Lampowa głowica UHF.

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Lampowa głowica UHF.

Post autor: Tomek Janiszewski »

macska pisze:EF95 moge Ci dac, chyba PCC189 tez,
Przecież PCC189 to nic innego jak regulacyjna wersja "śmieciowej" PCC88 lub audiofilskiej E88CC (czy moja klasyfikacja tych lamp jest prawidłowa? :wink: ), zatem jakiejkolwiek korzyści z jej zastosowania w miejsce tych ostatnich nie będzie. Na warszawskim Wolumenie można kupić NOS-y PC88 (u "dziadka" który sprzedawał w takim blaszanym straganie ale musiał go zlikwidować i teraz sprzedaje ze stanowiska otwartego), a i EC86 się trafiają.

Pozdrawiam
Tomek Jansizewski
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Obejrzałem schemat odbiornika Wisła i doszedłem do wniosku, że to bardzo prosty odbiornik. W przyszłości będę budował telewizor na kineskopie, wzorując się trochę na Wiśle. Czułością i stabilnością to ten telewizorek nie grzeszył. Z braku odpowiedniego kineskopu wykorzystam mały, czarnobiały kinol od komputera Macintosh. Wymusi to jednak na mnie samodzielne nawijanie cewek odchylania, ale co tam jak szaleć to szaleć :D . Trafo poziomu i cewkę WN też będę nawijał :D . Jednak to odległa przyszłość.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

A jakby zacząć od mieszacza samodrgającego w układzie Colpitts'a z załącznika ? Na zakresie UHF C1 i C2 można już pominąć. C1 zastąpi pojemność siatka-katoda, C2 pojemności montażowe i pojemność dławika.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

OTLamp pisze:
macska pisze: Byly, i to na (obecnie tak sie ich nazywa) smieciowych lampach, jak EF95 i PCC189.
Na pewno na cały UHF? Możesz podać jakiś przykład? Chodzi mi tu o fabryczną głowicę na całe IV/V pasmo, bo amatorskie konwertery, ale na dolne zakresy tego pasma (kanały 21-39) to owszem były. Jeden był nawet w którymś z numerów Re, na E88CC.
Mógłbyś poszukać opisu tego konwertera? Trudny jest w wykonaniu?
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

maciej_333 pisze:A jakby zacząć od mieszacza samodrgającego w układzie Colpitts'a z załącznika ? Na zakresie UHF C1 i C2 można już pominąć. C1 zastąpi pojemność siatka-katoda, C2 pojemności montażowe i pojemność dławika.
Nienienienie, zupełnie nie ta "schiemotechnika". Na zakresie UHF rację bytu ma tylko układ z uziemioną siatką (nie na darmo PC86 stosowana w mieszaczach samodrgających ma aż 3 wyprowadzenia siatki, a stosowana we wzmacniaczach w.cz. PC88 aż 5). Oba te stopnie bardzo przypominają układy prostych tranzystorowych głowic UKF, gdzie tranzystory pracowały w układzie ze wspólną bazą. Tylko obwody rezonansowe z cewkami zostały zastąpione odcinkami linii długich.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Ostatnio zmieniony pn, 9 lutego 2009, 16:05 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Bobekmaster pisze:Mógłbyś poszukać opisu tego konwertera? Trudny jest w wykonaniu?
ZTCP był to któryś numer z rocznika 1971.Wykorzystano tylko jedną połówkę duotriody. Z założenia miał pracować tylko w jednym wybranym kanale UHF, był zatem uproszczony na maxa i nie miał elementów przestrajających..

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Acha. Poszukam. A znacie inne schematy konwerterów? A może przerobić głowicę (wymiana obwodów rezonansowych)? Tylko zapewne na PCC84 i ECF82 dużo się nie wyciągnie.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Bobekmaster pisze:A może przerobić głowicę (wymiana obwodów rezonansowych)?
Nie rób tego. Konwerter nie jest trudny do zbudowania.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Bobekmaster pisze:Acha. Poszukam. A znacie inne schematy konwerterów? A może przerobić głowicę (wymiana obwodów rezonansowych)? Tylko zapewne na PCC84 i ECF82 dużo się nie wyciągnie.
Zanim pojawiły się lampy specjalnie opracowane na zakres UHF, stosowano "wkładkową" metodę odbioru UHF przy użyciu zwykłego przełącznika VHF w którym przerobiono jedną z wkładek niewykorzystywanego w danym miejscu kanału. Napięcie heterodyny było odkształcane przy pomocy diody germanowej, wybierało się z tego przebiegu harmoniczną wyższą od częstotliwości odbierane o wartość częstotliwości pośredniej, mieszało się wyfiltrowaną harmoniczną z sygnałem z anteny na drugiej diodzie germanowej, a otrzymany sygnał p.cz. wzmacniało się przy użyciu pentody mieszacza VHF. Nieco lepsze rezultaty (mniejsze szumy) można było osiągnąć wykorzystując w roli pierwszego stopnia p.cz. - jeszcze i wzmacniacz kaskodowy normalnie wykorzystywany jako wzmacniacz w.cz. VHF, co oczywiście bardzo komplikowalo budowę wkładki (konieczne były liczne obwody p.cz. które na ograniczonej przestrzeni wkładki łatwo mogły się sprzęgać). Ale szybko zrezygnowano z takich improwizwanych metod odbioru UHF i zabroniono ich stosowania, podobnie jak i prostych głowic z wejściem "diodowym" (z osobną heterodyną na specjalnej lampie UHF, np EC80), oraz glowic i konwerterów z mieszaczem samodrgającym na wejściu (bez wzmacniacza w.cz) jak ów konwerter z "RiK". Z uwagi na niedopuszczalnie wysoki poziom zakłóceń promieniowanych przez antenę.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

OK. Widzę ze przerobienie będzie dość trudne. Nie ma się co martwić, o niszczenie oryginalnej głowicy, ponieważ na 2 kanałach nie ma w ogóle obwodów (puste wkładki)

Prosiłbym o jakikolwiek schemat konwertera.

Pozdrawiam
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Z Re 5/1971
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Dziękuje bardzo :D To już wiem co będę robić w najbliższym czasie :wink:

Szkoda tylko, że po 3-4 latach będzie bezużyteczny, bo wyłączą nadawanie. Ale zawsze trening.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Pomyślałem, aby wykonać ten konwerter jako głowicę, połączoną bezpośrednio z p.cz. Na wejściu zastosowałbym jeszcze wzmacniacz w.cz. z uziemioną siatką, na osobnej lampie. Wzmacniacz w.cz. wstawiłbym w osobną przegrodę, lampę oscylatora i wzmacniacza w.cz. dałbym nie w jednej linii. Trzeba będzie przeprojektować liniie długie i poczytać o nich. Z takim pomysłem mogłoby to chyba zadziałać. Najgorzej z przestrajaniem. W ostateczności mogę zastosować warikapy i pewnie tak smutno się to skończy. No bo niby jak wykonać od strony mechanicznej przestrajanie pojemnościami ? Można wykonać samemu coś w stylu dawnych trymerów kubkowych ?

P.S. Naiwne pytanie, ale: Czy liniie długie są trudne od strony teoretycznej (raczej są) ? Jestem na drugim roku Elektroniki i Telekomunikacji, więc podstawy teoretyczne powinienem mieć. Na jakich częstotliwościach dobrze mógłby pracować pokazany przezemnie mieszacz ?
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Patrzyłem na schemat tej głowicy i jest bardzo podobny do radiowej głowicy UKF. Tyle że bez wzmacniacza W.CZ. I tu pytanie, czy na normalnej antenie sobie poradzi? Dodatkowo zastanawiałem sie nad przestrajaniem tego cudaka, ale jest praktycznie nie możliwe, bo jest strojone w 3 punktach. Chyba że dać przełącznik i różne kondensatory, ale w w.cz to nie wypali chyba.

Z nudów wykonam taka głowicę :D

P.S. Istnieje szansa zwiększenia pasma częstotliości wejściowej? Bo u mnie na tych kanałach jest tylko TVP.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

maciej_333 pisze:P.S. Naiwne pytanie, ale: Czy liniie długie są trudne od strony teoretycznej (raczej są) ? Jestem na drugim roku Elektroniki i Telekomunikacji, więc podstawy teoretyczne powinienem mieć. Na jakich częstotliwościach dobrze mógłby pracować pokazany przezemnie mieszacz ?
Ja też to studiuję ale ja już niedługo kończę :wink: Linii długiej nie miałem ale warto się tego nauczyć.
Jaką częstotliwość uzyskasz dużo zależy od zastosowanej lampy. Może zastosuj głowicę zintegrowaną ZTG z jakiejś Libry? Też juz jest retro ;)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU