Witam,
posiadam wzmacniacz W-600f (stereofoniczny układ przeciwsobny - dwie EL84 na kanał - odczepy ultralinearne). Jaka jest impedancja wyjściowa tego lampowego układu (mam tam założone transformatory TGp 12-26-666 7000/15om), chcę przerobić go na 8om, zastanawiam się nad transformatorami o tych samych wymiarach, tylko że ich impedancja wejściowa wynosi 10000om. Czy nastąpi spadek mocy wyjściowej? Czekam na szybką odpowiedź. Pzdr. Krasul P.S. Transformatory, które chcę zamontować to TG 20/620 produkcji ZATRA.
push pull na dwóch EL84 jaka impedancja wyjściowa?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
push pull na dwóch EL84 jaka impedancja wyjściowa?
Nie ma rzeczy niemożliwych, tylko człowiek jest leniwy...
- jdubowski
- moderator
Re: push pull na dwóch EL84 jaka impedancja wyjściowa?
Tu masz nieco danych producenta:Krasul pisze:Jaka jest impedancja wyjściowa tego lampowego układu
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... e/EL84.pdf
Moc wyjściowa bedzie mniejsza, ale ze względu na logarytmiczność słuchu nie przejmowałbym się tym faktem za bardzo.Krasul pisze: chcę przerobić go na 8om, zastanawiam się nad transformatorami o tych samych wymiarach, tylko że ich impedancja wejściowa wynosi 10000om. Czy nastąpi spadek mocy wyjściowej?
Ewentualnie możesz zastosować zwykły układ pentodowy, będziesz miał wtedy większy hałas (większa moc i większe zniekształcenia...).
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Witam,
słyszałem że transformator TGp 12-21-666 jest idealnym odpowiednikiem moich transformatorów, tylko że na wyjściu ma 8 om. Czy zatem lepiej kupić te transformatory (obliczane dla fabrycznego układu) czy ryzykować na TG 20/620, które są przeznaczone dla innego układu? Pzdr. Krasul
słyszałem że transformator TGp 12-21-666 jest idealnym odpowiednikiem moich transformatorów, tylko że na wyjściu ma 8 om. Czy zatem lepiej kupić te transformatory (obliczane dla fabrycznego układu) czy ryzykować na TG 20/620, które są przeznaczone dla innego układu? Pzdr. Krasul
Nie ma rzeczy niemożliwych, tylko człowiek jest leniwy...
Witaj KRASUL !
............ na pytanie ktore Cie chyba najbardziej interesowalo, odpowiedzial -Jarek D.
Natomiast ja jestem w kropce, bo bylem pewien ze TGp 12-26-666 , nie ma odczepow do UL . Zreszta schemat W-600 nie wykazuje takowych ??
Pisze o tym dlatego aby Cie uczulic , ze wspomniane Tr. ZATRY, ktore ew. chcesz zastosowac ma zupelnie inne Raa i moze sie okazac ze odczep do UL ma inna ilosc zwoi od -pierwowzoru. I tutaj mozesz miec niespodzianki przy uruchomieniu wzmacniacza .
Moja konkluzja jest taka :
Jesli juz kupiles te Tr. zatry , to montuj i spokojnie uruchamiaj . Napewno wzmacniacz nie exploduje -:))
Natomiast jesli jeszcze ich nie masz - to daj znac >>
Pozdrawiam,
Marek
............ na pytanie ktore Cie chyba najbardziej interesowalo, odpowiedzial -Jarek D.
Natomiast ja jestem w kropce, bo bylem pewien ze TGp 12-26-666 , nie ma odczepow do UL . Zreszta schemat W-600 nie wykazuje takowych ??
Pisze o tym dlatego aby Cie uczulic , ze wspomniane Tr. ZATRY, ktore ew. chcesz zastosowac ma zupelnie inne Raa i moze sie okazac ze odczep do UL ma inna ilosc zwoi od -pierwowzoru. I tutaj mozesz miec niespodzianki przy uruchomieniu wzmacniacza .
Moja konkluzja jest taka :
Jesli juz kupiles te Tr. zatry , to montuj i spokojnie uruchamiaj . Napewno wzmacniacz nie exploduje -:))
Natomiast jesli jeszcze ich nie masz - to daj znac >>
Pozdrawiam,
Marek
-
- 5...9 postów
- Kontakt:
Witaj(cie)!
Aktualnie wzmacniacz W-600 gra w mojej kapeli na "górce" średnio-wysokotonowej i spisuje się rewelacyjnie - na oryginalnych transformatorach wyjściowych (jedynie trochę je nasączyłem w parafinie, bo grały w nich również uzwojenia).
Wymieniony przez Ciebie TG 20/620 gra w moim piecu gitarowym na parze 6P14P (odpowiednik EL84) i spisuje się równie dobrze (dziwię się skąd ta moc się bierze
.
Ten transformator Zatry - TG20/620 - ma odczepy do UL i ma też kilka odczepów na uzwijeniu wtórnym - na pewno któryś Ci zagra nawet na 4 Ohmach. Wykonanie tego trafa jest solidne. Mogę je z czystym sumieniem polecić.
Pozdrawiam serdecznie.
Darek z Gorzowa.
Wymieniony przez Ciebie TG 20/620 gra w moim piecu gitarowym na parze 6P14P (odpowiednik EL84) i spisuje się równie dobrze (dziwię się skąd ta moc się bierze

Ten transformator Zatry - TG20/620 - ma odczepy do UL i ma też kilka odczepów na uzwijeniu wtórnym - na pewno któryś Ci zagra nawet na 4 Ohmach. Wykonanie tego trafa jest solidne. Mogę je z czystym sumieniem polecić.
Pozdrawiam serdecznie.
Darek z Gorzowa.
Do swojego wzmacniacza na 2xPCL86 kupiłem takie właśnie transformatory (TG20/620) i bardzo ładnie grają na 4 omach. I nie podłączam głośnika do któregoś z tych odczepów, tylko przez całe uzwojenie.
Wydaje mi się, że nie ma potrzeby kupowania nowych transformatorów, bo jeżeli wzmacniacz ma wyjście 15-omowe to z głośnikami 8-omowymi też powinien dobrze pracować, pod warunkiem, że nie będziesz wykorzystywał jego pełnej mocy (która wtedy będzie trochę mniejsza).
Wydaje mi się, że nie ma potrzeby kupowania nowych transformatorów, bo jeżeli wzmacniacz ma wyjście 15-omowe to z głośnikami 8-omowymi też powinien dobrze pracować, pod warunkiem, że nie będziesz wykorzystywał jego pełnej mocy (która wtedy będzie trochę mniejsza).
Pozdrawiam
Adam
Adam