Ecc83+2*El84 - pierwszy start.

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: Ecc83+2*El84 - pierwszy start.

Post autor: Piotr »

Wygląda na QUAD z dodatnim (?) sprzężeniem na drugie siatki. Tylko dlaczego dwa transformatory?
traxman

Post autor: traxman »

Ciekawostka, na pierwszy rzut oka sprzężenie katodowe rozbite na dwa osobne transformatory, tylko czemu 1S2 jest połączone 2A?
Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: sp5hbt »

Ja tam się nie znam.
Układ wymyślił niejaki Norman H. Crowhurst a tu proszę linki do jego i innych ciekawych opracowań.
http://www.audiofaidate.it/sito.asp?goto=primo
Mietek
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

Asymetryczny ? Co do mojego rodziciela to przed zmianą nie wykazywał takiego entuzjazmu - oczywiście nie jest to żaden wyznacznik.
pawel_z
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: pawel_z »

Witam wszystkich. Widzę że dyskusja się ożywiła:) Ja w tym czasie polutowałem jeden kanał według schematu z uwzględnionymi
poprawkami zgłoszonymi przez Was.Dla przypomnienia schemacik poniżej:
Obrazek

W sprzężeniu jak narazie:
C9=100pF
R21=20K

Powiem od razu, że jeszcze żadnych pomiarów nie dokonywałem. Jak narazie wszystko na słuch,
pomiary będą w nocy. Sprzężenie określiłem na słuch - w odwrotnym podłączeniu głośnik grał głośniej, ale
słyszałem tez przester. Odsłuch robiony na kolumnie Philipsa(6 Ohm) z dziurką z tyłu:)(bas reflex).

Spostrzeżenia:
Pomimo iż wzmacniacz jak narazie zajmuję mi pół biurka(jest lekka plątanina przewodów) to powiem, że jestem
zadowolony z wstepnego odsłuchu. W głośniku słychać lekki brum przy potencjometrze na min, w środkowym
położeniu mocniej brumi, by w max brum zanikł. Myślę, że jak ogarnę to wszystko, poprowadze dobrze masę to brum się
zmniejszy. Jak to gra? Mając słuch "zero-jednynkowy", gdzie 1- słyszę muzykę, 0 - muzyki nie słyszłę to
różnicę w stosunku do mojej wieży zobaczyłem od razu. Czytałem wcześniej, że lampa zmiękcza basik, i rzeczywiście
tak jest- jest taki puszysty:) Natomiast wysokie tony są jakby osłabione - nie są widoczne na pierwszej scenie muzycznej.
Mnie się to podoba. Nie mam dobrego źródła dźwięku - bo wyjście z laptopa i wątpliwej jakości kartę muzyczną, ale i tak nie jest źle.
Mam jeszcze pytanie - gdy, wejście wzmacniacza wisi w powietrzu(jest nie podłączone) na wyjściu mam dość mocny brum, natomiast podłączając
wejście brum maleje. Rozumiem, że nie podłączone wejście robi jako antena i zbiera całe dziadostwo z otoczenia? Dziękuje za zainteresowanie tematem,
o dalszych postępach prac będe informował w temacie. Jutro odpale drugi kanał i napisze.
Pozdrawiam Serdecznie
Paweł Z
traxman

Pokaż zdjęcie, brum pewnie z nieekranowanych lub zbyt długich przewodów sygnałowych.
pawel_z
50...74 posty
50...74 posty

Przedstawiam fotki wzmacniacza - tak jak wcześniej pisałem wersja robocza(robione tel). Przewody nieekranowane.
http://osks.pl/elek/fotov2_1.jpg
http://osks.pl/elek/fotov2_2.jpg
http://osks.pl/elek/fotov2_3.jpg
http://osks.pl/elek/Audio_prec.jpg
Na ostatnim foto urządzenie jakim będe badał wzmacniacz jak już go skończe.

Pozdrawiam Serdecznie.
Paweł Z
traxman

A czemu tak daleko lampy sterujące od końcowych? W ich miejscu zmieściły by się transformatory wyjściowe i wzmacniacz byłby mniejszy. Skróć te pytony z żarzenia i daj tam jakąś listwę montażową (są na allegro) niech elementy nie wiszą w powietrzu.
Przyrząd nieoceniony, ale bardzo drogi.
traxman

Piotr pisze:A nie testowałeś przypadkiem moich transformatorów z odczepami dla QUADa do EL84?
Wracam jeszcze do tematu QUADA, jeżeli będziesz kiedyś nawijał taki transformator, zrób odczep na 12%, bo te 20% chyba stanowczo utrudniało wysterowanie końcówki, a wzrost korzyści ze spadku impedancji wyjściowej był niewielki. Trzeba wreszcie trafić w ten złoty środek. Chyba sensowne w tym momencie było by pozbycie się odczepu UL, aby nie utrudniać nawijania toroida.
Chętnie bym taki transformator sprawdził.
pawel_z
50...74 posty
50...74 posty

traxman pisze:A czemu tak daleko lampy sterujące od końcowych?
Z uwagi że jest to moja pierwsza konstrukcja na chassis, a chassis mam tylko jedną nie chciałem za blisko siebie otworów
nawiercić i mieć potem problemów z umieszczeniem tego wszystkiego koło siebie.Mimo tego, że rozrysowywałem sobie, gdzie co będzie i i tak grubo przesadziłem. Trafa chce umieścić tak jak napisałem w tym temacie:
viewtopic.php?f=18&t=12791.
Żarzenie skróce.Jaka jest robocza nazwa listwy montażowej-łączówka?
Pozdrawiam
Paweł Z
traxman

Jak na złość nie ma teraz tych łączówek na allegro. Takie brązowe z uszkami do lutowania, ostatnio były po 2,90PLN z tego co pamiętam.
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Ktoś wie co się stało z SudenUni z Allegro - przypomnę - ten co robił kołeczki lutownicze z mosiądzu? Właśnie mi się skoczyły a Allegro mi pokazuje że nie ma takiego użytkownika.
Ostatnio zmieniony śr, 4 lutego 2009, 23:40 przez Beier, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

suden_uni :twisted:
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Beier pisze:ten co robił kołeczki lutownicze z mosiądzu? Właśnie mi się skoczyły a Allegro mi pokazuje że ni ema takiego użytkownika.
Dopiero Ci się skończyły? :shock: Pisałem do niego kilka miesięcy temu i odpisał, że nie ma i nie będzie :cry: Gdybyś gdzieś znalazł, to daj znać.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Mi tez właśnie napisał że już nie ma i nie będzie miał :( :( :(