6P14P SE - Pytania

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

korko_czong
5...9 postów
5...9 postów

6P14P SE - Pytania

Post autor: korko_czong »

Witam
Jestem początkujący. Wzmacniacz na 6p14P SE jest moją pierwszą poważniejszą konstrukcją lampową.
Jako trafa wyjściowe mam 2 TG5, sieciowe to trafo od 4pietro4, moc ok 80VA, żarzenie 6,3V 3,5A, anodowe 250V 0,2A. Mam pytanie o wzajemne ustawienie traf na obudowie. Obawiam się że są za blisko siebie i będzie to miało wpływ na wzajemne wzbudzanie się i brum. Czy lepiej zastosowac jakies mniejsze trafo (to 80VA jest troche przewymiarowane), czy lepiej zostawic jakie jest zrobic wszystko od nowa na nowej obudowie? Obudowę zacząłem robic kiedy nie miałem jeszcze wszystkich traf, a jej wymiary były podyktowane szerokością posiadanej przeze mnie mosiężnej blaszki (20cm).

Drugie pytanie mam odnośnie ochrony przeciwporażeniowej, tj jak ją najlepiej wykonac. Instalacja elektryczna u mnie w domu jest 4 żyłowa (3fazy i przewód zerowy, gniazdka bez bolca ochronnego). Planuję podłączyc obudowe (mosiezna plyte z podstawkami) do przewodu neutralnego sieci, a poza tym nie łączyc masy wzmacniacza do obudowy aby nie tracic separacji od sieci. Tak będzie dobrze? Czy takie połączenie zapewni też ochronę przez zakłóceniami elektromagn.?
Proszę o odpowiedź i przypominam że dział jest "lampy dla początkujących" :)
Foto : Obrazek
traxman

Re: 6P14P SE - Pytania

Post autor: traxman »

Trafa mogą tak zostać, teoretycznie nie powinno dziać się nic złego. Optymalnie można by położyć głośnikowe, ale wtedy się nie zmieszczą i był by kłopot z mocowaniem. Transformator sieciowy faktycznie trochę na wyrost, ale to nie jest problem, będzie się mniej grzał.
Co do gniazdek to najwyższy czas doposażyć je w bolec uziemiający, majstrowanie neutralnym przy samym wzmacniaczu może skończyć się porażeniem - jeżeli trafi się na gniazdko z odwrotnie podłączonym neutralnym.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Daj normalny kabel 3 żyłowy i podłącz obudowę, pod zero ochronne. W pokoj gdzi ema być wzmacniacz daj gniazdko z bolcem, i w gniazdku połącz bolec z zerem.
Skuteczne, ale i tak najlepiej mieć już nową instalacje w domu.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
korko_czong
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: korko_czong »

Bobekmaster pisze:Daj normalny kabel 3 żyłowy i podłącz obudowę, pod zero ochronne. W pokoj gdzi ema być wzmacniacz daj gniazdko z bolcem, i w gniazdku połącz bolec z zerem.
Skuteczne, ale i tak najlepiej mieć już nową instalacje w domu.
No właśnie tak chciałem zrobic. Zeby nie poodlaczac z zerem w środku we wzmacniaczu, bo jeszcze ktos podlaczy odwrotnie wtyczke do sieci i faza bedzie na obudowie.
Czy takie połączenie zapewni też ochronę przed zakłóceniami (jako iż przewód zerowy jest połączony do ziemi)?
Czy kształtki transformatorów/ekrany miedzyuzwojenie tg5 (na pinie 14) tez podlaczac do masy wzmacniacza/do zera w gniazdku?
dzięki za odp.
Harry
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Harry »

Witam
W tym układzie traf będzie brum na wyjściu, trafa są obrócone miedzy sobą ale kolumny centralne traf głośnikowych są równoległe do kolumn bocznych trafa sieciowego.
Moja propozycja to położyć trafo sieciowe tak by kolumna centralna była skierowana w kierunku lampy sterującej. Wymieniając śruby którymi to trafo jest skręcone na dłuższe będziesz mógł je przykręcić do obudowy.Dla pewności możesz złożyć wzmacniacz i odpalić z trafami luzem wtedy będziesz mógł zmieniać ich położenie względem siebie. Tylko UWAŻAJ występują tam wysokie napięcia, które jeszcze przez dłuższy czas się utrzymują. Zaopatrz się w rezystor o wartości w okolicach 1K-10K i mocy około 2W możesz go na stałe podłączyć do masy na czas prób który będzie służył do rozładowywania kondensatorów w zasilaczu.
Życzę powodzenia i pozdrawiam Romek.
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

prosty układ to można go na próbę zmontować i sprawdzić jak działa. Też bym położył sieciowe, chociaż z 2 strony to pole tam nie będzie aż tak wielkie, w porównaniu do mocniejszych konstrukcji, musisz po prostu pokombinować. Daj rezystor rozładowujący do masy po 2 kondensatorze w zasilaczu, to nie będzie problemu, raz zapomniałem go dać i przy naprawie grzebaniu mnie troszkę wytrzęsło, swoją drogą takie elektrolity długo trzymają
pozdrawiam,
Paweł