Tak się złożyło, że właśnie odpaliłem Matchlessa AC30 na EF86 (ale fajnie warczy) a na Allegro pojawił się jednokanałowy Clubman. Popatrzyłem na schemat i się zakochałem od razu Prostownik lampowy, końcówka 2xEL34 z automatycznym biasem, bez sprzężenia zwrotnego i Presence, czyli dokładnie tak, jak sobie wyobrażam gitarowca. Natomiast ciekawa jest cena: 5,5kPLN. Kolega znający się na rzeczy mówi, że to dobra cena i wręcz się zastanawia nad zakupem... A jako że preamp na EF86 odpalił mi od razu a pozostałych gratów trochę mam, to chyba niedługo taki Clubman powstanie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Chwilowo nie dysponuję ww., mam natomiast 6Ż1P, jeszcze bardziej "minimalistyczna" A 6P9 od dawna za mną chodzi. Tym bardziej, że mam nadmiar podstawek oktalowych a i z TG2,5 w PP lepiej się sprawdzi niż 6P14P.
Przed stopniem na EF86 mam zamiar dodać jeden stopień na triodzie a za EF wtórnik na drugiej triodzie z tej samej bańki, co pierwszy stopień. Mam nadzieję, że nie będzie z tego powodu większych problemów? Lampka to 6N8S, bo mi się za duży otwór pod podstawkę wywiercił
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Pewnie ma, a czemu by nie? Ten wzmacniacz nie celuje w jak najwięcej gainu Swoją drogą ciekawe co by o nim powiedzieli koledzy twierdzący że z JCM800 bez dopałki ani rusz
sppp pisze:Na tym schemacie R1 w anodach ecc83 - 10k Chyba błąd jakiś. Czy tak ma być?
Pamiętaj, że to nie jest jakiś zwykły Marshall czy Fender i tak ma być. Dzięki temu w pierwszym stopniu jest małe wzmocnienie ale duża zawartość harmonicznych (chyba?).
Fajnie że ktoś znowu zaczął doceniać prostotę, żadnych tam przekaźników ani zbędnych funkcji (chociaż bias mógłby być sztywny...) i na pewno gra świetnie. Ciekawi brak USZ w końcówce.