Witam,
ten wzmacniacz JCM 800 2203 mod Zakk Wylde to nic innego jak zwyczajny JCM 800 2203 z tą różnicą że na przednim panelu umieszczone jest logo Black Label Society (kapeli Zakka Wylde'a). Wersja amerykańska od europejskiej różni się też lampami. W USA w preampie montują 12AX7, w końcówce mocy natomiast 6550, natomiast w wersjach przeznaczonych na rynek europejski odpowiednio ECC83 i EL34.
Schematy tego wzm. znajdziesz na stronie Toma: http://www.tubeamps.prv.pl/ w dziale schematy.
Poszukaj również schematów do wzm. JCM 800 2204 Lead Series, jest to ten sam wzm. tylko okrojony ze 100W do 50W(czyli 2 lampy).
Pozdrawiam i witam wszystkich forumowiczów jako żem nowy nabytek
chodzi o to że ten przedwzmacniacz z jcm800 jest dostosowany do podłaczenia gitary z przetwornikami aktywnymi i pasywnymi (tak wynikało zopisu który przeczytałem w pewnym czasopiśmie) i tylko to mnie interesuje z tego wzmacniacza
Trochę nie rozumiem twojego problemu. Schemat przedwzmacniacza znajdziesz na stronie Toma jak Ci napisałem (dwa gify spakowane zipem- preamp i końcówka osobno). A co do tego przystosowania wzm. do pickupów aktywnych czy pasywnych to moim zdaniem chwyt marketingowy, ponieważ Zakk Wylde używa Gibsonów Les Paul właśnie z aktywnymi przetwornikami EMG. Jego 'The Grail' ma EMG-81 (przy mostku) oraz EMG-85 (przy gryfie), podobnie jak inne jego Gibsony, które też mają aktywne przetworniki EMG.
Fatycznie Marshall JCM800 2203 ma dwa 'różne' wejścia: High Sensitivity Input i Low Sensitivity Input. To pierwsze jest przystosowane do gitar z pasywnymi przetwornikami, dającymi słabszy sygnał, to drugie go gitar z aktywnymi przetwornikami. Tylko że to jest teoria, bo jak pokazuje życie (czytaj: co można wyczytać chociażby z maunala pobranego ze strony marshalla) większość grajków (niezależnie od posiadanych pickupów) podpina się pod High Sensitivity Input ponieważ dzięki temu mogą jeszcze bardziej przesterować preamp. Tak samo robi również Zakk Wylde żeby uzyskać to mega mięcho w jego brzmieniu.
Więc pewnie w róznego rodzaju prasie będą trąbić herezje że Marshall JCM800 2203 to wzm. przystosowany do takich pickupów. Ale jesli chcesz podłączyć do tego gitarke z pasywnymi przetwornikami, to wszystko będzie cacy glacy. Jemu (wzm. ) nie robi to różnicy.