Miernik lamp DIY - sonda

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: traxman »

Pobierzcie nową instrukcję obsługi, są tam drobne zmiany
Strona 19.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

MStaniszczak pisze: Moja gigantyczna wiertarka stołowa przyjmuje wiertła do max 6mm, a wszędzie gdzie się pytam o stożki, mocowanie mają na 8mm, więc nie wejdzie
Mało elegancko to ja osobiście przetaczam wiertła na mniejszą średnicę(w części chwytnej miękkie są) od czasu ja kupiłem ,,małą" stołową wiertarkę(duża jest do innych celów).Szczególnie opłacalne ekonomicznie jest dorabianie do krótkich wierteł widiowych o dużych średnicach spawanych przedłużek takich 0,5m lub więcej.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: MStaniszczak »

cirrostrato pisze:
MStaniszczak pisze: Moja gigantyczna wiertarka stołowa przyjmuje wiertła do max 6mm, a wszędzie gdzie się pytam o stożki, mocowanie mają na 8mm, więc nie wejdzie
Mało elegancko to ja osobiście przetaczam wiertła na mniejszą średnicę(w części chwytnej miękkie są) od czasu ja kupiłem ,,małą" stołową wiertarkę(duża jest do innych celów).Szczególnie opłacalne ekonomicznie jest dorabianie do krótkich wierteł widiowych o dużych średnicach spawanych przedłużek takich 0,5m lub więcej.
A widzisz. Trzeba mieć czym przetoczyć czy dorobić przedłużkę;-) A moja wiertarka świetnie się spisuje przy wierceniu w PCB a przy tym zajmuje bardzo mało miejsca (o wiele mniej niż maszyna do szycia:-) I wyjdzie na to że narysuje sobie kółeczka i będę je "odwiercał" dookoła po obwodzie:-) Nie będzie ładnie, ale podstawka powinna to przykryć. Tylko ile ja będę to robił;/
traxman

Poszukaj małego frezu (3mm) zamiast wiercić wyfrezujesz okrąg, wiertarka do pcb jest idealna to tej pracy.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

traxman pisze:Poszukaj małego frezu (3mm) zamiast wiercić wyfrezujesz okrąg, wiertarka do pcb jest idealna to tej pracy.
Stołową nie wyfrezuję za łatwo;-) To nie jest wiertka do PCB - to mały stołowy Proxxon;-) Ja go używam do PCB i świetnie się w tym celu sprawdza;-)
traxman

Proxxonem to można nawet zęby naprawiać, więc nie widzę problemu w frezowaniu, wiertarka na statywie, kręcisz obudową. Zresztą w tym tworzywie to nawet boczną krawędzią wiertła wyfrezujesz otwór.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

traxman pisze:Proxxonem to można nawet zęby naprawiać, więc nie widzę problemu w frezowaniu, wiertarka na statywie, kręcisz obudową. Zresztą w tym tworzywie to nawet boczną krawędzią wiertła wyfrezujesz otwór.
Tym jakoś tego nie widzę - http://www.narzedzia.pl/pl/productDetai ... M_220.html ;-) To nie jest mała ręczna wiertka + statyw;-) To mała wiertarka stołowa;-)

Edit:
Ehhh... racja, mogę ruszać obudowa;-)
Ostatnio zmieniony czw, 5 lutego 2009, 12:25 przez MStaniszczak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

MStaniszczak pisze:Tym jakoś tego nie widzę
Zaszalałeś z tą wiertarką :shock: A jak Ci się nie mieści PCB w imadełku, to jak sobie radzisz?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

MStaniszczak pisze:Moja gigantyczna wiertarka stołowa przyjmuje wiertła do max 6mm
Jeśli jesteś pewny, że wiertarka uciągnie wiertło stożkowe, to (poza przeróbką wiertła) można:
- zmienić uchwyt samocentrujący
- w mały uchwyt wkręcić większy
- wiercić inną wiertarką - nie musi być stołowa, ważniejsza jest możliwość ustawienia małej prędkości obrotowej.
Edit: Ta wiertarka nie uciągnie wiertła stożkowego.
Tomek
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

Marvel pisze:
MStaniszczak pisze:Tym jakoś tego nie widzę
Zaszalałeś z tą wiertarką :shock: A jak Ci się nie mieści PCB w imadełku, to jak sobie radzisz?
Imadełka nie ma w zestawie;-) PCB przytrzymuje "rączką" na metalowej płycie (tej do której na zdjęciu jest przykręcone imadełko).
Czy zaszalałem? Kupiłem ją jakiś czas temu na eBay (nową) w cenie w jakiej u nas chodziły wówczas małe ręczne Proxxony;-) Teraz niestety euro poszło do góry więc już tak różowo nie jest...
Tomasz Gumny pisze: Edit: Ta wiertarka nie uciągnie wiertła stożkowego.
W metalu pewnie nie, ale w tym tworzywie obudowy;-)? Tylko chyba szkoda kasy na wiertło żeby od czasu do czasu coś nim w tworzywie wywiercić...
traxman

Jak planujesz budować coś na lampach to lepiej zastanowić się nad zakupem stożka, bez niego nie ma co się zabierać za robienie obudów - to mordęga.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

MStaniszczak pisze:
Tomasz Gumny pisze: Edit: Ta wiertarka nie uciągnie wiertła stożkowego.
W metalu pewnie nie, ale w tym tworzywie obudowy
Do wiertła stożkowego potrzebny jest duży moment obrotowy a wskazane niskie obroty (zwłaszcza do tworzyw).
Wiertarki akumulatorowe kosztują teraz kilkadziesiąt złotych...
Tomek
traxman

Ostatnio po zakupie uchwytu wiertarskiego z mocowaniem na 6mm-bit, najlepszym urządzeniem do wiercenia stożkiem jest wkrętarka akumulatorowa - niskie obroty, potężny moment obrotowy - przyjemnie się tym pracuje.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

Pomyślę nad tym. Chociaż na obudowę czeka już OTL słuchawkowy, ale tu jak skończę projekt obudowy idzie do wykonania w jakimś zakładzie. Na razie pierwsza w kolejce jest staja lutownicza do której da się dokupić minifalę do SMD (tylko jeszcze nie zdecydowałem się na żadną konkretną).
traxman

Wg mnie mini-fala to strata pieniędzy, dobry topnik i to samo robisz zwykłym grotem za 30PLN.
Polecam zakup minimum stację XY369, chociaż teraz warto już perspektywicznie zainwestować w mocniejszą przystosowaną do lutowania bezołowiowego.