Miernik lamp DIY - sonda

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: efekt02 »

na ile bezpieczne i tanie jest dowolne (dlugotrwale) zwieranie koncowek wyjsciowych ? :twisted:
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

efekt02 pisze:na ile bezpieczne i tanie jest dowolne (dlugotrwale) zwieranie koncowek wyjsciowych ? :twisted:
Z własnego doświadczenia mogę ostrzec przed:
:arrow: podłączaniem zasilania ~24V zamiast ~13V: R.I.P: ATmega16, TC426
:arrow: zwieraniem wyjścia Ug1 do masy: R.I.P: TC426
Rezystory antyparazytowe S1 przy podstawkach powinny wystarczyć jako zabezpieczenie w tym drugim wypadku.
Tomek
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Czy jest tranzystor który grzeje się duzo bardziej niż inne? Chciałbym go dać na odobny radiator... Nie ma przeszkód by tranzystory były przylutowane do podstawki kabelkami o długości do 10cm?
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

megabit pisze:Czy jest tranzystor który grzeje się duzo bardziej niż inne? Chciałbym go dać na odobny radiator...
Oba IRF740, ale szczególnie ten przy IRF9540.
Tomek
traxman

Post autor: traxman »

megabit pisze:Czy jest tranzystor który grzeje się duzo bardziej niż inne? Chciałbym go dać na odobny radiator... Nie ma przeszkód by tranzystory były przylutowane do podstawki kabelkami o długości do 10cm?
Nie ma sensu oddalać tranzystorów od płytki, najłatwiej jeżeli planujesz wykorzystanie zasilacza jest dołożenie wentylatora 50x50x10 lub 60x60x12 na 24V (będzie pracował na niższych obrotach) i zasilenie go z +18V po prostowniku niskiego napięcia (kondensator 10mF). Zagwarantuje to znacznie lepszą wydajność chłodzenia. Nie należy zapomnieć wypolerowaniu miejsca styku, paście termoprzewodzącej i solidnym dokręceniu tranzystorów do radiatora.

IRFP9540 to tranzystor z przetwornicy Uh, wywlekanie go poza płytkę może być przyczyną problemów z zakłóceniami związanymi z impulsowa pracą zasilacza - lepiej zostawić go na miejscu.

Podczas prób mierzyłem np. 30szt lamp jedna za drugą i radiator dochodził do 60' co jest całkowicie akceptowalne. Wśród lamp były EL34, 6080, które pobierają spore moce zarówno z Ua/Ug2 jak i z Uh.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Wygląda na to, że dalsze testy oprogramowania mogą przeprowadzać użytkownicy mierników już samodzielnie, :D bo traxman ostatnio jakoś mniej wybrzydza.
Proszę przysyłać na PW adresy pocztowe, na które mam wysyłać procesory.

Procesory dzisiaj wysłałem pocztą (polecony, priorytet). Proszę o potwierdzanie na PW że przesyłki dotarły.
Tomek
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

myslalem, zeby dodac wentylator do chodzenia - sa 2 opcje:
1. maly szybki 40x40 idealnie zmiescie sie na tylniej sciance
2. duzy wolny 80x80 (lub 60x60) poziomo naprzeciw transformatora

ktora opcja bedzie lepsza (wystarczajaca) ?

Traxman - czy trafo i zasialacz Uz byly projektowane z mysla o przeciazaniu przy malo obciazonym Ua ?

ps. projekt w 95% skonczony - plytka sprawdzone bez procka, zostalo tylko poprowadzic uzemienie, sprawdzic RS TTL (i wiertnac dziure w obudowie), zamontowac jakis wentylatorek, oraz poskrecac 8)
traxman

Jak będziesz montował wentylator to nie zapomnij, że do poprawnej pracy potrzebuje przetłaczać powietrze więc potrzebne będą dodatkowe otwory zasysające. Można by go zamontować (40) na zaślepce od strony zewnętrznej i dać kratkę osłonową wtedy będzie wyciągał ciepło z okolic radiatora, pod enkoderem w spodzie obudowy można by wywiercić kilka otworów do zasysania powietrza i zakleić je fizeliną, żeby nie odkurzało brudu.

Ograniczeniem nie jest wydajność transformatora lecz maksymalny prąd dławika zasilacza Uh, który wynosi 2.8A, podobnie dobrana jest wydajność mostka prostowniczego. Długotrwałe przeciążanie może skończyć się uszkodzeniem mostka prostowniczego i dławika, wewnętrzne ograniczenie ustawione jest na 4000mA, w podobnie niekomfortowej sytuacji będzie rezystor pomiarowy 0R5/2.5W, może ulec przegrzaniu i stracić 1% dokładność.

Tryb zasilacza, którego jestem fanatycznym wrogiem, ma służyć do pomiaru lamp, zastępując charakterograf, można ręcznie zmieniać odpowiednie wartości i z otrzymanych pomiarów odtworzyć charakterystykę oraz do pomiaru lamp, których nie ma w katalogu. Miernik nie jest przeznaczony do pracy ciągłej jako zasilacz. Obliczenia radiatora uwzględniają cykl żarzenie,pełne obciążenie itd. co pozwoliło zastosować tańszą kształtkę.

Metodą obniżenia temperatury radiatora, może być tez wymiana kształtki z 30mm na 50mm, trzeba pomierzyć powinna wejść na styk.

Swoją drogą zrobilibyście jakiś fajny zasilacz bo mój Motech kończy się na 250V/0.2A.
traxman

Instrukcja użytkowania miernika:
TTesterLCDUM.pdf
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

tester odpalony :)

problemy:
brak zarzenia - ustawiam 10V i na mierniku jest ok. 10V (na wyswietlaczy 20V), podlaczam zarowke i jest 0V
przy zmianie G1 zmienia sie czestotliwosc pisku dlawika...

propozycje ? :D
traxman

1. masz podpięte obciążenie pod H1/H2 inaczej nie działa pętla stabilizacji, H1/H2 nie ma prawa mieć jakiegokolwiek połączenia z masą, to są inne potencjały.
2. normalne.
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

traxman pisze:1. masz podpięte obciążenie pod H1/H2 inaczej nie działa pętla stabilizacji, H1/H2 nie ma prawa mieć jakiegokolwiek połączenia z masą, to są inne potencjały.
2. normalne.
1. podlaczam zarowke i nic. nie ma polaczenia z masa.

2. no ale dlawik jest od zarzenia, wiec czemu inaczej piszczy przy zmianie G1 ?
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

A połączenie wyświetlacza? Nie widziałem w wątku, chyba że coś przeoczyłem :)
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

megabit pisze:A połączenie wyświetlacza? Nie widziałem w wątku, chyba że coś przeoczyłem :)
Ja dostałem rozpiskę na kartce w przesyłce razem z częściami.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

efekt02 pisze:2. no ale dlawik jest od zarzenia, wiec czemu inaczej piszczy przy zmianie G1 ?
Sprawdź dokładnie co piszczy. :D
Tomek