Dwie lampy EL84 na końcówce mocy - 12 W
Rocznik 1956 -czyli mój
Od dłuższego czasu marzyłem o Nordmende Tannhäuser ale chciałem rocznik 54.
Trafił się taki rocznik 56 to wziąłem. Lepszy rydz niż nic.
To już mój czwarty Nordende. Pozostałe mam rocznik 54-55 - mają dwie lampy w głowicy UKF ec92 i magiczne oko w tkaninie - a ten ma jedną lampę w głowicy UKF ecc85 i oczko w skali ; -(.
Jest trochę zmordowane ale mam nadzieję, że uda mi się go odnowić
ps. -ciekawe czy kotś wie co to jest ten rydz w przysłowiu - bo nie jest to grzyb
Ostatnio zmieniony pt, 22 maja 2009, 20:12 przez zagore1, łącznie zmieniany 1 raz.
zagore1 pisze:Od dłuższego czasu marzyłem o Nordmende Tannhäuser ale chciałem rocznik 54.
To już mój czwarty Nordende. Pozostałe mam rocznik 54-55 - mają dwie lampy w głowicy UKF ec92 i magiczne oko w tkaninie - a ten ma jedną lampę w głowicy UKF ecc85 i oczko w skali ; -(.
Tannhäuserów mnogo na Ebayu, chociaż koszty przesyłki zabójcze.
zagore1 pisze:ps. -ciekawe czy kotś wie co to jest ten rydz w przysłowiu - bo nie jest to grzyb
zagore1 pisze:Od dłuższego czasu marzyłem o Nordmende Tannhäuser ale chciałem rocznik 54.
Tannhäuserów mnogo na Ebayu, chociaż koszty przesyłki zabójcze.
zagore1 pisze:ps. -ciekawe czy kotś wie co to jest ten rydz w przysłowiu - bo nie jest to grzyb
A takie zielsko na olej.
Niestety pocztą mailową się nie da radia przesłać
A co do rydza
mało kto wie,że rydz w tym przysłowiu to nie grzyb tylko staropolska roślina oleista
Jestem prawie pewien, że rycyna i rydzyk to nie to samo. Moja pamięć mi podpowiada, że olej z rydzyka był spożywczy, czego zasadniczo o rycynie powiedzieć nie można
"Rycyna - jedna z najbardziej trujących substancji pochodzenia roślinnego, otrzymywana z rącznika (Ricinus communis, rodzina Euphorbiaceae). Wszystkie części rośliny zawierają rycynę, ale największe stężenie (od 1 do 5%) jest w nasionach. Jako substancja białkowa z grupy lektyn nie miesza się z olejami, co umożliwia produkcję nieszkodliwego dla ludzi oleju rycynowego, (który nie zawiera rycyny)."
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Dwie lampy EL84 na końcówce mocy - 12 W
Rocznik 1956 -czyli mój
Od dłuższego czasu marzyłem o Nordmende Tannhäuser ale chciałem rocznik 54.
ps. -ciekawe czy kotś wie co to jest ten rydz w przysłowiu - bo nie jest to grzyb
Tannhauser już jest u mnie Brakowało w nim 7 lamp. Helmut wydłubał nawet bezpiecznik i lampki od skali. Na szczęście nic nie uszkodził. Wczoraj założyłem brakujące lampy i radio zagrało . Daję piękny głęboki i mocny dzwięk. Jednak te 12W słychać.
Kończę reanimować skrzynkę Othello i zabieram się za Tannhausera
Mam jeszcze pytanie(laika). W tym radiu są nast. lampy:
EL84 x 2
EC92 –
EABC80 -
EF89 x 2-
ECH81-
ECC85 -
EM34-oczko magiczne
Czy ktoś może mi opisać za co poczczególne lampy odpowiadają?
ECC85 - głowica UKF
ECH81 - lampa przemiany - mieszacz i generator na AM
EF89 - wzmacniacz p.cz.
EABC80 - detektor AM (A), detektor stosunkowy FM (B), przedwzmacniacz m.cz. (C)
EC92 - zapewne odwracacz fazy
EL84 - końcówka mocy
adamst_ pisze:ECC85 - głowica UKF
ECH81 - lampa przemiany - mieszacz i generator na AM
EF89 - wzmacniacz p.cz.
EABC80 - detektor AM (A), detektor stosunkowy FM (B), przedwzmacniacz m.cz. (C)
EC92 - zapewne odwracacz fazy
EL84 - końcówka mocy
O to mi chodziło - dziekuję.
Czyli obie EF89 pracują jako wzmacniacz p.cz. ?