W pozostałych firmach jest podobnie. BTW - nie miałem jeszcze okazji posłuchać radia z głowicą na dwóch EC92, więc pytam - rzeczywiście pogorszyło, czy to "chłyt marketingowy" sprzedających te starsze modele? I w jakim sensie pogorszyło - gorsza czułość, selektywność? Bo na jakość dźwięku jako taką to chyba większy wpływ ma tor p.cz. i detektor?zagore1 pisze:Beethoven to już inna bajkaadamst_ pisze: Końcówka mocy jest wspólna, czy tak jak w Beethovenie - oddzielna dla dołu i dla góry?
Tu jest jedna końcówka mocy EL84 (tylko Nordmende Tannhaeuser ma dwie lampy EL84 i dużą moc.)
Nordmende 53'- 55' mają głowicę UKF na dwóch pojedynczych lampach EC92 , do 56' tnąc kosztywprowadzono jedną podwójną lampę ECC85 co spowodowało pogorszenie odbioru UKF
Carmen usuwanie czarnych plam
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Re: Nordmende Carmen 55 - zamiana EM34 na 6E5C
-
- 1875...2499 postów
Mam blaupunkta z głowicą na EC92, i nie widze za dużej różnicy w porównaniu do ECC85. No może ciut większa czułość.
Dużo lepszy efekt daje wzmacniacz p.cz na EF-ce. Wszystkie stacje mają bardzo dobrą czułość.
Mam taki problem bo w tym radiu wszystkie stacje są bardzo mocne, ale najmocniejsza w moim rejonie, jest dziwnie mocno tlumiona..
Dużo lepszy efekt daje wzmacniacz p.cz na EF-ce. Wszystkie stacje mają bardzo dobrą czułość.
Mam taki problem bo w tym radiu wszystkie stacje są bardzo mocne, ale najmocniejsza w moim rejonie, jest dziwnie mocno tlumiona..
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 2500...3124 posty
Nordmende ma taki zestaw lamp:Bobekmaster pisze:Mam blaupunkta z głowicą na EC92, i nie widze za dużej różnicy w porównaniu do ECC85. No może ciut większa czułość.
EC92 - wzmacniacz w.cz. na UKF
EC92-heteroduna i mieszacz UKF
ECH81-heterodyna i wzmacniacz na AM i I stopień p.cz AM i FM
EF85-II stopień p.cz. AM i FM
EABC80 -detektor AM, demodulator FM, Wzmacniacz wstępny m.cz.
EL84-wzmacniacz końcowy m.cz.
EM34-oczko magiczne
EC92 są w metalowych kapturkach w odległości od siebie ok 8 cm.
Znalazłem taki opis:
Ogromną zaletą tego radia jest głowica UKF na osobnych pojedynczych triodach w.cz zapewniająca nadzwyczaj selektywny odbiór i dużą czułość. Dzięki takiemu rozwiązaniu unika się oscylacji pasożytniczych ,poprawia liniowość pracy wzmacniacza i obniża szumy. Już następny model Othello 56 mimo że układowo niewiele się różni , ma głowicę na pojedyńczej lampie ECC85(podwójna trioda) i nie ma powyższych zalet.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 500...624 posty
Ten opis też znam - z allegro, notabene radyjka z aukcji z tym opisem są w pięknym stanie i jakbym miał nadmiar gotówki to bym kupował - chociaż z drugiej strony nie ma to jak samemu doprowadzić radyjko do idealnego stanuzagore1 pisze:
Znalazłem taki opis:
Ogromną zaletą tego radia jest głowica UKF na osobnych pojedynczych triodach w.cz zapewniająca nadzwyczaj selektywny odbiór i dużą czułość. Dzięki takiemu rozwiązaniu unika się oscylacji pasożytniczych ,poprawia liniowość pracy wzmacniacza i obniża szumy. Już następny model Othello 56 mimo że układowo niewiele się różni , ma głowicę na pojedyńczej lampie ECC85(podwójna trioda) i nie ma powyższych zalet.

