Identyfikacja cewki
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 250...374 postów
Re: Identyfikacja cewki
Zrozumiałem zasadę działanie, ale nie chciałbym nawijac tej cewki ze względu na brak drutu.
Myślę nad rozwiązaniem gdzie elementem wyjściowym będzie transformator z telewizora (powielacza) ale nie wiem jakby to miało by wygląc, na wyjściu dac jakiegoś mosfeta ?, a sterowac lampą ?. Może ktoś z Was podsunie mi jakiś pomysł ???
Myślę nad rozwiązaniem gdzie elementem wyjściowym będzie transformator z telewizora (powielacza) ale nie wiem jakby to miało by wygląc, na wyjściu dac jakiegoś mosfeta ?, a sterowac lampą ?. Może ktoś z Was podsunie mi jakiś pomysł ???
Lampa PCL85 to zarazem zwykła śmieciówka, ale i lampa dużych czynów

Witam.
. Proszę więc o wyjaśnienie.
Pierwszy z układów (piotrekweb) określiłbym jako bardzo niebezpieczny. Oznaczenia L i N wskazują na bezpośrednie podłączenie do sieci 230 V. Przy takim połączeniu na masie układu wystąpi napięcie stałe o wartości około -325 V. Masa układu wygląda na wspólną z masą źródła sygnału, więc na nim również pojawi się napięcie -325 V, które to napięcie w przypadku dotknięcia się masy może grozić śmiertelnym porażeniem. Na dodatek jeden z kondensatorów filtru (za prostownikiem) wydaje się nieprawidłowo podłączony do układu, przez co wystąpi na nim napięcie ok. 600 V gdy jego dopuszczalne napięcie wynosi jedynie 450 V.
Patrząc na schemat przedstawiony przez macskę też nie rozumiem o co chodziło autorowi, że w taki sposób zaprojektował zasilacz. Mogłoby się wydawać, że do zasilania tego układu najbardziej odpowiedni byłby symetryczny podwajacz napięcie (Delona), a jest jakiś dziwny podwajający napięcie prostownik, w którym do składowej stałej dodawane jest napięcie zmienne sieci 230 V 50 Hz. Czy ta dodatkowa zmienna w napięciu zasilania nie wpływa negatywnie na pracę głośnika plazmowego? A może dodana została w jakimś konkretnym celu?
Pozdrawiam,
Romek
Może to efekt przemęczenia, bo ja zupełnie nie rozumiem zasady działania przedstawionych przez Kolegów schematówZrozumiałem zasadę działanie (..)

Pierwszy z układów (piotrekweb) określiłbym jako bardzo niebezpieczny. Oznaczenia L i N wskazują na bezpośrednie podłączenie do sieci 230 V. Przy takim połączeniu na masie układu wystąpi napięcie stałe o wartości około -325 V. Masa układu wygląda na wspólną z masą źródła sygnału, więc na nim również pojawi się napięcie -325 V, które to napięcie w przypadku dotknięcia się masy może grozić śmiertelnym porażeniem. Na dodatek jeden z kondensatorów filtru (za prostownikiem) wydaje się nieprawidłowo podłączony do układu, przez co wystąpi na nim napięcie ok. 600 V gdy jego dopuszczalne napięcie wynosi jedynie 450 V.
Patrząc na schemat przedstawiony przez macskę też nie rozumiem o co chodziło autorowi, że w taki sposób zaprojektował zasilacz. Mogłoby się wydawać, że do zasilania tego układu najbardziej odpowiedni byłby symetryczny podwajacz napięcie (Delona), a jest jakiś dziwny podwajający napięcie prostownik, w którym do składowej stałej dodawane jest napięcie zmienne sieci 230 V 50 Hz. Czy ta dodatkowa zmienna w napięciu zasilania nie wpływa negatywnie na pracę głośnika plazmowego? A może dodana została w jakimś konkretnym celu?
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Nie doczytalem sie Romku, zeby jakis konkretny cel mial autor z tym rozwiazaniem,
natomiast nie wydaje mi sie zeby 50Hz specjalnie paskudzil w ukladzie grajacym od 3 - 5kHz w gore.
Brak transformatora separujacego i duza ilosc ozonu i tak dyskwalifikuja tego rozwiazania w moich oczach.
Wole elektrostaty
, tylko ich cena 
natomiast nie wydaje mi sie zeby 50Hz specjalnie paskudzil w ukladzie grajacym od 3 - 5kHz w gore.
Brak transformatora separujacego i duza ilosc ozonu i tak dyskwalifikuja tego rozwiazania w moich oczach.
Wole elektrostaty

Sądzę, że to jednak błąd autora układu. Być może schemat przedstawia tylko ideę rozwiązania, a wszelkie błędy zostały usunięte dopiero na etapie wykonywania urządzenia
. Częstotliwość 50 Hz co prawda nie byłaby słyszalna, gdyż głośnik nie jest w stanie jej przenieść, ale wysoka amplituda składowej zmiennej, przy zgodnej fazie na siatce drugiej i anodzie lampy, musiałaby wywoływać modulację amplitudy sygnałów o częstotliwościach wyższych, a to już na pewno dałoby się usłyszeć podczas pracy głośnika. Podwajacz Delona ma tą zaletę, że kondensatory doładowywane są w nim na przemian z częstotliwością 100 Hz (w przedstawionym układzie doładowywane są jednocześnie i z dwukrotnie niższą częstotliwością), więc amplituda tętnień w przypadku Delona jest niższa niż w układzie z prostownikiem jednopołówkowym. Z ciekawości wykonałem zasilacz jak na przedstawionym przez Ciebie schemacie. Zastosowałem w nim dwa kondensatory 220 uF i po obciążeniu wyjścia żarówką 230 V/40 W (napięcie zasilania obniżyłem do 100 V) dokonałem pomiarów. Żarówka w bardzo widoczny sposób pulsowała z częstotliwością 50 Hz, a miernik pokazał na wyjściu oprócz składowej stałej (grubo powyżej 200 V) również składową zmienną, której poziom niemal dorównywał wartości napięcia zasilającego układ.
Pozdrawiam,
Romek

Pozdrawiam,
Romek
Ja bym to nazwał :"GADAJACY ŁUK ELEKTRYCZNY".Taki efekt "spiewającego" łuku elektrycznego
Są nawet projekty płaskich nasciennych głośników tego typu.W jakichs starych odb. niemieckich były głosniki wysokotonowe pojemnościowe.Ale to wszystko bez plazmy i ekstazy /duchów/.
Przecież to może "grac " na trafopowielaczu od TV- mają gwarantowane ok.9kV -to jest ok 1 cm dobrego łuku "gadajacego"-superbajer.
SA TO GOTOWE CEWKI -anodowe i podwyższające od ros. TV -zalane zywica.W sam raz do eksperymentów tego typu.Pewnie sa nie do zdarcia .
Występują w kolorowych TV ros -na złomie./bez powielacza/.mam przynajmniej jedną -pw
Są nawet projekty płaskich nasciennych głośników tego typu.W jakichs starych odb. niemieckich były głosniki wysokotonowe pojemnościowe.Ale to wszystko bez plazmy i ekstazy /duchów/.
Przecież to może "grac " na trafopowielaczu od TV- mają gwarantowane ok.9kV -to jest ok 1 cm dobrego łuku "gadajacego"-superbajer.
SA TO GOTOWE CEWKI -anodowe i podwyższające od ros. TV -zalane zywica.W sam raz do eksperymentów tego typu.Pewnie sa nie do zdarcia .
Występują w kolorowych TV ros -na złomie./bez powielacza/.mam przynajmniej jedną -pw
-
- 250...374 postów
No i dobrze gadaszKaW pisze: Przecież to może "grac " na trafopowielaczu od TV- mają gwarantowane ok.9kV -to jest ok 1 cm dobrego łuku "gadajacego"-superbajer.

Zapdaj takiego czegoś schemat, będę bardzo wdzięczny

Jasne KaW, ze tez nikt na taki genialny pomysl nie wpadl!
Ani niejaki Poulson pod koniec lat 1800, ani Duddell w 1900 roku, ani Siegfried Klein w1946r.
Nie mowiac juz o takich technicznych analfabetach jak inzynierowie z firmy DuKane z USA, Plessey Ltd z Anglii, Telefunken z RFN i Audax z Francji.
Nie wpadli tez na to idioci z Electro-Voice wypuszczajac na rynek w 1958r glosnika o nazwie Ionovac, oraz w 1965r Fane Acoustics Ltd.
Ani niejaki Poulson pod koniec lat 1800, ani Duddell w 1900 roku, ani Siegfried Klein w1946r.
Nie mowiac juz o takich technicznych analfabetach jak inzynierowie z firmy DuKane z USA, Plessey Ltd z Anglii, Telefunken z RFN i Audax z Francji.
Nie wpadli tez na to idioci z Electro-Voice wypuszczajac na rynek w 1958r glosnika o nazwie Ionovac, oraz w 1965r Fane Acoustics Ltd.
Witam.
Poniżej link pokazujący "głośnik łukowy" w działaniu
. Zdaniem autora potrafi płasko przenosić pasmo od 200 Hz do 12 kHz. Szkoda, że "trochę" trzeszczy i nie jest zbudowany nie na lampach
.
http://www.youtube.com/watch?v=rasp88nbsRw
Pozdrawiam,
Romek
Poniżej link pokazujący "głośnik łukowy" w działaniu

http://www.youtube.com/watch?v=rasp88nbsRw
Pozdrawiam,
Romek
Mnie ten rodzaj wykorzystania -jakieś "gadajace łuki " itp-nie interesuja wogóle .Lepszym zajęciem jest wytwarzanie jonów ujemnych i wykorzystanie
do tego tych gotowych transf. wys nap. I tylko tyle.Pozdr. A jest to mozliwe i pożyteczne .
do tego tych gotowych transf. wys nap. I tylko tyle.Pozdr. A jest to mozliwe i pożyteczne .
Trzeszczy bo jest niedopasowany akustycznie, a i czestotliwosc oscylatora tez chyba jest za mala, 113kHz widzialem na mierniku.
Nie do konca wierze w te 200Hz od dolu.
Nie do konca wierze w te 200Hz od dolu.
Schemat i opis niemiecki jest kompletny i obejmuje wszystkie elementy BHP -pomijanie jakiegokolwiek elementu grozi porażeniem.Obowiązuje tu zakaz prowadzenia prac bez obecnośći osooby nadzorującej.To nie jest zabawa.
Trzeba całość zasilać z separującego trafo 230/230 V.
Po obnizeniu napięcia zasilania i wykorzystaniu do generacji jakiejś innej lampy też można to powtórzyć na tych transf. z odb. TV kolor. ros.
Niekoniecznie od razu musi to być EL519.Może to byc jakaś pentoda /tetroda/ o Pa=2-6W -coś taniego.
Trzeba całość zasilać z separującego trafo 230/230 V.
Po obnizeniu napięcia zasilania i wykorzystaniu do generacji jakiejś innej lampy też można to powtórzyć na tych transf. z odb. TV kolor. ros.
Niekoniecznie od razu musi to być EL519.Może to byc jakaś pentoda /tetroda/ o Pa=2-6W -coś taniego.
-
- 250...374 postów
Oczywiście, że znam zasady bezpieczeństwa BHP. Robiłem już takie układy np . ZVS o napięciu wyjściowym 30KV. Ale chciałbym zrobic na konkurs właśnie takie coś, z możliwością sterowania dźwiękiem. Na wyjściu lepiej dac jakiegoś feta, a na przedwzmacniaczu lub czymś podobnym dac lampę. Jeżeli macie jakieś takie schematy to wklejajcie 

1-poniewaz sterowanie tą plazma jest w siatce S2 -to:
-wziąłbym jakąs lampkę nie za duża -zrobił do niej zasilacz -Uz-możę ok 200V
-zrobiłbym zasilacz napięcia ujemnego pod te lampkę
-poszukał generatora gotowca np na MAX 038 -SINUS - i ustalił jego częsttliwość pracy może 3 razy max.OCZEKIWANA modulująca F w siatce S2
-wybrałbym to gotowe ros. trafo odchylania poziomego -które impulsowo pracuje /standard/-w 16kHz -powinno byc niezłe./f generatora =ok.50kHz /
-po ustaleniu i wybraniu uzwojeń -oraz ustaleniu przekładni- mozna byłoby to wysterowac z lampy -przy Us2=const -w danym punkcie pracy.
itd. itp. Pracy sporo ale to wtedy byłoby bardziej zjadliwe.
2-prawdopodobnie powinno to wystarczyc i byłoby mniej zakłóceń
-wziąłbym jakąs lampkę nie za duża -zrobił do niej zasilacz -Uz-możę ok 200V
-zrobiłbym zasilacz napięcia ujemnego pod te lampkę
-poszukał generatora gotowca np na MAX 038 -SINUS - i ustalił jego częsttliwość pracy może 3 razy max.OCZEKIWANA modulująca F w siatce S2
-wybrałbym to gotowe ros. trafo odchylania poziomego -które impulsowo pracuje /standard/-w 16kHz -powinno byc niezłe./f generatora =ok.50kHz /
-po ustaleniu i wybraniu uzwojeń -oraz ustaleniu przekładni- mozna byłoby to wysterowac z lampy -przy Us2=const -w danym punkcie pracy.
itd. itp. Pracy sporo ale to wtedy byłoby bardziej zjadliwe.
2-prawdopodobnie powinno to wystarczyc i byłoby mniej zakłóceń
-
- 250...374 postów

Zernij na takie coś, można było by zrobic modyfikacje lampową

Muszę w gooogle poszukac "plazma"-jakąś dobrą definicję .