Wzmacniacz El34
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
Wzmacniacz El34
Wykonałem wzmacniacz wg schematu i opisu "bez tytułu" Piotra w zasilaczu mam trzy transformatory oddzielnie anodowe na kanał i jeden na żarzenie.
Mam kłopot z usunięciem przydźwięku ( jeżeli jest to przydźwięk). Żarzenie zrobiłem na dzielniku ale gdy go odłączę przydźwięk jest dużo mniejszy. Gdy przyłączę masę do odczepu żarzenia nic się nie zmienia. Odłączyłem stronę pierwotną transformatora zarżenia ( przy złączonym wzmacniaczu) i przydźwięk się nie ucisza nie wiem czy jest to problem z zarżeniem czy coś innego mi sieje zakłócenia. proszę o pomoc.
Mam kłopot z usunięciem przydźwięku ( jeżeli jest to przydźwięk). Żarzenie zrobiłem na dzielniku ale gdy go odłączę przydźwięk jest dużo mniejszy. Gdy przyłączę masę do odczepu żarzenia nic się nie zmienia. Odłączyłem stronę pierwotną transformatora zarżenia ( przy złączonym wzmacniaczu) i przydźwięk się nie ucisza nie wiem czy jest to problem z zarżeniem czy coś innego mi sieje zakłócenia. proszę o pomoc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Piotr
-
- 625...1249 postów
Re: Wzmacniacz El34
Przede wszystkim musisz rozpoznać, co to za częstotliwość.
50Hz to żarzenie
100Hz to zasilanie.
Jeśli jednak po odłączeniu żarzenia nadal brumi, to musisz poszukać po stronie zasilania anodowego, lub może brak umasienia metalowej obudowy.
Zostaje jescze stały punkt: MASA. Gdzieś masz zamkniętą pentlę masy, nieumasione obudowy potencjometrów.....
Możesz wykonać tę próby zwierając po kolei siatki pierwsze kolejnych lamp do masy.
Mogą to być też uszkodzone kondensatory......
Jeśli brumi Ci w obu kanałach, to albo jest to ten sam błąd w obu kanałach, albo część wspólna.
Dobrze by było gdybyś umieścił zdjęcie "flaków"
Nie zaszkodzi zbocznikować rezystor 24k kondensatorem, np 22uF
50Hz to żarzenie
100Hz to zasilanie.
Jeśli jednak po odłączeniu żarzenia nadal brumi, to musisz poszukać po stronie zasilania anodowego, lub może brak umasienia metalowej obudowy.
Zostaje jescze stały punkt: MASA. Gdzieś masz zamkniętą pentlę masy, nieumasione obudowy potencjometrów.....
Możesz wykonać tę próby zwierając po kolei siatki pierwsze kolejnych lamp do masy.
Mogą to być też uszkodzone kondensatory......
Jeśli brumi Ci w obu kanałach, to albo jest to ten sam błąd w obu kanałach, albo część wspólna.
Dobrze by było gdybyś umieścił zdjęcie "flaków"
Nie zaszkodzi zbocznikować rezystor 24k kondensatorem, np 22uF
Ostatnio zmieniony ndz, 22 lutego 2009, 12:42 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
-
- 1875...2499 postów
Nu, a najlepiej oscylogramy ze zmierzona częstotliwością 

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 75...99 postów
W zasilaczu anodowym za mostkiem mam 470uf powinno wystarczyć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Piotr
-
- 2500...3124 posty
Pojemność aż za duża, wystarczy jakieś 100 - 220u. Ważne natomiast jest to, jak podłączysz kondensator. Żelazną regułą jest prowadzenie jak najkrótszych i dość grubych [0,75 - 1mm2 powinno wystarczyć] przewodów między prostownikiem a kondensatorem. Obwody zasilane podłączasz dopiero do kondensatora - nigdy zaś między nim a mostkiem!
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 625...1249 postów
Fajny patent z chwytakami kondensatorów 

Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
-
- 75...99 postów
Nie wiem czy czasem tu nie zrobiłem błędu, przewody są 1mm2 tylko kondensator podłączyłem do płytki zasilacza i z tej płytki wyszyłem na zasilanie obwodów. Pierwszy raz zrobiłem tak, ze kondensatory podłączyłem przewodami ze względu na brak miejsca (wysokość obudowy). Czyli jest podłączone między nim a mostkiem miało by to aż takie znaczenia.Vault_Dweller pisze:Pojemność aż za duża, wystarczy jakieś 100 - 220u. Ważne natomiast jest to, jak podłączysz kondensator. Żelazną regułą jest prowadzenie jak najkrótszych i dość grubych [0,75 - 1mm2 powinno wystarczyć] przewodów między prostownikiem a kondensatorem. Obwody zasilane podłączasz dopiero do kondensatora - nigdy zaś między nim a mostkiem!
Interpunkcja!
Ostatnio zmieniony pn, 23 lutego 2009, 13:16 przez Dumek, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr
-
- 3125...6249 postów
Tak.Dumek pisze:Czyli jest podłączone między nim a mostkiem miało by to aż takie znaczenia.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 3125...6249 postów
A co to za chwytaki?ufoglonojad pisze:Fajny patent z chwytakami kondensatorów
_
-
- 625...1249 postów
-
- 75...99 postów
to uchwyty pod rurki do instalacji elektrycznej jakoś tak wyszło kondensatory były za wysokie i musiałem położyć
Piotr
-
- 6250...9374 posty
Fajny patent. Lepszy niż klejenie kondensatorów do chassis termoglutem.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 625...1249 postów
Do tego termoglut się cholera jedna odkleja czasamiThereminator pisze:Fajny patent. Lepszy niż klejenie kondensatorów do chassis termoglutem.

-
- 375...499 postów
Ja kleję silikonem.
Wszystko co podejdzie, nawet trafa do obudowy przyklejałem silikonem - nie do ruszenia w normalnej eksploatacji przez lata, a jak trzeba odkleić, to cienki nożyk wsuwamy i odcinamy jak masełko
A przy okazji 2mm warstwa gumy silikonowej działa jako amortyzatorek 
Pozdrawiam
Staszek
Wszystko co podejdzie, nawet trafa do obudowy przyklejałem silikonem - nie do ruszenia w normalnej eksploatacji przez lata, a jak trzeba odkleić, to cienki nożyk wsuwamy i odcinamy jak masełko

Pozdrawiam
Staszek
Haha! Ten arszenik był zatruty!...
-
- 625...1249 postów
Błąd polega na tym, że pomiędzy mostkiem i pierwszym kondensatorem występują największe tętnienia prądu, a co za tym idzie największe spadki napięć (chwilowe) na wszelkich połączeniach. A u Ciebie jeszcze widzę połączenia śrubowe, które to do najpewniejszych nie należą.
Najlepiej by było zrobić wąską płytkę PCB (choć ich nie lubię
) z prostownikiem z jedenej a zaciskami wyjściowymi z drugiej strony. wlutować w nią kondensatory i zamocować je spowrotem.
Pozdrawiam
Najlepiej by było zrobić wąską płytkę PCB (choć ich nie lubię

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?