Ecc83+2*El84 - pierwszy start.

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Ecc83+2*El84 - pierwszy start.

Post autor: Tomek Janiszewski »

traxman pisze:Nie wiem jak będziesz montował, ale staraj się nie kierować otworów w anodach EL84 na ECC to taka uwaga praktyczna.
Te otwory w anodach EL84 (i analogicznie w ECL86, 6F3P, 6P45S) powinny być skierowane w stronę słuchacza. a właściwie "oglądacza" :P

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Tomek Janiszewski pisze:Każde zwrócenie uwagi że ktoś się gdzieś myli uważasz za "ad personam"?
Zacytowane zdanie było typowym argumentem ad personam.
Tomek Janiszewski pisze:Jeśli istotnie wyznajesz audiofilskie teorie, tym większa satysfakcja dla mnie.
PLONK.
To jest dopiero satysfakcja ;)
Chyba, że masz ochotę podyskutować o uzwojeniu wtórnym włączonym w katodę lampy mocy :P
traxman

Post autor: traxman »

Piotr pisze:Chyba, że masz ochotę podyskutować o uzwojeniu wtórnym włączonym w katodę lampy mocy :P
Jak tylko będziecie dyskutować o wykonaniu tego uzwojenia w praktyce to chętnie poczytam.
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

Beier pisze:Gdzieś na forum podawałem pasmo wzmacniacza jeszcze prze przeróbką. Zmierzę teraz i ciekawe czy poszło w górę - wtedy będzie coś poza wrażeniami odsłuchowymi.
Pasmo to samo więc nic poza subiektywną opinią nie mam na dowiedzenie swojej teorii.

EDIT
Co do audiofilskiego brzmienia to naprawdę nie wiem jakie to jest miękkie a nie miękkie - dla mnie jeżeli słyszę każde cyknięcie Hi-Hat'u, gitara basowa nie jest papką niskich dźwięków, słychać szczegóły typu szuranie o pudło gitary, przełykanie śliny wokalisty to znaczy że sprzęt jest ok.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

audiofile słuchają płyt testowych z szumami różowymi, czerwonymi czy ch** wie jakimi. Żaden z nich nie słucha muzyki. Skąd tacy mają wiedzieć jak syczy hi-hat?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

traxman pisze:Jak tylko będziecie dyskutować o wykonaniu tego uzwojenia w praktyce to chętnie poczytam.
A nie testowałeś przypadkiem moich transformatorów z odczepami dla QUADa do EL84?
traxman

Testowałem, ale tak jak napisałem wcześniej posiałem gdzieś wyniki, sprawdzałem je też w PPP PCL86, ale brakło mi wzmocnienia do sterowania końcówki, więc pomiary są średnio miarodajne.
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

Mój ojciec bardzo sceptyczny do moich zainteresowań po moich ulepszeniach wzmacniacza nie chciał się oderwać jak mu zapuściłem Czerwone Gitary i inne z jego epoki po czym wstał i powiedział że tak to można muzyki słuchać - to był chyba najlepszy komplement dla mnie jako konstruktora jaki usłyszałem :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

W takim razie jestem ciekaw co tak naprawdę uległo zmianie od strony elektrycznej. W sumie odkrycie tego mogło by być sporym krokiem naprzód w dziedzinie projektowania układów audio ;)
A przy okazji - czy twój Szanowny Rodziciel przez modyfikacją wzmacniacza był do niego sceptycznie nastawiony?

Wracając na ziemię...
Tak naprawdę to już od długiego czasu noszę się z zamiarem wykonania serii pomiarów układów UL i pseudo-QUAD w konfiguracji SE*.
Mam przygotowane w tym celu dość dobrej jakości transformatory o pięciu wyprowadzonych uzwojeniach pierwotnych (do przełączania odczepów UL) i stosunkowo niewielkiej przekładni 2k-8R (co powinno zapewnić mierzalny wpływ wpięcia uzwojenia wtórnego włączonego do katody). Lampy jakie do tego pasują to KT88, 6550, EL34 i podobne, 2x6L6-GC, 2x6L6 i podobne, a nawet 3xEL84.
Jedyne czego brakuje to czas i odrobina motywacji :roll:

Chyba już tak dramatycznie odeszliśmy od tematu, że autor wątku może nas zaskarżyć :oops:
traxman

Piotr pisze:Chyba już tak dramatycznie odeszliśmy od tematu, że autor wątku może nas zaskarżyć :oops:
Ale, to przecież normalne, tylko w tym przypadku autor dostał wyczerpującą odpowiedź - no to Nas nie sponiewiera słownie.
Czekamy przecież na efekty przeróbki.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Jeszcze jedno.
Piotr pisze:w konfiguracji SE*
Zrobiłem gwiazdkę, a zapomniałem przypisu. A więc:
Niech ktoś wreszcie wymyśli polską nazwę dla niesymetrycznego stopnia mocy, która będzie jednoznaczna, dobrze brzmiąca i będzie miała mniej niż 16 znaków :!:
traxman

Nieprzeciwsobny :wink: wygrałem coś?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Nie.
Nie jestem taki pewien czy jest jednoznaczna, a na pewno nie jest dobrze brzmiąca.
Chociaż z braku laku... może warto i to rozważyć :roll:
Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: sp5hbt »

Dla experymentatorów stary układ z 1957 roku.
Trafa wyjsciowe połaczone ze wszystkim chyba z czym można a nietrudne do skopiowania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mietek
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Piotr pisze:Niech ktoś wreszcie wymyśli polską nazwę dla niesymetrycznego stopnia mocy, która będzie jednoznaczna, dobrze brzmiąca i będzie miała mniej niż 16 znaków :!:
Najlepsze są proste nazwy. Ja proponuję "pojedynczy".
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com