Identyfikacja lamp produkcji NRD

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Identyfikacja lamp produkcji NRD

Post autor: ZoltAn »

Przedstawiam dwie strony z katalogów RFT ułatwiające ustalenie podproducentów lamp elektronowych ogólnie określanych mianem "RFT made".

Dlaczego z dwóch?

Ano, w tzw. "międzyczasie" (obrzydliwy "germanizm" - a raczej kalka językowa - ale jak go sensownie zastąpić czystopolskim określeniem???) RWN Neuhaus zmienił swoje logo na "enkę" z nogami.

I zapitywywanko: czy stwierdzacie, Panowie Bracia, jakieś różnice jakościowe w lampach RFT okreslonego typu (np. ECC83) - ale pochodzących od owych różnych podproducentów???

W przypadku lamp ECC85 RWN Neuhaus (z napisem w logo) występowało zauważalnie szybsze zużycie, "zasmolenie" przy otworach anod i żarzeniu oraz rozjechanie się parametrów - zwłaszcza w głowicach UKF Beethovenów i Berlinów.

To zauważyłem - wielokrotnie wymieniając "stukające" i pływające lampy tego typu na wyraźnie trwalsze - nowe Neuhaus (z N) i TELAM.

Zresztą - co jak co - ale akurat lampy EL84, EL86 (notorycznie padajace w oscyloskopach), ECC813 i nieszczęsne ECC85 to "DeDeeRom" wyjątkowo się nie udały!

Pzdr. ZoltAn
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
szalony

Post autor: szalony »

Czołem!

A czyjej produkcji może być ta, która jest na zdjęciu po prawej?
Ta z Erfurtu nie błyska przy włączaniu żarzenia, ta po prawej tak.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

A... toś mi zabił klina!!!

I to porządnego...

Być może była eksportowana "nach West" przez NRD pod logo "RFT" bez oznaczania podwykonawcy: lampa wyglada mi na dosyć wczesną.

Na rynki RWPG lampy szły zwykle z oznaczeniami poszczególnych fabryk enerdowskich - na Zachód zapewne jako "RFT".

Albo - co bardziej prawdopodobne - wykonywana dla RFT (w kooperacji lub na zlecenie) po za obszarem NRD.

Np. w Bułgarii montowali lampowe wzmacniacze kinowe do projektorów pod oznaczeniem RFT!

W Czechosłowacji robili także EM11 dla RFT (mam gdzieś taką lampę z nadrukiem i RFT i Tesli) albo na Węgrzech - bez zamieszczania nazwy podwykonawcy.

Lampa może być pochodzenia "obcego", ale ma logo RFT.

Pzdr. ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
szalony

Dzięki za info :)
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

A jak ta lampa z logo RFT...

... wyglada ze spodu???

Czy stopka jest całkowicie płaska, czy ma jakieś cyfry wytłoczone w szkle?

Chociaż wcale to nie musi być wyróżnik jednoznacznie identyfikujący producenta :!: Mam parkę lamp ECC83 produkcji Veb Funkwerk Erfurt z całkowicie płaskimi stopkami - mimo, że inne z tej samej firmy mają na środku stopki okrągłe wklęśnięcie z wytłoczoną literą i cyfrą.

Część lamp NRD miała szpiczasto zakończone nóżki, część zaś wyoblone (jak Twoje). Być może jest to kwestia okresu w jakim wykonywano te lampy :?:

Na pewno ta Twoja "RFT" jest lampą NRD-owską: świadczą o tym charakterystyczne "klepnięte" zakończenie rurki pompowej, lekko spłaszczone sklepienie bańki, czarniawy getter na szkle oraz "brudnobrązowawe" (utlenione?) druty łączących nóżki z elektrodami wewnątrz bańki.

