Mają koledzy jakieś ogólne propozycje za co w takim razie można by się zabrać na początek? Trochę o elektronice wiem.
Dodam, że budżet raczej skromny ( kieszonkowe). Lamp trochę mam, ale tylko małej mocy (nie licząc 6N6P) - ważne więc, żeby lampy stopnia mocy, nie miały horrendalnej ceny . Nie chodzi mi bynajmiej o gotowy schemat - jak mam pomysł, to mogę zaprojektować .
Witam.
Modyfikacja wzmacniacza/czy jego brzmienia/, za pomocą zmiany napiecia żarzenia lampy, to już moja wyoobrażnia jest zbyt mała. Czytałem to dwa razy.Może to chochlik autora, pomyślałem sobie.Dopiero post Tomasza mnie utwierdził, ze prawidlowo zrozumialem.Tego na Forum jeszcze nie było?.
Lech
Lech Sołtysik pisze:Witam.
Modyfikacja wzmacniacza/czy jego brzmienia/, za pomocą zmiany napiecia żarzenia lampy, to już moja wyoobrażnia jest zbyt mała.
A gdyby tak podłączyć tym ECC88 żarzenie 12V, to by dopiero zagrało
To trochę mizernie... Na jednej da się zrobić wzmacniacz o mocy (na oko) 2-3 watów (albo słuchawkowiec), ale stereo z końcówką po dwie na kanał to byłoby już prawie do rzeczy... Wzmacniacz mocy bez lamp mocy budować trochę trudno, a przedwzmacniacz jakiś taki mało wdzięczny jest - Tomek ma rację, że jak dobrze zrobiony, to go po prosu nie słychać. Możesz się bawić w malutki wzmacniaczyk na tych triodach, albo poszukać EL84 i transformatorów głośnikowych od Bolera albo Tatr.
szalony pisze:Mają koledzy jakieś ogólne propozycje za co w takim razie można by się zabrać na początek? Trochę o elektronice wiem.
Dodam, że budżet raczej skromny ( kieszonkowe). Lamp trochę mam, ale tylko małej mocy (nie licząc 6N6P) - ważne więc, żeby lampy stopnia mocy, nie miały horrendalnej ceny ;). Nie chodzi mi bynajmiej o gotowy schemat - jak mam pomysł, to mogę zaprojektować :).
Zrób końcówkę przeciwsobną na jakiejś ECL82, czy PCL82. Lampy tanie, łatwodostępne, poeksperymentować można, nawet jak jakąś uszkodzisz to krzywda się żadne nie stanie. Jak chcesz trochę większą moc to użyj telewizyjnych lamp od odchylania - PL504
Czy ma sens zrobienie układu SE? Np. z EL84 lub ECL82. Wtedy mógł bym wykorzystać posiadane trafo zasilania. Uzwojenie żarzenia nie wytrzyma ilości lamp koniecznych w PP.
szalony pisze:Czy ma sens zrobienie układu SE? Np. z EL84 lub ECL82. Wtedy mógł bym wykorzystać posiadane trafo zasilania. Uzwojenie żarzenia nie wytrzyma ilości lamp koniecznych w PP.
Oczywiście, że ma. Tylko moc wyjściowa będzie mniejsza z takich samych lamp w porównaniu do przeciwsobnej końcówki pracującej w klasie AB.
Ale to aż tak też nie szkodzi. Mam wzmacniacz z jedną El84, i z kolumnami które niby mają 160W muzycznej, gra naprawdę dobrze. O ile nie chcesz robić imprez. Aż taki cichy to on nie jest, chociaż czasem zdarza mi się słuchać możliwie mało poniżej głośności, w której wzmacniacz jest przesterowany.
Ewentualnie zrób wzmacniacz pojedyńczy na El34. Taki podobno jest dużo trudniej przesterować niż ten na El84.
Z tymże lampa El34 to koszt gdzieś 30-40zł.
A ostatnio dosyć też podoba mi się 6H13C. I do tego jest tania ( na Allegro 15zł)
Ostatnio zmieniony sob, 5 lutego 2005, 14:54 przez taboret1, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam.
Ja z tych propozcji wybrałbym na początek rzeczywiście koncówke na El84 z transformatorami współpracującymi z ta lampą . Rzeczywiście dobra szkoła dla poczatkująch. Pamietam, że dawno temu zrobiłem taki wzmacniacz w wersji mono. W technikum przed stódniowka chłopaki zmontowałi zespół.Nie było wzmacniacza do gitary basowej. Poniewaz wiedzieli, że dłubę takie rzeczy , więc namówili mnie , aby go zainstalować. Wykręcałem się, że to tylko 5 W /rzeczywiście nieco mniej/ i nie napędzi basu. Jednak okazało się że po podłaczeniu do szafy głosnikowej / musiała mieć dużą efektywność/, wydobywały się niskie tony gitary basowej słyszalne całkiem nieżle, chociaz nie dominujaco, na sali gimnastycznej .Był to schyłek lat 60-tych i trudno było o sprzęt z prawdziwego zdarzenia. Łza się w oku kreci
Tak chyba będzie najlepiej. Tu masz dość fajny przykład http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... ecking.htm
Dosyć prosty, beż żadnych udziwnień.
Do tego trafo np. z Telto, albo Microlamp`u. Na tym nie szczędź, tzn. nie chodzi o to że masz kupić droższy, ale dobry, na dużym rdzeniu i najlepiej wielosekcyjny. Aha, musi ono posiadać odczep ultraliniowy, chyba że chcesz, to możesz z niego zrezygnować, ale chyba lepiej, żeby był.
Jeszcze potrzebna będzie lampa ECC83 albo 6N2P (na Allegro kilka zł.)