MESA Boogie Dual Recto

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: MESA Boogie Dual Recto

Post autor: TooL46_2 »

Hej :)

Wiem, ze jestem uparty (moja Zona zawsze mi to powtarza :twisted: :lol:). Porownalem oba (choc moze nie do konca profesjonalnie przedstawione) wzmacniacze: wersja dwukanalowa http://www.youtube.com/watch?v=mS-X1ss4Gzc i trojkanalowa http://www.youtube.com/watch?v=T-Y76XUq ... re=related (ten drugi koles ma tez testy Roadkind i Triple Recto :)). Musze powiedziec ze ch2 i ch3 w trojkanalowej (oprocz brzmien RAW, ktore mi srednio leza) to jest w sumie to, czego szukam :) Wersji dwukanalowej jednak czegos brakuje, ze mojego punktu widzenia :) Wiem, ze wiecej pracy nad trojkanalowa, ale... :)

Pozdrawiam,
Tomek
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam,

Zgodnie z Waszymi sugestiami staralem sie poprawic PCB zasilacza. Efekty mojej pracy zalaczam (wraz ze schematami). Konstruktywna krytyka, jak zwykle, mile widziana :)

Pozdrawiam,
Tomek
Załączniki
BiasOtherSupplySchematic.pdf
(15.33 KiB) Pobrany 174 razy
BiasOtherSupply.pdf
(36.57 KiB) Pobrany 127 razy
PowerSupply.pdf
(50.53 KiB) Pobrany 157 razy
PowerSupplySchematic.pdf
(16.38 KiB) Pobrany 128 razy
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

TooL46_2 pisze:Zgodnie z Waszymi sugestiami staralem sie poprawic PCB zasilacza.
Widzę, że długa droga jeszcze przed Tobą :mrgreen:

Może zainteresuj się programem Dip Trace http://www.diptrace.com/ Wersja darmowa nie ma ograniczeń wielkości płytki, tylko ograniczenie do 250 pinów, co w lampowcach zazwyczaj wystarcza.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Czolem :)

Spodziewalem sie takiej odpowiedzi :D Dopiero zaczynam przygode z PCB we wzmacniaczach lampowych. Poprzedni wzmacniacz zrobilem 'na pajaku' i wyszlo calkiem nawet niezle.

Dzieki za link -- jutro sciagne program i sprobuje sie nim pobawic. Mozna do niego jakos zaimportowac schematy stworzone juz Eagle'u? Nie chcialbym tego od nowa rysowac, ale jesli bede musial... :)

Pozdrawiam,
Tomek
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

TooL46_2 pisze:Mozna do niego jakos zaimportowac schematy stworzone juz Eagle'u? Nie chcialbym tego od nowa rysowac, ale jesli bede musial... :)
Nie mam pojęcia, ale nie sądzę. Za to mogę ci podesłać footprinty podstawki nowalowej. Zawsze to już coś ;-) Generalnie wszystkie elementy trzeba rysować od nowa samemu, jeśli efekt ma być dobry.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
mroovka
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: mroovka »

A masz może porównanie z kiCAD'em?
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

mroovka pisze:A masz może porównanie z kiCAD'em?
Nie. Ale pamiętam, że miałem jakiś powód, dla którego nie zainstalowałem kiCADa tylko DipTrace.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

A ja się dalej będę czepiał. Może płytek już nie, bo widać, że poprawiałeś. Ale będę się czepiał samej idei.
1. Już zadawałem to pytanie, ale powtórzę. Czy masz już główne elementy wzmacniacza - transformatory, podstawki, chassis itp? Czy projektując płytkę sprawdzasz wymiary montażowe elementów w sklepie, w którym zamierzasz się zaopatrywać (np. elektrolitów)? Jestem pewien, że jak już kupisz elementy to będziesz musiał przerabiać płytki, bo rozstawy nóżek nie będą pasowały albo elementy nie będą mieściły się obok siebie.
2. Czy jesteś pewien, że chcesz budować dokładną kopię DR-ki? Może lepiej potraktować ją jako kopalnię pomysłów lub po prostu się na niej opierać projektując swój wzmacniacz. Wcześniej już pisałeś, że zastanawiasz się nad wyrzuceniem prostownika lampowego, bo nie będziesz go używał. Żaden problem - wyrzuć prostownik lampowy. Zamiast niego możesz zastosować mody opisane na stonie Toma:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... #Sag%20Mod
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... 0Simulator
I w tym momencie wzmacniacz przestaje być Dual Rectifier...
Czy będziesz przekładał lampy końcówki 6L6 na EL34 i na odwrót, że jest Ci potrzebne przełączanie biasu? Czy będziesz miał (masz) transformator zasilający z odczepem na bias takim jak w oryginalnej DR-ce?

Co do softu - ja z dobrym skutkiem używam Protela 99se. Z tego co mi się wydaje można ściągnąć jego wersję 30-dniową, a 29 dnia przeinstalować (chyba). Nie mogę powiedzieć, że uwielbiam Protela, ale mniej mnie denerwuje niż Eagle. Niestety jest mniej intuicyjny co dla początkującego może stanowić problem.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

sppp pisze:A ja się dalej będę czepiał. Może płytek już nie, bo widać, że poprawiałeś. Ale będę się czepiał samej idei.
Ciesze sie :) O to mi wlasnie chodzi -- chce sie przy okazji projektowania tych plytek czegos nauczyc :)
sppp pisze:1. Już zadawałem to pytanie, ale powtórzę. Czy masz już główne elementy wzmacniacza - transformatory, podstawki, chassis itp? Czy projektując płytkę sprawdzasz wymiary montażowe elementów w sklepie, w którym zamierzasz się zaopatrywać (np. elektrolitów)? Jestem pewien, że jak już kupisz elementy to będziesz musiał przerabiać płytki, bo rozstawy nóżek nie będą pasowały albo elementy nie będą mieściły się obok siebie.
Wiekszosc 'drobnicy' juz mam. Transformatorow jeszcze nie. Podstawki -- jak pisalem wyzej -- nie maja az tak strategicznego znaczenia, poniewaz nie beda lutowane bezposrednio do PCB. Tak na dobra sprawe, to na razie nic wiecej (poza projektem tych plytek) nie bede robil -- jestem w lekkim rozkroku i do konca nie wiem, gdzie bede (fizycznie) za pol roku. Wiec na razie staram sie ograniczyc zakupy i skupic bardziej na pracy koncepcyjnej. Tak czy siak, jesli zaprojektuje plytki w miare porzadnie i zgodnie ze sztuka, to potem zmiana ew. wielkosci kondensatorow nie powinna nastreczyc trudnosci :)
sppp pisze:2. Czy jesteś pewien, że chcesz budować dokładną kopię DR-ki? Może lepiej potraktować ją jako kopalnię pomysłów lub po prostu się na niej opierać projektując swój wzmacniacz.
Brzmienie DR mi sie po prostu podoba. Mam jednak swiadomosc, iz nie bedzie to kopia w 100%. W dalszym ciagu walcze, czy w ogole potrzebuje prostownika na lampach, i coraz bardziej przekonuje sie, ze nie :) Pewnie w ostatecznej wersji wyleci i tak z projektu, ale poki co -- jest :) Mody widzialem na stronie Toma juz wczesniej, ale nie jestem pewien, czy ich bede potrzebowal.
sppp pisze:Czy będziesz przekładał lampy końcówki 6L6 na EL34 i na odwrót, że jest Ci potrzebne przełączanie biasu?
Nie wiem :) Byc moze :) To w koncu tylko jeden przelacznik, wiec nie powinno byc tak zle ;)
sppp pisze:Czy będziesz miał (masz) transformator zasilający z odczepem na bias takim jak w oryginalnej DR-ce?
Znam goscia w SYD, ktory moze mi nawinac jaki chce trafo za rozsadna cene. Chwilowo sie z tym wstrzymuje (vide odp. na pkt.1), ale gdybym zamawial, to pewnie zamowie z takie, jak w DR (bez uzwojenia 5V, jesli zrezygnuje z 5U4).
sppp pisze:Co do softu - ja z dobrym skutkiem używam Protela 99se. Z tego co mi się wydaje można ściągnąć jego wersję 30-dniową, a 29 dnia przeinstalować (chyba). Nie mogę powiedzieć, że uwielbiam Protela, ale mniej mnie denerwuje niż Eagle. Niestety jest mniej intuicyjny co dla początkującego może stanowić problem.
Sciagnalem DipTrace'a i teraz probuje sie do niego 'przyuczyc' co nieco ;) @Marvel wyslalem Ci prywatna wiadomosc :)

Dzieki wszystkim za zainteresowanie :) Jak juz troche podszkole DipTrace'a to na pewno wrzuce schemat(y) i plytke(i).

