Problem z głośnikiem w Nora W3L
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Problem z głośnikiem w Nora W3L
Nabyłem radio Nora W3L i okazało się że w głośniku kotwiczkowym brakuje części obwodu magnetycznego i zapewne cewki. Szukałem w internecie i nie udało mi się zobaczyć dokładnie konstrukcji tego głośnika. Ponieważ elektronikę w tym radiu zapewne da się uruchomić,dobrze by było posłuchać stacji na oryginalnym głośniku, zwłaszcza że membrana jest w doskonałym stanie. Proszę kolegów o rysunek lub zdjęcie całości obwodu elektromagnetycznego w tym głośniku.
Może ktoś ma takie lub podobne radio i potrafi mi pomóc. Chciałbym dorobić brakujące części. W załączeniu pokazuję zdjęcia z wyglądem opisanych braków głośnika.
Może ktoś ma takie lub podobne radio i potrafi mi pomóc. Chciałbym dorobić brakujące części. W załączeniu pokazuję zdjęcia z wyglądem opisanych braków głośnika.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 25...49 postów
Re: Problem z głośnikiem w Nora W3L
Panie Tomaszu na pewno ma Pan w swojej kolekcji Radio Nora W3L. Proszę chociaż o odręczny rysunek.
Pozdrawiam Janusz.
Pozdrawiam Janusz.
-
- moderator
Nie wiem o jakiego Tomasza chodzi, ale jak o mnie to nie mam, to nie jest polskie radio.JaWit pisze:Panie Tomaszu na pewno ma Pan w swojej kolekcji Radio Nora W3L. Proszę chociaż o odręczny rysunek.
Pozdrawiam Janusz.
-
- 1250...1874 posty
Wygląda na to że brakuje Ci magnesu podkowiastego który przykręcony był dwiema dłuższymi śrubami. Jego krańce a więc i bieguny powinny dochodzić do tej sztabki do której zamontowane są elementy mosiężne. Gorzej że nie widzę na tych zdjęciach cewki ani samej blaszki która drga poruszając kotwiczkę - bez tych elementów nic nie wskórasz. Jak wrócę do domu (w piątek) mogę cyknąć zdjęcia nieco podobnemu głośnikowi - może ułatwi Ci to znalezienie potrzebnych części i naprawę całości.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
- 25...49 postów
Dzięki za pomoc, blaszka drgająca poruszająca sztyfcik sprzężony z membraną chyba jest. Na zdjęciach widać fragment sztyfcika który jest właśnie przylutowany do tej blaszki.Ta blaszka powinna się znajdować wewnątrz cewki, która z kolei musi leżeć między nabiegunnikami magnesu.Tak by wynikało z teorii a konstrukcyjnie to nie bardzo wiem jak to wygląda.
I jeszcze jedno ten mechanizm jest jakby odwrócony. Igła sztyfcik łączący się z membraną wychodzi w przeciwną stronę niż np. w głośniku VE301.Ponadto mechanizm ten zamocowany jest na dębowej deseczce przykręconej do obudowy a nie do głośnika. Sztyfcik do głośnika mocowany jest śrubką tak że można go odkręcić i przylutować do blaszki.
Będę wdzięczny za zdjęcia podobnego mechanizmu.
I jeszcze jedno ten mechanizm jest jakby odwrócony. Igła sztyfcik łączący się z membraną wychodzi w przeciwną stronę niż np. w głośniku VE301.Ponadto mechanizm ten zamocowany jest na dębowej deseczce przykręconej do obudowy a nie do głośnika. Sztyfcik do głośnika mocowany jest śrubką tak że można go odkręcić i przylutować do blaszki.
Będę wdzięczny za zdjęcia podobnego mechanizmu.
-
- 1250...1874 posty
Właśnie większość tych głośników miała magnes umieszczony nie tak jak w Twoim tylko tak jak w VE301. Jedynie mogę poratować dokładniejszymi zdjęciami głośnika zbliżonego do tego na zdjęciu poniżej

sposób działania powinien być identyczny.
Pozdrawiam

sposób działania powinien być identyczny.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
- 25...49 postów
Witam, zrobiłem rysunek z wyglądem brakujących magnesu i cewki. Jednak nie wydaje mi się żeby to działało. Cewka powinna się cała znajdować między nabiegunnikami magnesu, a tak nie jest. Nie jest to możliwe ze względu na konstrukcję samego mechanizmu ( za wysoko położona kotwiczka). Jakoś musiało to być inaczej rozwiązane.
Może ma ktoś inny pomysł.
Może ma ktoś inny pomysł.
-
- 25...49 postów
Właśnie przeglądałem w internecie dostępne serwisówki Philipsów i odbiorników czeskich z lat 30 z podobnymi głośnikami. Niestety żaden mechanizm nie jest podobny do tego.Każdy ma inną konstrukcję.Niestety nie obędzie się pewnie bez zdjęć oryginalnej Nory.
Witam mam podobne radyjko zrobiłem parę zdjęć, ale nie podejmuję się jego rozbiórki bo jest na chodzie a nie chcę popsuć najgorsze to że głośnik jest zintegrowany z obudową, może coś wyjaśnią pozdrawiam Hieronim.
-
- 1250...1874 posty
Wygląda to właśnie tak jak na zdjęciach które przesłał kraz. Mimo że bieguny magnesu są po bokach blaszki to blacha do której dochodzą magnesuję się powodując powstanie biegunów nad i pod blaszką (patrz zdjęcie pierwsze). Wygląda na to że tej blaszki także Ci brakuje. Trzeba by najpierw dorobić lub zdobyć te (blaszka, cewka, magnes) elementy.
SQ9KQZ
-
- 25...49 postów
Serdeczne dzięki, te zdjęcia wyjaśniają wszystko. Potrzeba dorobić blachy nabiegunniki, cewkę i zdobyć magnes podkowiasty. Myślę że jest to do osiągalne.
Dla zainteresowanych magnesami podkowiastymi podaję plik z ofertą hurtowni, która ma w swojej ofercie magnesy podkowiaste tzw. edukacyjne. Są tam podane wymiary i ceny może się komuś przyda ta informacja.
Pozdrawiam szczególnie gachu13 i kraz za bezinteresowną pomoc.
Dla zainteresowanych magnesami podkowiastymi podaję plik z ofertą hurtowni, która ma w swojej ofercie magnesy podkowiaste tzw. edukacyjne. Są tam podane wymiary i ceny może się komuś przyda ta informacja.
Pozdrawiam szczególnie gachu13 i kraz za bezinteresowną pomoc.
-
- 25...49 postów
Musztarda po obiedzie. Wysyłam fotki tak późno ze względu na awarię cyfrówki.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w rekonstrukcji głośnika.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w rekonstrukcji głośnika.