Chodziło mi o "niezależne opinie" kogoś, kto miał okazję porównać.
-
- 2500...3124 posty
Z tymi lampami EC92 musi być coś "na rzeczy" bo firma SABA montowała jeszcze w 1960 r te dwie lampy do głowicy UKF.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Nic do rzeczy.zagore1 pisze:Z tymi lampami EC92 musi być coś "na rzeczy" bo firma SABA montowała jeszcze w 1960 r te dwie lampy do głowicy UKF.
E92 to połówka ECC81. ECC81 do głowicy UKF słabo się nadawała z racji braku ekranu pomiędzy systemami triodowymi. Dlatego stosowano dwie EC92.
Dlatego m.in. wcześniej zamiast ECC81 stosowano EF80 i EC92....
ECC85 to minimalnie podrasowana ECC81 i co najważniejsze ma ekran pomiędzy systemami. Nachylenie, współczynnik wzmocnienia nieznacznie są lepsze od EC92
Przy ekranie zewnętrznym nałożonym na lampę pojemności są bardzo małe pomiędzy systemami w przypadku ECC85 (ekran zmniejsza je tak przynajmniej o rząd wielkości w dół).
Jedyna istotna różnica to mniejsze przenikanie sygnałów pomiędzy systemami lampy. Czyli nieco mniejsze przenikanie heterodyny do anteny - co mały wpływ na odbiór. I mniejsze przenikanie sygnałów w.cz. do mieszacza. ale to z racji małej selektywności wzmacniacz w.cz. dotyczy jedynie zakłóceń od silnej stacji np. TV w pobliżu. Innych różnice nie będzie - mniejsze niż się da zauważyć.
Większy wpływ ma sama konstrukcja głowicy (np. Telefunken przez zastosowanie kompensacji indukcyjności wyprowadzeń znacznie zwiększał wzmocnienie głowicy. Ponadto samo ustawienie np. odtłumienia mostka p.cz. w mieszaczu samodrgającym ma znaczny wpływ na czułość radia.
Więc aby postawić tezę o wyższości EC92 na ECC85 to trzeba porównywać takie same konstrukcje głowic - różniące się jedynie zastosowanymi lampami. Bo tak to niestety....
Bo miałem SABy z głowicą na dwóch EC92 i z głowicą na ECC85. I w zasadzie zauważalnej różnicy żadnej - obydwa radia powalały wysoką czułością i świetna selektywnością na zakresie UKF.
Cechą głowic SAB'y był przestrajany obwód wejściowy anie nastrojony na stałe o małej dobroci jak u innych producentów. Wariometr to pręt szklany z naniesionymi dwoma ruchomymi (pozwalającymi na zestrojenie współbieżności) rdzeniami aluminiowymi i jednym nieruchomym. Jeśli porównujesz radio SABa z innym radiem to niestety nie z racji zastosowania EC92 wyrobiłeś sobie takie zdanie o wyższości dwóch EC92 nad ECC85. Powód - jakość konstrukcji i wysoka staranność wykonania i zestrojenia głowic. Do tego filtry pasmowe - każdy o regulowanym współczynniki sprzężenia (AM jak FM, zwykłe filtry jak filtry detektorów AM czy FM) - również unikalne rozwiązanie).
SABA gdy stosowała EC92 i przez pewien czas gdy już używała ECC85 stosowała znacznie niższą częstotliwość pośrednią dla toru FM - 6,75MHZ z nie 10,7MHz. To dawało większe wzmocnienie toru p.cz. FM.. przywiązanie do tej 6,75MHz było tak silne że pomimo rozszerzenia zakresu UKF do 104 nadal jeszcze używała tej p.cz. pomimo problemu odbioru "lustra". Dopiero później przeszli na standardowe 10,7MHz. SABA była dość specyficzną i bardzo konserwatywną firma jeśli chodzi o nowości. Gdy już stosowano anteny ferrytowe z cewkami tej anteny będącymi cewkami obwodu wejściowego to SABA nadal stosowała antenę ferrytowa niestrojona szerokopasmową (kilkanaście zwojów srebrzanki na ferrycie podłączone do zacisków anteny i uziemienia - a dalej klasyczne cewki obwodów wejściowych....
Jak widać nie tylko EC92 stosowano ile się da ale cewki wejściowe z czasów gdy anten ferrytowych nie stosowano. dodam nigdy SABA nie drobiła się głowicy UKF montowanej na płytce drukowanej. Konstrukcja mechaniczna głowicy lampowej do końca pozostała identyczna jak w latach 50-tych. Staranne dopracowanie konstrukcji było czasochłonne i kosztowne. Nic dziwnego że za szybko nie goniono w tej firmie za nowościami. Zresztą aktualne ceny ich odbiorników z najwyższej półki mówią same za siebie. Nie stać mnie na np. Sabę Freiburg 15 - cena przekroczy 600 - 800 EUR (niekiedy ceny dochodzą ponad 1500EUR - mimo iż bardzo bym chciał aby znalazła się u mnie.
-
- 2500...3124 posty
Dziękuję za wyczepującą wypowiedź (człowiek całe życie się uczy i umiera głupiSTUDI pisze:Nic do rzeczy.zagore1 pisze:Z tymi lampami EC92 musi być coś "na rzeczy" bo firma SABA montowała jeszcze w 1960 r te dwie lampy do głowicy UKF.
E92 to połówka ECC81. ECC81 do głowicy UKF słabo się nadawała z racji braku ekranu pomiędzy systemami triodowymi. Dlatego stosowano dwie EC92.
Dlatego m.in. wcześniej zamiast ECC81 stosowano EF80 i EC92....
ECC85 to minimalnie podrasowana ECC81 i co najważniejsze ma ekran pomiędzy systemami. Nachylenie, współczynnik wzmocnienia nieznacznie są lepsze od EC92
Przy ekranie zewnętrznym nałożonym na lampę pojemności są bardzo małe pomiędzy systemami w przypadku ECC85 (ekran zmniejsza je tak przynajmniej o rząd wielkości w dół).
Jedyna istotna różnica to mniejsze przenikanie sygnałów pomiędzy systemami lampy. Czyli nieco mniejsze przenikanie heterodyny do anteny - co mały wpływ na odbiór. I mniejsze przenikanie sygnałów w.cz. do mieszacza. ale to z racji małej selektywności wzmacniacz w.cz. dotyczy jedynie zakłóceń od silnej stacji np. TV w pobliżu. Innych różnice nie będzie - mniejsze niż się da zauważyć.
Większy wpływ ma sama konstrukcja głowicy (np. Telefunken przez zastosowanie kompensacji indukcyjności wyprowadzeń znacznie zwiększał wzmocnienie głowicy. Ponadto samo ustawienie np. odtłumienia mostka p.cz. w mieszaczu samodrgającym ma znaczny wpływ na czułość radia.
Więc aby postawić tezę o wyższości EC92 na ECC85 to trzeba porównywać takie same konstrukcje głowic - różniące się jedynie zastosowanymi lampami. Bo tak to niestety....
Bo miałem SABy z głowicą na dwóch EC92 i z głowicą na ECC85. I w zasadzie zauważalnej różnicy żadnej - obydwa radia powalały wysoką czułością i świetna selektywnością na zakresie UKF.
Cechą głowic SAB'y był przestrajany obwód wejściowy anie nastrojony na stałe o małej dobroci jak u innych producentów. Wariometr to pręt szklany z naniesionymi dwoma ruchomymi (pozwalającymi na zestrojenie współbieżności) rdzeniami aluminiowymi i jednym nieruchomym. Jeśli porównujesz radio SABa z innym radiem to niestety nie z racji zastosowania EC92 wyrobiłeś sobie takie zdanie o wyższości dwóch EC92 nad ECC85. Powód - jakość konstrukcji i wysoka staranność wykonania i zestrojenia głowic. Do tego filtry pasmowe - każdy o regulowanym współczynniki sprzężenia (AM jak FM, zwykłe filtry jak filtry detektorów AM czy FM) - również unikalne rozwiązanie).
SABA gdy stosowała EC92 i przez pewien czas gdy już używała ECC85 stosowała znacznie niższą częstotliwość pośrednią dla toru FM - 6,75MHZ z nie 10,7MHz. To dawało większe wzmocnienie toru p.cz. FM.. przywiązanie do tej 6,75MHz było tak silne że pomimo rozszerzenia zakresu UKF do 104 nadal jeszcze używała tej p.cz. pomimo problemu odbioru "lustra". Dopiero później przeszli na standardowe 10,7MHz. SABA była dość specyficzną i bardzo konserwatywną firma jeśli chodzi o nowości. Gdy już stosowano anteny ferrytowe z cewkami tej anteny będącymi cewkami obwodu wejściowego to SABA nadal stosowała antenę ferrytowa niestrojona szerokopasmową (kilkanaście zwojów srebrzanki na ferrycie podłączone do zacisków anteny i uziemienia - a dalej klasyczne cewki obwodów wejściowych....
Jak widać nie tylko EC92 stosowano ile się da ale cewki wejściowe z czasów gdy anten ferrytowych nie stosowano. dodam nigdy SABA nie drobiła się głowicy UKF montowanej na płytce drukowanej. Konstrukcja mechaniczna głowicy lampowej do końca pozostała identyczna jak w latach 50-tych. Staranne dopracowanie konstrukcji było czasochłonne i kosztowne. Nic dziwnego że za szybko nie goniono w tej firmie za nowościami. Zresztą aktualne ceny ich odbiorników z najwyższej półki mówią same za siebie. Nie stać mnie na np. Sabę Freiburg 15 - cena przekroczy 600 - 800 EUR (niekiedy ceny dochodzą ponad 1500EUR - mimo iż bardzo bym chciał aby znalazła się u mnie.

Wiem, że Nordmende to niższa półka średnia, ale trzeba się cieszyć z tego co się ma.
Były parę razy na alegro SABY Automatic z połowy lat 50' - faktycznie dzieła sztuki.
Na komp. w pracy mam sciągnięty opis i zdj SABy 6 głośnikowej (nazwy w tej chwili nie pamiętam)- REWELACJA!!
i oni przegrali wojnę

Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 1875...2499 postów
Ale radiotechnikę i tak mieli najlepszą.Z wyjątkiem radarów.
-
- 2500...3124 posty
Znalazłem te zdj SABY FREIBURGSTUDI pisze:

Ciekawe czy ktoś ma takie CUDO!
Wołyń 1943. Pamiętamy!
To ja dam zdjęcia jednej z ostatnich modeli automatic (z automatików były tylko jeszcze model 18 i Studio - ten ostatni jako amplituner bez głośników w dwóch wariantach wykonania) .
Obsada lamp pokaźna:
wzmacniacz stero FM: 2x ELL 80, 2x EF 86, ECC 83,
steredekoder - tranzystory
automatyka strojenia: ECL 80, EABC 80,
tor p.cz.: EBF 89, EF 89, ECH 81,
głpwica UKF: ECC 85
wskaźniki dostrojenia i odbioru stereo: EM 84, EM87
Widok radia Skala (widać że oryginalnie była do stosowana do 108MHz - kanał 68 - - czyli wersja eksportowa - wiele ktrajów zachodniej Europy zwolniło zakres 104 - 108Mhz dla radiofonii dopiero w II połowie lat 70-tych). Środek Inne ujęcie - widać doskonale te filtry z regulacją współczynnika sprzężenia - skrajne otwory.... Napęd automatyki
Odpuściłem sobie jej zakup - poszła za drobne 1192 EUR. Zdjęcia przedstawiają egzemplarz z jednej z aukcji na ebay'de.
Ta cena.... zwłaszcza jak złotówka dołuje...
Obsada lamp pokaźna:
Widok radia Skala (widać że oryginalnie była do stosowana do 108MHz - kanał 68 - - czyli wersja eksportowa - wiele ktrajów zachodniej Europy zwolniło zakres 104 - 108Mhz dla radiofonii dopiero w II połowie lat 70-tych). Środek Inne ujęcie - widać doskonale te filtry z regulacją współczynnika sprzężenia - skrajne otwory.... Napęd automatyki
Odpuściłem sobie jej zakup - poszła za drobne 1192 EUR. Zdjęcia przedstawiają egzemplarz z jednej z aukcji na ebay'de.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 500...624 posty
Absolutne cudo

Bobekmaster pisze:Mam blaupunkta z głowicą na EC92, i nie widze za dużej różnicy w porównaniu do ECC85. No może ciut większa czułość.
To może być efekt zastosowanie lokalnej ARW - poobranie napięcia na siatki pierwszej lampy toru p.cz. FM i doprowadzenie go do siatki sterującej wzmacniacza w.cz. w głowicy. To częste rozwiązanie (nawet dziś....) i służy do zmniejszenia ryzyka przesterowanie mieszacza albo co gorsza do przeciągnięcia heterodyny silnym sygnałem(odbieranej lub zakłócającej stacji). Niekiedy jeszcze inne ARW z kondesatora detektora stosunku do siatki trzeciej ostatniej lampy w p.cz. może osłabiać otrzymywany sygnał m.cz. przy bardzo silnych stacjach.
-
- 2500...3124 posty
Te sześć głośników - rewelacjaSTUDI pisze:To ja dam zdjęcia jednej z ostatnich modeli automatic (z automatików były tylko jeszcze model 18 i Studio - ten ostatni jako amplituner bez głośników w dwóch wariantach wykonania) .
Obsada lamp pokaźna:
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 2500...3124 posty
Re: Nordmende Carmen 55 - reanimacja
Nowe magiczne oczko już na swoim miejscu.zagore1 pisze:Czyli kabelek z "5" dajemy na "6" z a "4" na "5" i tyle??adamst_ pisze:Cokół oktalowy - mechanicznie pasuje. żarzenie katoda i pierwsza anoda tak samo - jedna, bo drugiej nie ma - 6e5s ma pojedyncze pole wskaźnikowe.y cokół EM34 pasuje pod 6e5c i co trzeba przelutować aby zadziałało.??????
Ekran jest na nóżce 6 zamiast 5, a siatka sterująca na 5 zamiast 4. I to wszystko co trzeba przepiąć. Ja też obecnie czekam na oczko 6e5s zamiast EM34 do mojego Grundiga 3028.
Skrzynka do Carmen wyszła Ci cudownie - zazdroszczę straszliwie
W załączniku schemat - na czerwono wyprowadzenia 6e5s
Tak to wygląda:

Dziękuję za pomoc w przeróbce

Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 500...624 posty
Pieknie 
A ja pozwolę sobie zadać pytanie, skoro już przy oczkach jesteśmy. U mnie na początku też świeciło tak jak na tych zdjęciach, ale po ok. dwóch tygodniach (podczas których radio grało ~8 godzin dziennie) oczko świeci wyraźnie słabiej - wtedy było to świecenie b. intensywne, teraz, po prostu jest dobrze widoczne, jasność i kolor m/w takie jakie zwykle kojarzyłem z okrągłymi oczkami (ale nigdy wcześniej nie widziałem nowej EM4/34 itp).
Czy to normalne, i obecny poziom jasności będzie stabilny, czy też za miesiąc oczko zdechnie całkiem?

A ja pozwolę sobie zadać pytanie, skoro już przy oczkach jesteśmy. U mnie na początku też świeciło tak jak na tych zdjęciach, ale po ok. dwóch tygodniach (podczas których radio grało ~8 godzin dziennie) oczko świeci wyraźnie słabiej - wtedy było to świecenie b. intensywne, teraz, po prostu jest dobrze widoczne, jasność i kolor m/w takie jakie zwykle kojarzyłem z okrągłymi oczkami (ale nigdy wcześniej nie widziałem nowej EM4/34 itp).
Czy to normalne, i obecny poziom jasności będzie stabilny, czy też za miesiąc oczko zdechnie całkiem?