Cześć! Chciałem zapytać czym się różnił odbiornik Polonez od bardzo podobnego (prawie identycznego) radia z napisem na skali RADIOLA? Kumple miał coś takiego (albo i ma nadal) i pamiętam jak opowiadał że umył skalę i nic nie zostało A pisało na niej właśnie Radiola. Spotkał się ktoś z czymś takim?
Pozdrawiam!
Moja Radiola ma dość nietypowy jak na ten odbiornik adapter produkcji zakładów T4. Jest to zapewne radio z początków produkcji zaopatrzone w starszy niż normalnie typ. Większość Radioli i chyba wszystkie Polonezy miał raczej adapter GE 56. Sam układ radia jest typowy dla Poloneza. Krótkie obejmują zakres 30-50 metrów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Witam
Zainspirowany dyskusja sprawdziłęm swoje zasoby i stwierdziłem, że mam i Radiolę (ze szczątkiem gramofonu - też starszego typu) i "normalnego" Poloneza. Zauważyłem takze różnicę w kształcie pokrywy górnej - jedna jest "obła" z łątami forniru na zaokrąglonych rogach, druga natomiast "kanciata" - rogi przypominają raczej wycinek powierzchni walca a nie sfery jak w poprzednim przypadku.
Tak tylko dla podtrzymania dyskusji
Pozdrawiam
Pytanie do posiadaczy Poloneza. Czy gramofon jest mocowany na sztywno, na gumowych podkładkach czy sprężynach. Mam jakieś pozostałości i nie bardzo wiem jak to w końcu było.
komar pisze:Moja Radiola ma dość nietypowy jak na ten odbiornik adapter produkcji zakładów T4. Jest to zapewne radio z początków produkcji zaopatrzone w starszy niż normalnie typ. Większość Radioli i chyba wszystkie Polonezy miał raczej adapter GE 56. Sam układ radia jest typowy dla Poloneza. Krótkie obejmują zakres 30-50 metrów.
Witam.
Dopiero dziś wpadłem na ten post.Więc,to co pamiętam,bo taki adapter miałem.Były one w sprzedaży luzem w kartoniku,
na początku lub w połowie lat 50 tych.Możliwe że ktoś go wymienił .
Ja mam Poloneza bez zaokrąglonych rogów,który ma adapter T4.
Pytałem na forum o przypisanie numeracji I czy II /który jest który/,niestety bez odzewu.
Może Ty pomożesz.Dzięki.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW