Tetroda 6E5P
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Tetroda 6E5P
Czy ktoś z was posiada zdjęcie (lub może takie wykonać) żarzącej się rosyjskiej tetrody 6E5P?
Miałem taką w ręku i bardzo dziwna mi się wydała, pomyslałem nawet że może jakaś wybrakowana, niekompletna? Na samym środku, jak w każdej lampie była umieszczona katoda, w odległości jakichś 2-3mm wiła się wokół niej ostatnia siatka, później ogromna przerwa i po obu stronach, w odległości może z 5mm rozmieszczone dwie płaskie płytki - znaczy chyba anody?
Ta lampa musi być cała rozżarzona gdy podłączona pod prąd!
Dodatkowo ma ogromną ilość getteru, zajmuje on prawie 1/2 długości bańki. Dlaczego?
Miałem taką w ręku i bardzo dziwna mi się wydała, pomyslałem nawet że może jakaś wybrakowana, niekompletna? Na samym środku, jak w każdej lampie była umieszczona katoda, w odległości jakichś 2-3mm wiła się wokół niej ostatnia siatka, później ogromna przerwa i po obu stronach, w odległości może z 5mm rozmieszczone dwie płaskie płytki - znaczy chyba anody?
Ta lampa musi być cała rozżarzona gdy podłączona pod prąd!
Dodatkowo ma ogromną ilość getteru, zajmuje on prawie 1/2 długości bańki. Dlaczego?
_
-
- 250...374 postów
Re: Tetroda 6E5P
Gdzieś mam takie lampy, może wieczorem zrobię zdjęcie. Chociaż mój aparat słabo w "makro" robi.
.........
Jest już wieczór, oto zdjęcie ale ledwo widać, że lampa ma podłączone żarzenie.
.........
Jest już wieczór, oto zdjęcie ale ledwo widać, że lampa ma podłączone żarzenie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wt, 3 lutego 2009, 20:52 przez sp5hbt, łącznie zmieniany 1 raz.
Mietek
-
- moderator
Witam.
Posiadam kilka wersji tej lampy. Różnią się wysokością bańki i wielkością pochłaniacza gazów. System elektrod wygląda we wszystkich identycznie. Pierwsze zdjęcie przedstawia dwie lampy. Niższa przeznaczona jest prawdopodobnie do pracy impulsowej (po symbolu jest literka "I"). Drugie zdjęcie (niestety kiepskiej jakości) przedstawia wyższą lampę z włączonym żarzeniem.
Pozdrawiam,
Romek
Posiadam kilka wersji tej lampy. Różnią się wysokością bańki i wielkością pochłaniacza gazów. System elektrod wygląda we wszystkich identycznie. Pierwsze zdjęcie przedstawia dwie lampy. Niższa przeznaczona jest prawdopodobnie do pracy impulsowej (po symbolu jest literka "I"). Drugie zdjęcie (niestety kiepskiej jakości) przedstawia wyższą lampę z włączonym żarzeniem.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 3125...6249 postów
Wprawdzie Słońce już wyłączyli ale trzeba było jeszcze zgasić światło w pokoju jak Romekd.sp5hbt pisze: Jest już wieczór, oto zdjęcie ale ledwo widać, że lampa ma podłączone żarzenie.

Jak ta lampa jest zbudowana? Te dwie duże blachy po bokach to nie są chyba anody?

Czy istnieją jakieś inne lampy z tak bardzo odsłoniętą katodą?
_
Jak najbardziej są to anody. Duża odległość od reszty elektrod jest celowym działaniem, eliminuje zjawisko dynatronowe.fugasi pisze:
Jak ta lampa jest zbudowana? Te dwie duże blachy po bokach to nie są chyba anody?
Analogicznie jest zbudowana 6Э6П. Odsłonięte katody maja też inne lampy, np. 6Н1П, 6Ж52П, 6С15П, 6С45П, 6Н13С.fugasi pisze: Czy istnieją jakieś inne lampy z tak bardzo odsłoniętą katodą?
-
- 250...374 postów
Dla porównania na zdjęciu od lewej 6E5P i 6E6P. A tak swoją drogą to wpadło mi ostatnio parę 6E5P i szukając informacji o nich, google zawiodło mnie w same dziwne miejsca typu "audiofilska tetroda " itp.
Czym ta lampa zasłużyła to sobie ?.
Czym ta lampa zasłużyła to sobie ?.
Może dlatego, że widziałem kilka schematów, gdzie była stopniem sterującym do 2A3 i 300B.
-
- 375...499 postów
Taa audiofilska.... buehehe ...
Ona siedziała w stopniu napedzajacym driver w bloku nadajnika R-140.
Ma duze nachylnie ale stałe... wiem bo przetestowałem ja w mojej Ex. radiostacji lampowej... takiego wzmocnienia to jeszcze nie widziałem.... ma spore P strat siegajace jesli dobrze pamietam 10 Watt.
Ps. Zaczne napedzac 300B-- GU81M i tez bedzie audiofilska ?
Ma duze nachylnie ale stałe... wiem bo przetestowałem ja w mojej Ex. radiostacji lampowej... takiego wzmocnienia to jeszcze nie widziałem.... ma spore P strat siegajace jesli dobrze pamietam 10 Watt.
-
- 625...1249 postów
Sa trzy wykonania tej lampy:
6E5P-wysokość 75mm- praca do 200MHz - audiofilska
6E5P-I -impulsowa - maks 6A w impulsie
6E5P-E -wysokość 67mm -aparatura specj. przeznaczenia -urz. szerokopasmowe -długowieczna.
6E5P-wysokość 75mm- praca do 200MHz - audiofilska
6E5P-I -impulsowa - maks 6A w impulsie
6E5P-E -wysokość 67mm -aparatura specj. przeznaczenia -urz. szerokopasmowe -długowieczna.
-
- 3125...6249 postów
Jakiej wysokości jest 6E5P-I? Dotychczas wiedziałem o dwóch odmianach, większej 6E5P i mniejszej 6E5P-E, a informacje o istnieniu 6E5P-I brałem za anglosaskie tłumaczenie "E" na "I" (nawet u Romkad
).
W ręku miałem tylko "zwykłą" 6E5P.

W ręku miałem tylko "zwykłą" 6E5P.
_
Cytowana 300B była 50 lat wstecz zwykłą lampą do końcówek mocy i też nikt się nią nie interesował bo wypierały ją sprawniejsze i łatwiejsze w aplikacji pentody, 10 lat wstecz można ją było kupić za g.. śliwek, a dziś - zbiorowa histeria. Jak się dorobi ideologię i kilka artykułów w poczytnych gazetach to i EAA91 będzie audiofilska - kwestia mocy przekonywania. 6N23EW już doczekała się takiej otoczki - kwestia czasu co następne.Kwazor pisze:Taa audiofilska.... buehehe ...
Inna rzecz, że dzisiaj to nie ma zbyt wielkiego wyboru pentod m.cz (6SJ7, 6E5P, EF86) więc może łatwiej dorobić ideologię.
-
- 3125...6249 postów
No to teraz drżyjmy o los EF80, zwłaszcza "siatkowych". 
A propos, gdyby ktoś potrzebował charakterystyki triodowe EF80 (zdaje się że OTLamp zbierał różne) to załączam.
Tagi dla szukajki: EF80 jako trioda, połączenie, charakterystyki triodowe, striodowana, triode connected

A propos, gdyby ktoś potrzebował charakterystyki triodowe EF80 (zdaje się że OTLamp zbierał różne) to załączam.
Tagi dla szukajki: EF80 jako trioda, połączenie, charakterystyki triodowe, striodowana, triode connected
_
-
- 625...1249 postów
-wysokości specjalnie nie widziałem-ona jest niżej w linkach "char. lamp ros."
-ta "audiofilska" -ma w swojej karcie napisaną pracę m.cz..-zreszta jak coś działa do 200 MHz
-ta "audiofilska" -ma w swojej karcie napisaną pracę m.cz..-zreszta jak coś działa do 200 MHz
-
- 3125...6249 postów
Romekd czy ta lampka nadaje się do budowy prostego nadajnika CW jak np. EL83? Czy może tylko pełnić rolę sterującą dla innej lampy? Porozglądałem się po rosyjskim internecie i wszędzie tylko "драйвер".
_
-
- moderator
Witam.
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /6e5PI.pdf
Parametry "zwykłej" 6E5P są tutaj:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... 6/6e5P.pdf
Pozdrawiam,
Romek
Całkowita wysokość posiadanych przeze mnie 6E5P-I wynosi około 55 mm (balon ma wysokość 49 mm). Litera "I" (odwrócone polskie "N") w symbolu informuje, że lampa może pracować impulsowo z bardzo dużym prądem anodowym (6 A w impulsach trwających 1..2 us, przy f=50 Hz). Dokładne parametry 6E5P-I znajdują się w nocie aplikacyjnej:fugasi pisze:Jakiej wysokości jest 6E5P-I? Dotychczas wiedziałem o dwóch odmianach, większej 6E5P i mniejszej 6E5P-E, a informacje o istnieniu 6E5P-I brałem za anglosaskie tłumaczenie "E" na "I" (nawet u Romkad).
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /6e5PI.pdf
Parametry "zwykłej" 6E5P są tutaj:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... 6/6e5P.pdf
Jakiś czas temu widziałem w necie wzmacniacz końcowy na wszystkie pasma KF, wykonany na dwóch takich lampach. Nie pamiętam już teraz jego maksymalnej mocy wyjściowej (niestety, nie mogę odszukać tej strony), ale było to prawdopodobnie 25 W (w antenie). Napiszę, jeżeli uda mi się coś znaleźć na ten temat.fugasi pisze: (..) czy ta lampka nadaje się do budowy prostego nadajnika CW jak np. EL83? Czy może tylko pełnić rolę sterującą dla innej lampy?
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .