Planuję zmajstrować wzmaczniacz m.cz. Posiadam w.w. lampy i skłonny jestem do zastosowania EBL21. W/g danych katalogowych wydaje mi się, że z grubsza biorąc parametry mają zbliżone, jeżeli chodzi o klasę A. Ponadto EBL-ki ładniej (bardziej retro wyglądają na wierzchu). Ostatni raz parałem się budową wzmacn. w szkole śr. w latach 60-tych i mało kto wtedy przywiązywał uwagę do zniekształceń poniżejżej 5%. Byle było w miarę głośno. Dlatego proszę bardziej doświadczonych o poradę.
Z reguły param się renimacją lampowych odb. radiowych.
Parametry są rzeczywiście podobne (Ra) i chyba dało by się zastosować trafko z el'ki do EBL21, tyle że na EBL'ce uzyskasz troszkę mniejszą moc - bodajże o 1 wata mniej. Z Lampek podobnych do EBL pod względem Ra można by zastosować AL4 - piękna żarówa Przymierzam się do zrobienia takieo wzmacniaczyka retro, a'la fender champ właśnie na tej lampce i trafku od od PCL86. Niestety mam tylko jedną sztukę...
s-waldek pisze:Planuję zmajstrować wzmaczniacz m.cz. Posiadam w.w. lampy i skłonny jestem do zastosowania EBL21. W/g danych katalogowych wydaje mi się, że z grubsza biorąc parametry mają zbliżone, jeżeli chodzi o klasę A. Ponadto EBL-ki ładniej (bardziej retro wyglądają na wierzchu).
EBL21 ma bardziej nieliniową charakterystykę (podobną do 6V6, na mój gust to właśnie ta lampa z dodanymi diodkami). Chyba będzie miała odrobinkę większe zniekształcenia nieliniowe (z dominacją drugiej harmonicznej, niektórzy to lubią).
Jak masz lampy EBL21 to rób na nich wzmacniacz. Owszem jeśli masz podstawki. Jako stopien wejściowy - albo ECH21 lub EF22.
Możesz popróbować z lampami UBL21 - wiem problem z żarzeniem.... ale jak zamawiasz trafo to nie problem.
UBL21 nawet używana to lamap chyba nie do zdarcia.
UBL21 jak i EBL21 na pewno dłużej podziała niż polska EL84. No i sa tanie.
A i jeszcze jedno 1W przy mocy około 5W to niezauważalna różnica.
Jak masz więcej to spróbuj zrobić stopnie przeciwsobne. Odwraczacz fazy na ECH21, przed nim ew. dodatkowy stopien wzmiocnien na EF22. Jednakowo wyglądające lampki. Wzmacniacz może się ładnie prezentować a moc wyjściowa rzędu 10W jest już przyzwoita.
W przypadku PP warto się przyjrzeć żarzeniu szeregowemu.
Czy przy zastosowaniu EBL21 w układzie przeciwsobnym da się zastosować trafo wyj. dla pary EL84 ? Jeżeli nie, to na ile osiągalne jest trafo dla pary EBL21 (czy tylko na zamówienie). Znam tylko jeden schemat spec. wykonania OR "AGA RSZ-8W", gdzie zastosowano taki układ.
Dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi.
Zrobiłem wzmacniacz na EBL21 w klasie A w połączeniu triodowym, z transformatorami TG2,5... od telewizorów lampowo pólprzewodnikowych,
efekt super, nigdy bym się nie spodziewał, że tak będą fajnie brzmiały.
Moc niewielka - ale i transformatory na więcej nie pozwalają, a nieliniowe charakterystyki zawsze trochę poprawi sprzężenie zwrotne.
Pozdrowienia.
hihihi, a myślałem że jedynie słuszne lampy to el34, el84 i ecc.. Przynajmniej do gitary Fajnie bedzie poeksperymentować z EBLkami... może nawet brzmienie będzie ciekawsze niż na el'ce Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów A co do push -pull'a - skoro Ra się mniej więcej zgadzają, to tyko punkt pracy troszkę zmienić pod EBL i banzai Udanego brzmienia