Panele przednie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Panele przednie
Rysujesz prostokąt, wybierasz prawym klawiszem myszki okno właściwości i w ostatniej zakładce Prostokąt możesz wpisać wartości promieni zaokrągleń, przynajmniej w CDR9
-
- 3125...6249 postów
Cholera, nie łapię się w tym. Chyba po prostu sam napiszę coś specjalnie do projektowania paneli.
Edit: wybacz głupie pytanie, ale jak się w Corelu robi kreskę?
Edit: wybacz głupie pytanie, ale jak się w Corelu robi kreskę?
Ostatnio zmieniony sob, 7 marca 2009, 21:02 przez jethrotull, łącznie zmieniany 1 raz.
Narysujesz prostokat i jeszcze prosciej od tego co traxman proponuje najezdzasz kursorem na dowolny rog, az sie kursor zmieni na czarny trojkat, i wtedy klikajac lewym klawiszem i przytrzymujac mozesz zaokraglic rogi.
W ten sposob robisz to recznie, nie zaprzatajac sobie glowe o promien, i wszytkie rogi sie zmieniaja jednoczesnie.
W ten sposob robisz to recznie, nie zaprzatajac sobie glowe o promien, i wszytkie rogi sie zmieniaja jednoczesnie.
Ja też nie znoszę Corela, może dlatego że to program do malowania, a ja jednak wolę rysować.
-
- 3125...6249 postów
Dzięki macska, już sobie poradziłem, ale wygląda na to że będę musiał pytać o każdą następną głupotę.
Ok, kreskę też zrobiłem. Pewnie ten Corel nie jest taki zły jak się go obczai.
Ok, kreskę też zrobiłem. Pewnie ten Corel nie jest taki zły jak się go obczai.
F1
Czasami o dziwo bardzo pomocne, bo programy graficzne mają jakoś dziwnie odmienną filozofię rysowania od programów CAD. I dlaczego obiektu nie można wstawić za dowolny uchwyt w dowolny punkt i rysować po współrzędnych? Dlaczego też obiektów nie można łapać do siebie za uchwyty, tylko trzeba celować na ślepo?

-
- 3125...6249 postów
Ja dopisuję w miarę potrzeby swoje procedury do Autocada (LISP, jeżeli ktokolwiek zna)
Oj traxman nie przesadzaj, do czego sluzy funkcja "Przyciagaj do obiektow"?
Ja rysunki techniczne robie w Corelu.
Ja rysunki techniczne robie w Corelu.
Ostatnio zmieniony sob, 7 marca 2009, 21:32 przez pierwszy, łącznie zmieniany 1 raz.
Albo jestem taki głupi, albo ta funkcja niezbyt realizuje moje jej wyobrażenie. Masz środkowy klawisz myszy w Autocadzie, potrzebuję jej odpowiednika w Corelu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Ja chassis do cięcia laserem rysowałem w Corelu i konwertowałem do dxf
Fakt, że mi ta konwersja nie wyszła, ale gdyby wyszła, to bym nigdy AutoCAD-em się nie zainteresował. Z pół dnia kombinowałem jak w AutoCAD-zie narysować prostokąt z dwoma kółkami w środku 

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Niestety, sa to potezne programy, jesli chodzi o mozliwosci, nie da sie w ciagu kilku godzin nauczyc sie obsluge w zadowalajacym stopniu.
Tym bardziej jak kogos czas goni...
Tym bardziej jak kogos czas goni...

-
- 6250...9374 posty
Znając jakikolwiek program CAD łatwiej jest opanować inny, niemniej lepiej się uczyć na tych łatwiejszych w obsłudze. AutoCAD zdecydowanie do nich nie należy.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 3125...6249 postów
Robię to pierwszy raz w życiu. Może niezgodnie z zasadami ale wykonanie tego rysunku zajęło mi może ze 3 minuty.Marvel pisze:Z pół dnia kombinowałem jak w AutoCAD-zie narysować prostokąt z dwoma kółkami w środku

Program to Qcad pod Linuxem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_
Widac, ze nigdy nie pracowalesz Autocademfugasi pisze: Robię to pierwszy raz w życiu. Może niezgodnie z zasadami ale wykonanie tego rysunku zajęło mi może ze 3 minuty.
Program to Qcad pod Linuxem.