PP na 6c33c-b - problemy, pytania i inne

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Re: PP na 6c33c-b - problemy, pytania i inne

Post autor: traxman »

Żeby ECL86 nie były już tak trudno dostępne to można by się nad nimi zastanowić. Triody do wstępnego i odwracacza, części pentodowe do drivera, a może EL84 jako driver?
Możecie mnie sponiewierać słownie, ale może warto się przyjrzeć takiemu rozwiązaniu.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: MStaniszczak »

traxman pisze:Żeby ECL86 nie były już tak trudno dostępne to można by się nad nimi zastanowić. Triody do wstępnego i odwracacza, części pentodowe do drivera, a może EL84 jako driver?
Możecie mnie sponiewierać słownie, ale może warto się przyjrzeć takiemu rozwiązaniu.
Na EL84 składam małego SE (http://www.audioton.republika.pl/wzm-se.html) ;-) Właśnie czekam m.in. na trafa:-) A w wolnych chwilach zaprojektuje PCB (mam nieco większe kondensatory w zasilaniu które nie wejdą do tamtych płytek, a lampy chciałbym dać na chassis).
Ale tu wolałbym same triody;-)
OTLamp

Post autor: OTLamp »

traxman pisze: Możecie mnie sponiewierać słownie, ale może warto się przyjrzeć takiemu rozwiązaniu.
Bardzo bym chciał :lol: , ale nie da rady, bo to jest niezły pomysł. W sumie nie trzeba koniecznie dawać ECL86, można dać inną triodę-pentodę, np. ECL84 (6Ф4П). W przypadku ECL86, trzeba by zdjąć charakterystyki anodowe przy niskim Us2, aby kolano zerowej charakterystyki anodowej przypadło dla prądu anodowego w okolicach 30-50mA, gdyż oszacowanie na podstawie charakterystyk anodowych dla różnych Us2 z kart katalogowych może być obarczone zbyt dużym błędem. Z ECL84 będzie nieco prościej, da się wykorzystać charakterystyki z kart katalogowych.
Jeśli wzmacniacz ma być od samego wejścia symetryczny, to systemy C można dać na stopień wejściowy w postaci różnicowego inwertera fazy z przełączeniem do wzmacniacza różnicowego (zwarcie/rozwarcie jednego z wejść), a systemy L na różnicowy stopień sterujący.
MStaniszczak pisze: Ale tu wolałbym same triody;-)
Niestety z triodami jest gorzej, gdyż potrzebna jest duża amplituda sygnału sterującego lampy końcowe*, a niewiele triod dostarczy takiego sygnału z małymi zniekształceniami przy rozsądnym napięciu zasilania.

*najlepiej większa, niż wynikająca z charakterystyk anodowych z wrysowaną prostą obciążenia. Przy bardzo dużych rozrzutach parametrów lamp 6C33C, do pełnego wysterowania może być potrzebna nawet 2 razy większa amplituda od teoretycznej. Przy okazji może to zaowocować większą mocą wyjściową z niektórych egzemplarzy. Dlatego warto jest dysponować pewnym zapasem możliwości stopnia sterującego.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

I znowu jest nad czym myśleć. Doszukałem się jednego seryjnego wzmacniacza na 6c33c który ma w stopniu sterującym 6n30s (chociaż nie wykluczone że to bardzie z pobudek audiofilskich;-), Jogis używa często 6sn7.
I jeszcze taka mała wątpliwość. Piszesz że w przypadku ECC99 trzeba by dać zasilanie stopnia sterującego rzędu 500V. W danych Ecc99 (JJ) maks. napięcie anodowe to 400V.
A z triod jakie lampy brał byś pod uwagę?
Co do inwertera nie wiem czy nie pójdę na łatwiznę i nie dam czegoś takiego - http://efekt02.elektroda.eu/bal.unbal.pdf. Sam i tak będę raczej używał głównei wejścia zbalansowanego a i nie wiem czy taki inverter nie będzie działał lepiej;-)
traxman

łe to pentody nie chcesz, a scalaki tam chcesz wpychać - fuj :!:

Może warto zastanowić się pomimo wysokiej ceny nad 6n30p, uprości to układ, a ewentualne większe koszty lampy odbiją się na mniejszej ilości elementów i prostszym układzie. Jest jeszcze całkiem mocna 6h7c ze wspólnymi katodami, ale liniowością nie grzeszy, chociaż była stosowana w roli drivera, ale raczej w wzmacniaczach rozgłoszeniowych.
Pozostaje też pentoda 6e5p, możne też w połaczeniu triodowym oraz EL84 w połączeniu triodowym, w miarę tania i dostępna.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

traxman pisze:łe to pentody nie chcesz, a scalaki tam chcesz wpychać - fuj :!:
Mam jeszcze kilka mało koszernych planów;-) Nie bijcie, ale nie jestem ortodoksem;-) Nad inwerterem mogę się zastanowić, ale czy jest jakikolwiek sens?
traxman pisze: Może warto zastanowić się pomimo wysokiej ceny nad 6n30p, uprości to układ, a ewentualne większe koszty lampy odbiją się na mniejszej ilości elementów i prostszym układzie. Jest jeszcze całkiem mocna 6h7c ze wspólnymi katodami, ale liniowością nie grzeszy, chociaż była stosowana w roli drivera, ale raczej w wzmacniaczach rozgłoszeniowych.
Pozostaje też pentoda 6e5p, możne też w połaczeniu triodowym oraz EL84 w połączeniu triodowym, w miarę tania i dostępna.
Koszty 6n30p mnie jakoś mocno nie odstraszają. Za parę z dzisiejszej produkcji i tak dam mniej niż dałem za kwadrę diabłów;-) A myślę że podczas eksploatacji wzmacniacza i tak częściej będę musiał wymieniać diabły niż lampy sterujące (6n30p ma z tego co wiem dość długa żywotność;-)
OTLamp

