucać do wglądu do wątku bom po 30godzinach wypocin prawie skonczył płytkę owego peaveya i po konwersji na bmp nie mam możliwosci wrzuty.
Płytkę robiłem expresem pcb .
Płytkę robiłem expresem pcb .
Męcze się zeby to zamienic na jpg ale coś nie mogę,aby zrobic wrzute bez pobierania.
Jest to narazie płytka bez potencjometrów bo bedą na oddzielnej łacznie z przełącznikiem kanałów.
Wyprowadzenie zrobiłem narazie tak aby lepiej były widoczne do sprawdzenia.
Mysle je skrócic przed mase i stamtąd pociągnąc do płytki z potencjometrami przewodami w ekranie.
Narazie czekam na waszą sugestię co można jeszcze lepiej zrobic, co pare głów to nie jedna i ewentualną krytykę-mam nadzieje.
Widok płytki jest od strony scieżek, lampy bedą raczej zamocowane na chasis i połaczone taśmami.
Zarzenie mysle dać 6,3volta bo nie posiadam 12v.
Proszę o wyrozumiałość bo to mój pierwszy szkic (brudas).
Popełniłem kilka błędów takich jak zbyt bliskie rozmieszczenie wyiść vr1,vr2,vr3,out, ale na dzis mam dosyć, jak odpoczną oczy to moze zmienie-ale kombinowałem na rózne sposoby.
Jest to narazie płytka bez potencjometrów bo bedą na oddzielnej łacznie z przełącznikiem kanałów.
Wyprowadzenie zrobiłem narazie tak aby lepiej były widoczne do sprawdzenia.
Mysle je skrócic przed mase i stamtąd pociągnąc do płytki z potencjometrami przewodami w ekranie.
Narazie czekam na waszą sugestię co można jeszcze lepiej zrobic, co pare głów to nie jedna i ewentualną krytykę-mam nadzieje.
Widok płytki jest od strony scieżek, lampy bedą raczej zamocowane na chasis i połaczone taśmami.
Zarzenie mysle dać 6,3volta bo nie posiadam 12v.
Proszę o wyrozumiałość bo to mój pierwszy szkic (brudas).
Popełniłem kilka błędów takich jak zbyt bliskie rozmieszczenie wyiść vr1,vr2,vr3,out, ale na dzis mam dosyć, jak odpoczną oczy to moze zmienie-ale kombinowałem na rózne sposoby.
To idź na skróty: wyświetl płytkę w express pcb na ekranie, naciśnij "prt scr", otwórz Painta, wklej i zapisz jako JPG.maniak pisze:Męcze się zeby to zamienic na jpg ale coś nie mogę,aby zrobic wrzute bez pobierania.
Jeśli przewody do potencjometrów mają do 4-5cm, to nie muszą być ekranowane. Taśma do podstawek to nie najlepszy pomysł, bo będziesz miał blisko obok siebie, i co najgorsze równolegle, przewód z napięciem anodowym i z sygnałem.
Edit: okazało się, że mam ExpressPCB nawet zainstalowane i chyba rysowałem kiedyś podstawki lampowe do niego. A póki co Twój projekt w JPG:
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com