Dwukanałowiec PP EL84
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Re: Dwukanałowiec PP EL84
Bardzo ładnnie wykonany wzmacniacz, czysty montaż, chciałbym aby moje konstrukcje były tak eleganckie.
W tej chwili robię dwie takie konstrukcje ( bez ef-ki) , jeden wzmak dostał trafa od Luny ,drugi czeka aż coś kupię .p Piszesz że trafa kupiłeś od Kacpra, jeżeli to nie tajemnica to napisz kto to jest i jak się mogę z nim skontaktować. Jeszcze jedno pytanie : dałeś rezystor przy EZ 81 - za wysokie napięcie żarzenia?
W tej chwili robię dwie takie konstrukcje ( bez ef-ki) , jeden wzmak dostał trafa od Luny ,drugi czeka aż coś kupię .p Piszesz że trafa kupiłeś od Kacpra, jeżeli to nie tajemnica to napisz kto to jest i jak się mogę z nim skontaktować. Jeszcze jedno pytanie : dałeś rezystor przy EZ 81 - za wysokie napięcie żarzenia?
-
- 1250...1874 posty
-
- 75...99 postów
Dokładnie tak, około 1Vendrju pisze: Jeszcze jedno pytanie : dałeś rezystor przy EZ 81 - za wysokie napięcie żarzenia?
-
- 125...249 postów
Mam ten sam problem z transformatorem sieciowym od Luny , żarzenie o 1V za wysokie no i 366 - 0 - 366 napięcie anodowe ( pomiar na uzwjeniu transformatora na biegu jałowym ) , też trochę za wysokie. No właśnie , jakie masz napięcie w punkcie A ?
-
- 75...99 postów
W punkcie A mam około 340V i nie wiem, czy dobrze robię, ale nie przejmuje się tym
Na zamieszczonym schemacie rezystor katodowy R30 ma 130R, w rzeczywistości wstawiłem 150R, moc strat na lampie w takim ustawieniu wynosi ok.13W, o 1W za dużo, no cóż...

-
- 125...249 postów
Jak dobrze gra to ja jestem za , czasami teoretyczne skopanie tematu powoduje , że egzemplarz jest wybitny - nie twierdzę , że to zawsze działa ale .... jak gra... acha ,dziś odebrałem głośnik CELESTION VINTAGE 30 - fajnie , no nie ?
-
- 375...499 postów
Witam
Bardzo ładna konstrukcja, mogę liczyć na jakieś nagranie ??
Zastanawiam się jak jest różnica między Twoją konstrukcją, a Atomem w wersji PP (chodzi mi o kanał przesterowany).
Pozdrawiam
Bardzo ładna konstrukcja, mogę liczyć na jakieś nagranie ??
Zastanawiam się jak jest różnica między Twoją konstrukcją, a Atomem w wersji PP (chodzi mi o kanał przesterowany).
Pozdrawiam
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
-
- 3125...6249 postów
U lwa jest chyba bardziej dopracowana końcówka. Ja swoją robiłem trochę w ciemno i pewnie niektóre wartości elementów wymagają korekty. Jest też prostownik na lampie, co jest fajne. No i montaż point to point to podstawaqdlaczian pisze:Zastanawiam się jak jest różnica między Twoją konstrukcją, a Atomem w wersji PP (chodzi mi o kanał przesterowany).

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 75...99 postów
Nagrałbym coś, ale nie mogę się za to zabrać; ani nie mam żadnego programu (oprócz Rejestratora dźwięków;), ani mikrofonu. No, może się jednak sprężę i jakoś to nagram. A macie może jakieś próbki tego Atomica PP, może są gdzieś na forum? Miałbym jakieś porównanie.
-
- 3125...6249 postów
Próbek PP nie ma, może kiedyś jeszcze będą
Są próbki Atomica SE na 6P1P.

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 375...499 postów
Mam pytanie z innej beczki trochę.....
Obserwując gitarzystów zauważyłem że podczas grania różnych utworów często bywa tak że dźwięk gitary brzmi bardzo długo od momentu uderzenia kostką, tj. gitarzysta uderza w struny a dźwięk leci i leci i leci, aż do momentu np. stłumienia celowego lub ponownego uderzenia. Zastanawiam się na ile jest to kwestia samego instrumentu, a jaką rolę odgrywa tu wzmacniacz. Obecnie próbuję swoich sił ucząc się gry na gitarze elektrycznej i jakoś nie udaje mi się uzyskać "podobnego efektu". Dodam że gram na Atomie SE a gitara to squier i w sumie nigdy jeszcze nie podpinałem się pod fabryczny wzmacniacz. Liczę na wyrozumiałość moderatorów w kwestii posta poza tematem.
Obserwując gitarzystów zauważyłem że podczas grania różnych utworów często bywa tak że dźwięk gitary brzmi bardzo długo od momentu uderzenia kostką, tj. gitarzysta uderza w struny a dźwięk leci i leci i leci, aż do momentu np. stłumienia celowego lub ponownego uderzenia. Zastanawiam się na ile jest to kwestia samego instrumentu, a jaką rolę odgrywa tu wzmacniacz. Obecnie próbuję swoich sił ucząc się gry na gitarze elektrycznej i jakoś nie udaje mi się uzyskać "podobnego efektu". Dodam że gram na Atomie SE a gitara to squier i w sumie nigdy jeszcze nie podpinałem się pod fabryczny wzmacniacz. Liczę na wyrozumiałość moderatorów w kwestii posta poza tematem.
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
-
- 3125...6249 postów
To się nazywa sustain. Bogner na kanale czerwonym ma nieskończony sustain na każdym progu na każdej strunie 

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1250...1874 posty
Wybrzmiewanie to i kwestia gitary i wzmacniacza i efektów. Mówi się że gitary ze stałym mostkiem i strunami przez korpus wybrzmiewają dłużej. Sam się zdziwiłem, jak odpaliłem atomica SE w garażu i dałem mu po garach (czyt. rozkręciłem na >85%) to czas wybrzmiewania był strasznie długi. Pozatym można też się przysunąć do głośnika co podtrzymuje wybrzmiewanie. Są też kostki wydłużające wybrzmiewanie (sustain)
-
- 1250...1874 posty
sustain o którym mówisz to kwestia i gitary i wzmacniacza, prawda taka że im lepszy sprzęt tym dłuższy sustain (przeważnie) posłuchaj np tego: http://www.youtube.com/watch?v=Y2_12Ler9B8
les z 59 czyli świetna mahoniowa decha z klonowym topem i trainwreck, niestety grający skraca czas wybrzmiewania, ale to czuć że ten dźwięk mógłby trwać i trwać
jest jeszcze też kwestia że często gitarzyści używają różnych delayów i reverbów, raz że ładnie brzmi, a 2 ze maskuje błędy
edit: Megabit mnie wyprzedził ; )
les z 59 czyli świetna mahoniowa decha z klonowym topem i trainwreck, niestety grający skraca czas wybrzmiewania, ale to czuć że ten dźwięk mógłby trwać i trwać
jest jeszcze też kwestia że często gitarzyści używają różnych delayów i reverbów, raz że ładnie brzmi, a 2 ze maskuje błędy

edit: Megabit mnie wyprzedził ; )
Ostatnio zmieniony wt, 17 lutego 2009, 21:15 przez Wicker, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 3125...6249 postów
Hehe, sustain to przede wszystkim jest w palcach. Ale akurat squire'y ze swoim bolt-onem nie ułatwiają tu sprawy.