MStaniszczak pisze:I znowu jest nad czym myśleć. Doszukałem się jednego seryjnego wzmacniacza na 6c33c który ma w stopniu sterującym 6n30s (chociaż nie wykluczone że to bardzie z pobudek audiofilskich;-), Jogis używa często 6sn7.
Owszem, ale niestety poziom zniekształceń nieliniowych będzie już dość duży.
MStaniszczak pisze: I jeszcze taka mała wątpliwość. Piszesz że w przypadku ECC99 trzeba by dać zasilanie stopnia sterującego rzędu 500V. W danych Ecc99 (JJ) maks. napięcie anodowe to 400V.
Należy odróżnić napięcie zasilania od napięcia spoczynkowego na anodzie.
W "Cykinie" masz gdzieś w początkowych rozdziałach opisaną graficzną metodę analizy zniekształceń nieliniowych (metoda trzypunktowa i pięciopunktowa). Zajrzyj tam, a zobaczysz, jakie napięcie zasilania wychodzi przy wrysowaniu prostej obciążenia tak, aby zniekształcenia były małe i dlaczego z 6SN7 będzie kiepsko, przy założeniu, że chcemy amplitudy 80-100V.
MStaniszczak pisze: A z triod jakie lampy brał byś pod uwagę?
Z podwójnych triod to chyba jeszcze 6H6П będzie w miarę dobra. Da się poprawić parametry i nieco obniżyć napięcie zasilania rozbudowując układ o dodatkowe lampy lub półprzewodniki (dynamiczne obciążenie), ale czy warto?
MStaniszczak pisze: Co do inwertera nie wiem czy nie pójdę na łatwiznę i nie dam czegoś takiego - http://efekt02.elektroda.eu/bal.unbal.pdf. Sam i tak będę raczej używał głównei wejścia zbalansowanego a i nie wiem czy taki inverter nie będzie działał lepiej;-)
Ale inwerter tutaj nie jest problemem. Najważniejszy jest stopień sterujący i stopień mocy, bo one, wnoszą największe zniekształcenia.
MStaniszczak pisze:
Koszty 6n30p mnie jakoś mocno nie odstraszają. Za parę z dzisiejszej produkcji i tak dam mniej niż dałem za kwadrę diabłów;-) A myślę że podczas eksploatacji wzmacniacza i tak częściej będę musiał wymieniać diabły niż lampy sterujące (6n30p ma z tego co wiem dość długa żywotność;-)
Ale tu nie ma żadnej rewelacji, moim zdaniem nie warto tej lampy tu stosować. Ponadto stopień sterujący z tą lampą musiałby pracować przy dość dużym prądzie anodowym, przy mniejszych będzie gorzej.
traxman

6n6p jest 10x tańsza, ale miałem poważne problemy ze znalezieniem lampy o identycznych parametrach triod w bańce - może to przypadek?
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

Czyli z rójki ecc99, 6n30p i 6n6p najlepiej wypada najdroższa?;-)
Damy radę;-) Tak jak pisałem, wzmacniacz i tak będzie powstawał baaardzo długo (nie ma się co oszukiwać, po pierwsze tanio nie będzie, po drugie trzeba się jeszcze mocno podszkolić, po trzecie z czasem ostatnio kiepsko;-)
OTLamp

traxman pisze:6n6p jest 10x tańsza, ale miałem poważne problemy ze znalezieniem lampy o identycznych parametrach triod w bańce - może to przypadek?

To jest lampa o dużym nachyleniu charakterystyki, dlatego takie rozrzuty są w zasadzie nieuniknione. Trzeba odpowiednio polaryzować, albo dobierać lampy. Z innych triod, nadadzą się jeszcze E86C (EC86).
OTLamp

MStaniszczak pisze:Czyli z rójki ecc99, 6n30p i 6n6p najlepiej wypada najdroższa?;-)
Nie wiem jak z trzymaniem parametrów ECC99, wg kart katalogowych ma dość liniowe charakterystyki i rzeczywiście z podwójnych triod teoretycznie byłaby tu bardzo dobra.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

OTLamp pisze:
MStaniszczak pisze:Czyli z rójki ecc99, 6n30p i 6n6p najlepiej wypada najdroższa?;-)
Nie wiem jak z trzymaniem parametrów ECC99, wg kart katalogowych ma dość liniowe charakterystyki i rzeczywiście z podwójnych triod teoretycznie byłaby tu bardzo dobra.
Myśląc o najdroższej miałem na myśli 6n30p;-) Nowa kosztuje ok 30$, a ECC99 "jedynie" 16$ (w obu przypadkach +5$ za parowanie, ceny z http://thetubestore.com).
Ale jeśli ECC99 była by lepsza od 6n30p to i lepiej;-)
OTLamp

Najdroższa wypada tutaj najgorzej.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

OK. Poczytam, pomyśle, porysuję, skonsultuję na forum:-)
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

Jakiej amplitudy potrzebujesz do wysterowania rogaczy?