MESA Boogie Dual Recto

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: MESA Boogie Dual Recto

Post autor: TooL46_2 »

Witam!
MichałKob pisze: Widzę, że tamten wzmacniacz nazwany został "Eon". Czyżby ze względu na "Eon Blue Apocalypse"? Zawsze pozostaje jeszcze nazwa "Blue Apocalypse", chyba ją sobie pożyczę, jeżeli będę budować coś godnego tej nazwy :)
Po czesci tak :D :) Eon oznacza wiecznosc, wiec w tym sensie rowniez odzwierciedla czas, ile zajelo mi (od momentu zainteresowania sie tematyka gitarowych wzmacniaczy lampowych) ukonczenie mojego 'dziela' :) Blue Apocalypse to tez ciekawa nazwa ;)
Miło spotkać innego TooLowca!
Rowniez! ;)
Jeżeli zaopatrujesz się w takie potężne narzędzie, nie zapomnij o potencjometrze "blend" do regulacji przenikania się kanałów crunch/clean lub crunch/lead. Wydaje mi się to bardzo cennym narzędziem w kreowaniu brzmienia a'la Adam Jones (jeżeli to chcesz osiągnąć!). Wiadomo, że podczas nagrywania 10000 Days na przykład ten "tone" został uzyskany poprzez mieszanie sygnału z różnych kanałów różnych pieców (nieraz kilku) :) Według mnie brzmi bardzo "distinctive" w utworze "Pushit" z Salivalu. Taki brudny, mulasty crunch, zmieszany z odrobiną cleanu, puszczony przez (chyba?) chorus i vibrato. Ale za bardzo to ja się na tym nie znam, gitarzystą - niestety - nie jestem. Ciekawe jest to, że Adam w sumie nie zamiata gitarowego świata swą techniką, ale dobre riffy bestia układa! :)
Jones korzysta z 3 wzmacniaczy: Fender Bassman z paczka 412 Marshalla, Mesa Boogie i Diezel VH4 (chyba teraz w wersji VH4S) z paczkami Mesy. Z tego co sie orientuje, to sa mocno zmodowane (podobnie jak wszystkiego jego efekty podlogowe), ale wszystkie 'jada' na kanalach Lead (oprocz Bassmana, ktory ma tylko jeden -- ten jest i tak chyba rozkrecony na max). Glebokosc przesteru Adam reguluje potencjometrem gitary. Zreszta, gitare tez ma ciekawa -- Les Paul Silverburst -- 'znienawidzony' przez innych gitarzystow z racji srebrnej farby uzytej do malowania (podobniez tlumi srodkowe <<chyba>> czestotliwosci).

Ale temat potka 'blend' ciekawy -- gdzie bys taki potek wstawil na schemacie? Wyjscie kanalow Crunch/Lead? Ze schematu wynika, ze trzebaby miec chyba dwa poty -- jeden do regulacji Clean/Crunch i drugi do Crunch/Lead.

Pozdro!
Tomek
Ostatnio zmieniony sob, 21 marca 2009, 00:00 przez TooL46_2, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

Jakiego Marschala? :shock: Chyba chodziło Ci o Marshalla!
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam :)

Co racja to racja ;) Zawsze bylem na bakier z nazwami :D Posta poprawilem! Dzieki!
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Turgon »

No nie przesadzałbym, aż tak z wpływem lakieru na częstotliwości ;)
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Turgon pisze:No nie przesadzałbym, aż tak z wpływem lakieru na częstotliwości ;)
Jest to, moim zdaniem, prawdopodobne. Jesli lakier zawiera elementy metalowe (wspomniane srebro) moze dzialac jak kondensator albo, swego rodzaju, ekran, ktory bedzie wplywal na charakterystyke czestotliwosciowa gitary :) Nie jestem inzynierem, ale wydaje sie to byc logiczne ;)

Pozdr,
Tomek
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

generalnie wpływa na brzmienie
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

TooL46_2 pisze:
Turgon pisze:No nie przesadzałbym, aż tak z wpływem lakieru na częstotliwości ;)
Jest to, moim zdaniem, prawdopodobne. Jesli lakier zawiera elementy metalowe (wspomniane srebro) moze dzialac jak kondensator albo, swego rodzaju, ekran, ktory bedzie wplywal na charakterystyke czestotliwosciowa gitary :) Nie jestem inzynierem, ale wydaje sie to byc logiczne ;)

Pozdr,
Tomek
A ten lakier w postaci gotowej powłoki przewodzi? Bo jak nie to o wpływie można zapomnieć. Zastanawiam się czy ktoś z kolegów rozpoznałby na słuch rodzaj lakieru położonego na gitarze.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

jethrotull pisze:A ten lakier w postaci gotowej powłoki przewodzi? Bo jak nie to o wpływie można zapomnieć.
Ciezko mi powiedziec gdyz niestety nigdy nie mialem w rekach takiej gitary :( Ale wydaje mi sie, ze jesli ma domieszke metalu to powinno :?: Moge sie mylic... Jesli nie przewodzi to zgadzam sie, iz moze nie miec wplywu...

Pamietam jednak, ze czytalem wywiad z Jones'em w Australian Guitar Magazine, na ktory powoluja sie np. w wikipedii... http://en.wikipedia.org/wiki/Adam_Jones_(musician) Nie moge teraz znalezc oryginalu, ale sam Jones wspomina o wplywie tej powloki w wywiadzie (cytaty w linku)...

Pozdr.
Tomek
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
mroovka
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: mroovka »

A może po prostu lakier jest nieprzeźroczysty i dali gorszą dechę :?: :roll:
Nawet gdyby przewodził, to jak miałby wpływać na parametry elektryczne układu?
Jeżeli to naprawdę kwestia powłoki, to raczej myślę, że psuje ona brzmienie z dechy (wpływ mechaniczny), bo musi być jakaś szpachla, podkład, sam lakier też może być jakiś niekorzystny akustycznie.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

TooL46_2 pisze:(...)Nie moge teraz znalezc oryginalu, ale sam Jones wspomina o wplywie tej powloki w wywiadzie (cytaty w linku)...
O Ronaldzie P.Vincencie i lakrymologii też w wywiadach wspominał :D
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
S77
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: S77 »

jethrotull pisze:
TooL46_2 pisze:

Pozdr,
Tomek
A ten lakier w postaci gotowej powłoki przewodzi? Bo jak nie to o wpływie można zapomnieć. Zastanawiam się czy ktoś z kolegów rozpoznałby na słuch rodzaj lakieru położonego na gitarze.
Lakier raczej nie przewodzi, a wpływa na rezonans deski (polecam m.in. książkę A.Górskiego "Gitara elektryczna") Z tego co wiadomo najmniejszy wpływ mają lakiery nitrocelulozowe, natomiast do najgorszych należą poliestry (tworzą grubą, twardą warstwę). Poliestry za to umożliwiają uzyskanie różnych efektów- m.in. srebrny brokat. Myślę, że o rozpoznaniu na słuch rodzaju lakieru nie może być mowy :D
Sławomir Bieniek
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Thereminator pisze:O Ronaldzie P.Vincencie i lakrymologii też w wywiadach wspominał :D
Hmmm... w sumie... :D ;) Rozumiem, ze 'lachrymologie', jako slowo, piszesz w wersji fonetycznej?? ;)
S77 pisze:Lakier raczej nie przewodzi, a wpływa na rezonans deski (polecam m.in. książkę A.Górskiego "Gitara elektryczna") Z tego co wiadomo najmniejszy wpływ mają lakiery nitrocelulozowe, natomiast do najgorszych należą poliestry (tworzą grubą, twardą warstwę). Poliestry za to umożliwiają uzyskanie różnych efektów- m.in. srebrny brokat. Myślę, że o rozpoznaniu na słuch rodzaju lakieru nie może być mowy :D
Przy duzym przesterowaniu moze i bedzie slychac jakis wplyw -- jakies harmoniczne moga byc uwypuklone (albo tlumione) :). Przy czystym kanale watpie, by bylo slychac jakas roznice. Nie ulega natomiast watpliwosci fakt, iz 'wiekszosc' (jesli moge tak napisac) jego brzmienia pochodzi ze stosowania 3 wzmacniaczy i zmodowanych efektow podlogowych... BTW, chyba podalem nie do konca 'sprawdzona' info w pierwszym poscie o tej czesci dyskusji -> jednym ze wzmacniaczy nie jest Fender tylko Marshall non-lead bass head http://the-quest-of-sound.over-blog.com ... 06858.html. Pewnie to cos na modle http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/files/SB.gif Sorry za wprowadzenie w blad (jesli kogos wprowadzilem :D)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam,

W koncu powrocilem do dalszych prac nad stworzeniem plytek do wspomnianej Mesy. Bylbym wdzieczny za konstruktywna krytyke zasilacza.
Załączniki
BiasOtherSupplySchematic.pdf
(22.31 KiB) Pobrany 94 razy
BiasOtherSupply.pdf
(42.27 KiB) Pobrany 90 razy
PowerSupplySchematic.pdf
(24.21 KiB) Pobrany 86 razy
PowerSupply.pdf
(52.15 KiB) Pobrany 100 razy
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Kondensator C2 i ścieżka między jego nogami. Od tej ścieżki do plusa kondensatora masz 240V a do minusa 475V. Odległość między ścieżką i punktami lutowniczymi na oko 1mm. Nie podoba mi się. Nie lepiej puścić zworki drutem od strony elementów?
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
tosca
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: tosca »

W Mesa RoadKing bardzo poważnym problemem był "arcing" czyli przeskoczenie łuku w dwóch konkretnych miejscach PCB. W wielu egzemplarzach tych wzmacniaczy, na całym Bożym świecie, doprowadziło to do niezwykle trudnych napraw. Awarii ulegały praktycznie wszystkie transoptory, J-Fety i diody małej mocy (po kilkanaście sztuk), i to w "odległych" obwodach, na różnych PCB, wypaleniu ulegała sama PCB (dwie spore dziury "na wylot" z przerwanymi wieloma ścieżkami), a wraz z PCB szlag trafiał parę rezystorów i kondensatorów.
ODPOWIEDZ