Pozdrawiam,
Tomek
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: MStaniszczak »

Marvel pisze:
TooL46_2 pisze:Zgodnie z Waszymi sugestiami staralem sie poprawic PCB zasilacza.
Widzę, że długa droga jeszcze przed Tobą :mrgreen:

Może zainteresuj się programem Dip Trace http://www.diptrace.com/ Wersja darmowa nie ma ograniczeń wielkości płytki, tylko ograniczenie do 250 pinów, co w lampowcach zazwyczaj wystarcza.
A może Target 3001! ( http://www.targetpcb.pl/ http://server.ibfriedrich.com/ )? Wersja free nie ma ograniczenia wielkości płytki, a tylko maks dwie strony i chyba 250 pinów. Dodatkowo można otwierać projekty m.in. Eagla, importować biblioteki Eagla - ja sobie zaimportowałem bibliotekę z lampami a do tego własne biblioteki tworzy się raczej prosto - skoro ja, początkujący dałem sobie radę;-)
A gdy ktoś zechce sobie kupić, to jest o wiele taniej niż w przypadku np. Eagla;-)
Turgon
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Turgon »

A skąd macie te biblioteki z lampami?? Mógłby mi ktoś podesłać.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: MStaniszczak »

Turgon pisze:A skąd macie te biblioteki z lampami?? Mógłby mi ktoś podesłać.
Do którego programu? Do jak chcesz do Target-a, daj znać na PW to Ci wyślę gotową paczkę;-)
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Ja sobie sam robię bibliotekę do protela.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Jesli chodzi o bilblioteke lamp do Eagle'a to jest dostepna na ich stronie. Mozna tez sciagnac przez FTP. ftp://ftp.cadsoft.de/eagle/userfiles/li ... /tubes.lbr
MStaniszczak pisze:A może Target 3001! ( http://www.targetpcb.pl/ http://server.ibfriedrich.com/ )? Wersja free nie ma ograniczenia wielkości płytki, a tylko maks dwie strony i chyba 250 pinów. Dodatkowo można otwierać projekty m.in. Eagla, importować biblioteki Eagla - ja sobie zaimportowałem bibliotekę z lampami a do tego własne biblioteki tworzy się raczej prosto - skoro ja, początkujący dałem sobie radę;-)
A gdy ktoś zechce sobie kupić, to jest o wiele taniej niż w przypadku np. Eagla;-)
Dzieki za linka :) Zobacze, co to jest :)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

TooL46_2 pisze:Nie, nie jest to moj pierwszy wzmacniacz :) http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic630867.html "Bebechy" w ostatecznej wersji wygladaja zdecydowanie lepiej i poradzilem sobie juz z szumami i przydzwiekiem :)
Widzę, że tamten wzmacniacz nazwany został "Eon". Czyżby ze względu na "Eon Blue Apocalypse"? Zawsze pozostaje jeszcze nazwa "Blue Apocalypse", chyba ją sobie pożyczę, jeżeli będę budować coś godnego tej nazwy :)

Miło spotkać innego TooLowca!

Jeżeli zaopatrujesz się w takie potężne narzędzie, nie zapomnij o potencjometrze "blend" do regulacji przenikania się kanałów crunch/clean lub crunch/lead. Wydaje mi się to bardzo cennym narzędziem w kreowaniu brzmienia a'la Adam Jones (jeżeli to chcesz osiągnąć!). Wiadomo, że podczas nagrywania 10000 Days na przykład ten "tone" został uzyskany poprzez mieszanie sygnału z różnych kanałów różnych pieców (nieraz kilku) :) Według mnie brzmi bardzo "distinctive" w utworze "Pushit" z Salivalu. Taki brudny, mulasty crunch, zmieszany z odrobiną cleanu, puszczony przez (chyba?) chorus i vibrato. Ale za bardzo to ja się na tym nie znam, gitarzystą - niestety - nie jestem. Ciekawe jest to, że Adam w sumie nie zamiata gitarowego świata swą techniką, ale dobre riffy bestia układa! :)

Powodzenia, keep going! :D
ODPOWIEDZ