Tesla ma np. zwykle "jasnomiedziane" doprowadzenia, jest bardziej półokrągła, ma ładniej zakończona (obłą) rurkę pompową i lśniący metalicznie getter - zaś Tungsram "philipsowski krzyż" na sklepieniu, duże anody i dlugaśny - iście choinkowy - szpic :lol:

ZoltAn
szalony

Na stopce jest '3' a pod nim 'G' "do góry nogami".

Co do tesli: Na ogół tesla ma przezroczystą stopkę, lampy RFT matową.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

BTW....

... tak.

Dwa układy SE na 6L6 i EL36 - ale w układzie triody - oraz SE układzik na 6V6 w układzie tetrody.

Schematy + opisy sfotografuję i zrzucę Ci na e-mail. Są tam takze PCB :lol:

Chyba, że reszta Tubemanów zażyczy sobie - to wrzucę jako nowy post.

Układy pochodzą z książki Rainera zur Linde'go 'Build your own Audio Valve Amplifier" i - z tego co wiem - są weryfikowane.
szalony

Wielkie dzięki. :)

Jeśli ktoś jest zainteresowany SE na EL34 - prosimy o nowy topic :)
Jasiu

Re: BTW....

Post autor: Jasiu »

ZoltAn pisze:
Układy pochodzą z książki Rainera zur Linde'go 'Build your own Audio Valve Amplifier" i - z tego co wiem - są weryfikowane.
Z książkami Lindego ostrożnie - widać, że niektóre układy nigdy nie zostały zbudowane, a nawet porządnie przeanalizowane. Na przykład układ przedwzmacniacza, w którym regulacja głośności jest poniędzy członami wzmacniacza objętymi wspólną pętlą globalnego sprzężenia zwrotnego :lol:

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Sądzę, że masz rację, ale...

... te trzy single zrobiłi u nas jacyś goście chyba z automatyki albo elektry (okazało się, że w PolSl nie tylko ja jestem "szajbusem od tych szklanych baniek") i ponoć chodziło to całkiem nieźle :) - dlatego napisałem "zweryfikowane".

Tyle, że zamiast 6V6 "chopcy wetkli" rosyjską 6P6 czy coś takiego - taką śmieszną czarną niewysoką lampkę - nigdy nie pamiętam symbolu :(

Ale nie znam szczegółów czy mieli jakieś kłopoty i wpadki...

Kiedyś skserowałem parę schematów z Lindego i rozlazło się to po ludziach :)

Jasiu - jak tam nad Waszą "kałużą" (no, tylko bez obrazy: my mamy "kapuściane góry" = Beskidy :) - pada już coś mokrego czy jeszcze jest normalna zima?

Ściskam grabę! ZoltAn
szalony

Czy można zastosować tak "wprost" lampę 6P3S-E do schematu i traf pod lampę 6L6 ? Wygląda na to, że 6P3S-E jest odpowiednikiem 6L6GC, która nie jest dokładnym odpowiednikiem 6L6. Rezystancja wewnętrzna 6P3S-E wynosi
65 kΩ , a 6L6 wynosi 23kΩ .
Awatar użytkownika
adam.o
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adam.o »

Wracając do wątku - mam taką (dość dziwną) lampę ECC81. Pisze na niej SEL Lorenz, ale swoim wyglądem, kształtem bańki, getterem itp. wygląda dokładnie na produkcję RFT. Czy to nie jest jakaś podróbka?
Co do trwałości - w moim telewizorze Stadion 2 z 1964r. w p.cz. są jeszcze oryginalne lampy EF80 z WF, podobnie jak PC96 z RWN Neuhaus (stare logo). Ale to może być tylko kwestia punktów pracy tych lamp.

Czyżby Funkwerk Erfurt przez cały czas miał takie same logo? Niemożliwe, bo mam EL84, na której nie ma tych dwóch "ludzików", tylko jest napisane wielkimi literami "FUNKWERK ERFURT". W takim razie z jakiego okresu może pochodzić ta lampa?

Swoją drogą ci to mieli o wiele lepiej rozwinięty przemysł "lampowy" od nas...
Pozdrawiam
Adam