Rozbłyskująca ECC83

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Re: Rozbłyskująca ECC83

Post autor: traxman »

No to trzeba soft-starta lub prostowania i filtrowania żarzenia. Wtedy elekt zniknie.
_idu

Post autor: _idu »

Marvel pisze:Ani on, ani ja, nie wyobrażamy sobie sytuacji, że nagle lampa padnie podczas koncertu w trakcie solówki.
Przepalenie włókna żarzenia w znacznej większości przypadków dojdzie podczas włączenia wzmacniacza. Tym bardziej jeśli rozbłysk ma być ew. (w co wątpię) przyczyną uszkodzenia lampy - to udar cieplny końcówek grzejnika największy będzie w chwili włączenia a nie podczas dalszej pracy. Czyli no problem - jak włączysz i działa to marne szanse na to że właśnie z winy rozbłysku padnie lampa. Jeśli już to inne wady niechlujnego montażu jej elementów się odezwą (kiepskie zgrzewanie, kiepski getter, nieodgazowane blachy na anody, kiepskie nałożenie warstwy emisyjnej na katodzie, kiepskie wykonanie siatek, niewłaściwe materiały na elektrody itd.... . Prędzej grzejnik padnie z racji kiepskiej jakości jego wykonania.
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

Bardzo spodobało mi się określenie "najlepsze chińskie lampy jakie mógł kupić" - czytaj najlepsze z najgorszych :P A co temu sławnemu koledze przeszkadzało kupić lampki ECC83 NOS firmy RFT? Wydaje mi się, że byłyby o niebo lepsze.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Beier pisze:Bardzo spodobało mi się określenie "najlepsze chińskie lampy jakie mógł kupić" - czytaj najlepsze z najgorszych :P A co temu sławnemu koledze przeszkadzało kupić lampki ECC83 NOS firmy RFT? Wydaje mi się, że byłyby o niebo lepsze.
Bogner poleca chińskie lampy. Twierdzi, że preamp jest pod nie "strojony". Kolega kupił lampy w TAD. Na www widzę, że są po 25 EUR/szt :shock:

Kto handluje NOS RFT? Albo koto mi sprzeda z 10 szt?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

Ja mam bodajże 2 szt RFT i 1 szt Telefunken ale nie oddam :P
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Beier pisze:Ja mam bodajże 2 szt RFT i 1 szt Telefunken ale nie oddam :P
Też się cieszyłem, że mam 2 szt Tungsram NOS, dopóki nie zmierzyłem. Jedna z połówek ma emisję 0,15mA :cry:
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
_idu

Marvel pisze: Bogner poleca chińskie lampy. Twierdzi, że preamp jest pod nie "strojony". Kolega kupił lampy w TAD. Na www widzę, że są po 25 EUR/szt :shock:
Zajarz w końcu że to prostu łapanie frajerów abyś kupił u niego lampy z wysoka marżą.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

STUDI pisze:
Marvel pisze: Bogner poleca chińskie lampy. Twierdzi, że preamp jest pod nie "strojony". Kolega kupił lampy w TAD. Na www widzę, że są po 25 EUR/szt :shock:
Zajarz w końcu że to prostu łapanie frajerów abyś kupił u niego lampy z wysoka marżą.
Po pierwsze czytaj uważnie. Po drugie nie uprawiaj wycieczek personalnych sugerując że coś jarzę albo czegoś nie jarzę. Stwierdzam po prostu fakt, że:
a) kolega kupił drogie chińskie lampy
b) Bogner jako producent zaleca stosować te lampy.

Niezła z ciebie wróżka, skoro na podstawie tych faktów umiesz wywnioskować coś o moim jarzeniu :?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
_idu

Marvel pisze:
STUDI pisze:
Po pierwsze czytaj uważnie. Po drugie nie uprawiaj wycieczek personalnych sugerując że coś jarzę albo czegoś nie jarzę. Stwierdzam po prostu fakt, że:
a) kolega kupił drogie chińskie lampy
b) Bogner jako producent zaleca stosować te lampy.

Niezła z ciebie wróżka, skoro na podstawie tych faktów umiesz wywnioskować coś o moim jarzeniu :?
A zabrzmiało to tak jakbyś łyknął bajki marketingowe.

W biznesie poleca się to co dodatkowo Tobie zysk przynosi. Tylko tyle - klient ma zostawić jak najwięcej kasy i ma to robić regularnie. Nie ma to związku z jakością, uczciwością tym bardziej.
Najbardziej to poleca się to co zalega w magazynie i mówiąc popularnie nie schodzi. Marketing obecnie nie m nic wspólnego z uczciwością a brutalnie mówiąc jest to obecnie tylko sztuka łapania frajerów.

Produkujesz wzmacniacze i masz lampy najtańsze jak to możliwe. Co będziesz polecał? Swoje zapasy z magazynu czy kupowane dobre porządne NOs'y?
Zacznij myśleć (i ucz tego innych ) w tę druga stronę- więcej kasty zostanie w Twojej kieszeni.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

STUDI pisze:W biznesie poleca się to co dodatkowo Tobie zysk przynosi.
Na pewno tak jest. Ale ten konkretny przypadek jest trochę bardziej skomplikowany. IMO jest tak, że Bogner produkując wzmacniacz nie może polecać do niego NOSów, bo zaraz klienci będą marudzić, że do tego wzmacniacza lampy są bardzo trudno dostępne, bo już nie produkowane i za chwilę ich wcale kupić nie będzie można. Więc poleca lampy, które są aktualnie produkowane. I projektuje wzmacniacz tak, żeby dobrze śmigał na chińskich.

Z kolei muzyk, który kupił wzmacniacz na 12k PLN i do tego Gibsona LP Custom Black Beauty za ~10k PLN nie będzie się zastanawiał, czy kupić lampę za 30 PLN czy za 25 EUR. Kupi to, co producent zaleca. Ale lamp nie kupuje przecież od Bognera. Te konkretne były kupione w Tube Amp Doctor w Niemczech.

Kiedyś dałem jednemu basiście garść różnych lamp, żeby popróbował (ma jedną lampę w preampie). Wyszedł z tego w sumie ślepy test, bo nie kojarzył wcale napisów na lampach. Oddał mi wszystkie, z wyjątkiem NOS Tungsrama. :-)
Pozdr, Marcin
marvelamps.com