ACH1n

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTLamp

ACH1n

Post autor: OTLamp »

Wie ktoś może, gdzie to było używane? Do niczego to nie pasuje, więc po co to Tesla produkowała?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: ACH1n

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:Wie ktoś może, gdzie to było używane? Do niczego to nie pasuje, więc po co to Tesla produkowała?
Może jako 'zapchajdziurę' to odbiorników składanych z zapasów lamp typu A aby nie trzeba było użyć drugiego typu podstawki?
OTLamp

Jedyny taki odbiornik jaki znalazłem, Tesla T566 ma normalną, kołkową ACH1. ACH1n jest natomiast wersją ECH4 w serii A. Nijak do niczego to nie pasuje, chyba że do jakiegoś wzmacniacza z lampami serii A, np. AD1n, w roli inwertera fazy, w której to Philips lubił używać ECH4.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Ale była też normalna ACH1 bocznostykowa (mam taką, Tungsrama bodajże) więc może były radia z taką podstawką?
SQ9KQZ
OTLamp

Owszem były jeszcze bocznostykowe ACH1, produkował je Telefunken i Tungsram, tyle że każda z nich ma inny rozkład wyprowadzeń, nie są więc bezpośrednio zamienne.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

gachu13 pisze:Ale była też normalna ACH1 bocznostykowa (mam taką, Tungsrama bodajże) więc może były radia z taką podstawką?

W ogóle zdarzały się ciekawostki cokołowe. Z nietypowych rzeczy miałem RGN2004 i PP430 z cokołami bocznostykowymi (fabrycznie).
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Ja za to mam w radiu AB2 z cokołem kołkowym (taką jak Pan kiedyś pokazywał) - oryginalnie tam zamontowaną.
SQ9KQZ
OTLamp

tszczesn pisze:PP430 z cokołami bocznostykowymi (fabrycznie).
Z Tungsramowych mam bocznostykową triodę P430.