Generator na PCF 802
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Generator na PCF 802
Witam wszystkich, od jakiegoś czasu robię różne urządzenia w oparciu o tak zwane śmieciowate lampy. Ostatnio upatrzyłem sobie PCF802, mała lampa która od zawsze podobała mi się z względu na wygląd HE HE, otóż postanowiłem zbudować lampowy generato funkcyjny, mam już na tej lampie rozpracowane i przetestowane generowanie piły i sinusoidy, a na ECC 83 prostokąta, część pentodowa PCF 802 miła by pracować jako wzmacniacz i układ regulacji amplitudy wygenerowanych przebiegów i tu mam mały problem gdyż niewiem jak to zrealizować, może ktoś podsunąć pomysł będę wdzięczny pozdrawiam.
-
- 625...1249 postów
Re: Generator na PCF 802
Zły pomysł. Pentodę daj na generator. Choćby najprostszy - drabinkowy. Jakbyś wykorzystał triodę i pentodę to powinno się udać zrobić generator z mostkiem Wiena. Przestrajanie mogłoby być np. za pomocą lampy reaktancyjnej.
-
- 3125...6249 postów
Spraw sobie lampowy telewizor, to pojęcie lamp śmieciowych przestanie istniećwalllker pisze:Witam wszystkich, od jakiegoś czasu robię różne urządzenia w oparciu o tak zwane śmieciowate lampy..

,Ostatnio upatrzyłem sobie PCF802, mała lampa która od zawsze podobała mi się z względu na wygląd HE HE
Aż taka ona piękna? No to z całą pewnością powinna Ci się spodobać inna "śmieciowa" lampa - PCL84, wyglądająca jak przerośnięta "siostra" PCF802

Naturalną koleją rzeczy do regulacji amplitudy stosuje się lampy regulacyjne, do których PCF802 się nie zalicza. Z lamp "śmieciowych" do lamp regulacyjnych zaliczają się EF183, ale one mają stosunkowo "krótką" charakterystykę; zapewne lepsze rezultaty dadzą lampy EF89 lub EBF89, a także specjalnie przeznaczone do regulacji amplitudy złożonych przebiegów (elektroakustcznych) lampy EF83 (jest to regulacyjny odpowiednik lampy EF86). Niezależnie od zastosowanej lampy warto zastosować regulowany wzmacniacz symetryczny (przeciwsobny), co wyeliminuje parzyste harmoniczne.część pentodowa PCF 802 miła by pracować jako wzmacniacz i układ regulacji amplitudy wygenerowanych przebiegów
Inna możliwość - to regulacja przy użyciu heptody, przy czym przebieg regulowany i regulujący doprowadza się do osobnych siatek. I tu masz do dyspozycji "śmieciową" lampę ECH84. Lamp ECH81 do "śmieciowych" bym już nie zaliczał: lampowe odbiorniki radiowe w których mają one powszechne zastosowanie, są w chwili obecnej o wiele bardziej popularne od lampowych odbiorników telewizyjnych w których stosuje się ECH84...
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
-
- 3125...6249 postów
Takie też było zasadnicze zastosowanie lampy PCF802: gnenerator przestrajany napięciem (VCO) przy czym trioda pełniła rolę lampy reaktancyjnej, pentoda zaś - generatora sinusoidalnego LC (ze sprzężeniem z siatki drugiej na siatkę pierwszą lub z katody na siatkę pierwszą), zaś w sprzężonym elektronowo (ECO) obwodzie anody odbywało się ksztaltowanie impulsów sterujących lampę PL504 w układzie odchylania poziomego OTV.maciej_333 pisze:Zły pomysł. Pentodę daj na generator. Choćby najprostszy - drabinkowy. Jakbyś wykorzystał triodę i pentodę to powinno się udać zrobić generator z mostkiem Wiena. Przestrajanie mogłoby być np. za pomocą lampy reaktancyjnej.
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Nie wiem czemu ale w przypadku regulacji wzmocnienia zapominacie o pentodach z wysokim nachyleniem siatki trzeciej jak np. 6Ż2P, 6Ż10P. To powinno dać ;lepsze rezultaty niż zmiana wzmocnienia za pomocą zmiany napięcia polaryzacji siatki sterującej.
Ponadto jest jeszcze jedne myk do którego nadają się selektody.
Jak dobrze pamiętacie impedancja wejściowa wzmacniacz o podstawie siatkowej jest równa odwrotności nachylenia lampy. Wiec wejście takowego wzmacniacza można potraktować jako rezystor o zmiennej rezystancji sterowany napięciem. (Taki patent zastosowała firma Telefunken proponując niebanalny miernik parametrów w.cz. tranzystorów).
Składając dwie rzeczy - to co napisałem i pentodę z podwójnym sterowaniem można zrobić stopień o regulowanym wzmocnieniu napięciem stałym o całkiem sporej dynamice regulacji.
Ponadto jest jeszcze jedne myk do którego nadają się selektody.
Jak dobrze pamiętacie impedancja wejściowa wzmacniacz o podstawie siatkowej jest równa odwrotności nachylenia lampy. Wiec wejście takowego wzmacniacza można potraktować jako rezystor o zmiennej rezystancji sterowany napięciem. (Taki patent zastosowała firma Telefunken proponując niebanalny miernik parametrów w.cz. tranzystorów).
Składając dwie rzeczy - to co napisałem i pentodę z podwójnym sterowaniem można zrobić stopień o regulowanym wzmocnieniu napięciem stałym o całkiem sporej dynamice regulacji.
-
- 3125...6249 postów
A mają one w tym zastosowaniu jakąś istotną przewagę nad heptodami? Bo w przypadku pentod z podwójnym sterowaniem obawiałbym się sporych zniekształceń nieliniowych przy większych amplitudach sygnalu na wyjściu, wnikających z przejścia z zakrssu dopływu pośredniego (przy niskich napięciach na siatce trzeciej i niskich napięciach anody) do zakresu dopływu bezpośredniego (również przy niskich napięciach na siatce trzeciej ale przy wysokich napięciach anody). W heptodach rozpływ prądu między siatkę drugą a pozostale elektrody (w szczególności anodę) prawie nie zależy od napięcia anody (analogicznie jak w pentodach nie zależy od napięcia anody prąd katodowy) z uwagi na ekranujący wpływ siatek czwartej i częsciowo piątej.STUDI pisze:Nie wiem czemu ale w przypadku regulacji wzmocnienia zapominacie o pentodach z wysokim nachyleniem siatki trzeciej jak np. 6Ż2P, 6Ż10P. To powinno dać ;lepsze rezultaty niż zmiana wzmocnienia za pomocą zmiany napięcia polaryzacji siatki sterującej.
Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Ależ tak - mniejsze szumy, znacznie większe nachylenie oraz mniejsze ogólnie mikrofonowanie. Gdyby nie miały zalet to by pentody z gęsta trzecią siatką nie powstały.
Pierwszym problemem w przypadku selektody jest to że przy przesterowaniu lampy na wyjściu od razu pojawi się głośny silnie zniekształcony sygnał. Sprawdzone praktycznie
Ogólnie zniekształcenia dopóki nie przesteruje się lampy nie są wysokie -> patrz http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... e/EF22.pdf
Wada selektody- zmniejszamy wzmocnienie to zmniejszamy też jednocześni max amplitudę sygnału jaki możemy podać na siatkę!!!!
W przypadku pentod z podwójnym sterowaniem odpada problem łatwego przesterowywania lampy przy minimalnym wzmocnieniu. Ten spoóbv stosowano np. z kluczami analogowymi nawet na zwykłych pentodach. Nie próbowano selektod. Lampy jak 6Ż2P czy 6Ż10P wymagała niskich amplitud do modulowania prądu anodowego w porównaniu ze zwykłymi pentodami. Bez problemu pracują jako wzmacniacz mnożące.
6Ż10P - nachylenie względem s1 = około 10mA/V, względem s3 - 1,4 mA/V, Req = 900 omów, aby zatkać lampę na s3 wystarczy podać -12 na s1 - 7V.
ECH81 - Req = 30000 omów!!!. Nachylenie s1 - 4,5mA/V dla maks. wzmocnienia. Aby zatkać lampę trzeba -35V.
Czyli heksoda z ECH81 w porównaniu z pentoda 6Ż10P jest CDD....
.
Pierwszym problemem w przypadku selektody jest to że przy przesterowaniu lampy na wyjściu od razu pojawi się głośny silnie zniekształcony sygnał. Sprawdzone praktycznie
Ogólnie zniekształcenia dopóki nie przesteruje się lampy nie są wysokie -> patrz http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... e/EF22.pdf
Wada selektody- zmniejszamy wzmocnienie to zmniejszamy też jednocześni max amplitudę sygnału jaki możemy podać na siatkę!!!!
W przypadku pentod z podwójnym sterowaniem odpada problem łatwego przesterowywania lampy przy minimalnym wzmocnieniu. Ten spoóbv stosowano np. z kluczami analogowymi nawet na zwykłych pentodach. Nie próbowano selektod. Lampy jak 6Ż2P czy 6Ż10P wymagała niskich amplitud do modulowania prądu anodowego w porównaniu ze zwykłymi pentodami. Bez problemu pracują jako wzmacniacz mnożące.
6Ż10P - nachylenie względem s1 = około 10mA/V, względem s3 - 1,4 mA/V, Req = 900 omów, aby zatkać lampę na s3 wystarczy podać -12 na s1 - 7V.
ECH81 - Req = 30000 omów!!!. Nachylenie s1 - 4,5mA/V dla maks. wzmocnienia. Aby zatkać lampę trzeba -35V.
Czyli heksoda z ECH81 w porównaniu z pentoda 6Ż10P jest CDD....
.