Witam. jestem początkującym miłośnikiem lamp. Aktualnie posiadam parę sztuk i z tego powodu mam kilka pytań.
Wybrać KT88, EL156 czy EL34? Ze wskazaniem na prostotę budowy i jakość dzwięku.
Co to za lampa RS1003?
I ostatnie pytanie - czy ktoś w warszawie podjąłby się "pomocy" w budowie wzmacniacza lampowego na jednych z powyższe lampach. Dostęp do lamp posiadam, jak również do różnego rodzaju traf i innych podzespołów.
Dodam, że wykorzystywałbym go raczej do odsłuchu w sypialni (tak, tak ) przez głośniki i - jeżeli jest taka mozliwośc słuchawki.
Moje preferencje muzyczne to cała gama od muzyka poważnej (raczej małe składy) do akustycznego rocka - szczególnie partie wokalne.
Które lampy wybrać do audio - KT88 czy EL34
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 4 posty
Re: Które lampy wybrać do audio - KT88 czy EL34
Do sypialni to potwory, one nagłaśniały stadiony
Ale EL34 w połączeniu triodowym jest kusząca. KT88 podobnie, chociaż ma większa moc.
EL156 to raczej unikat, więc nie ma co się pchać w taki układ (lepiej zostawić ją na remonty innych konstrukcji).
Jak wielka ta sypialnia może mniejsze wzmacniacze poradzą sobie ze sprawnymi kolumnami. W mojej sypialni/biurze/warsztacie/salonie w jednym o powierzchni 9m2 działa 2xPCL86 SE i jest wystarczająco głośno.

Ale EL34 w połączeniu triodowym jest kusząca. KT88 podobnie, chociaż ma większa moc.
EL156 to raczej unikat, więc nie ma co się pchać w taki układ (lepiej zostawić ją na remonty innych konstrukcji).
Jak wielka ta sypialnia może mniejsze wzmacniacze poradzą sobie ze sprawnymi kolumnami. W mojej sypialni/biurze/warsztacie/salonie w jednym o powierzchni 9m2 działa 2xPCL86 SE i jest wystarczająco głośno.
-
- 1250...1874 posty
Schematów jest dużo. Musisz zdecydować jakiej mocy potrzebujesz, ale myśle że EL34 bedzie najlepsza do tego celu. Pozatym popatrz na relację ceny pomiędzy EL34 i KT88 przy ewentualnej wymianie lamp.
-
- 4 posty
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Jak już wspomniałem, dostęp do lamp na razie mam i mogę sobie zostawić kilka sztuk na wymianę.
Zależy mi na jakości dźwięku. Sypialnia byłaby docelowym miejscem odsłuchu (20 m2) ale być może i w salonie (30 m2) użyłbym parę razy.
Czy lepiej zbudować osobny wzmacniacz słuchawkowy (AKG 141M)?
Ponawiam pytanie odnośnie lampy RS1003 - ktokolwiek wie gdzie to można użyć?
Jak już wspomniałem, dostęp do lamp na razie mam i mogę sobie zostawić kilka sztuk na wymianę.
Zależy mi na jakości dźwięku. Sypialnia byłaby docelowym miejscem odsłuchu (20 m2) ale być może i w salonie (30 m2) użyłbym parę razy.
Czy lepiej zbudować osobny wzmacniacz słuchawkowy (AKG 141M)?
Ponawiam pytanie odnośnie lampy RS1003 - ktokolwiek wie gdzie to można użyć?
Ze względu na pożerany prąd i większą elastyczność, byłbym za oddzielnym słuchawkowym.
-
- moderator
Ja bym oczywiście zaproponował EL34 w połączeniu triodowym. Najłatwiejsze w konstrukcji, z najbardziej pewnym wynikiem, do tego stosunkowo niedrogie części.
EL156 to z przyjemnością bym od Ciebie od kupił
A, jeszcze jedno.
EL156 to z przyjemnością bym od Ciebie od kupił

A, jeszcze jedno.
W takim razie zapraszamy do działu dla początkujących, po to przecież powstałrickyMR pisze: jestem początkującym miłośnikiem lamp.

-
- 4 posty
Oczywiście czytam podstawy, ale jest tego tak dużo że trochę czasu upłynie.
Może na początek zaproponuje mi ktoś prosty wzmacniacz słuchawkowy dla AKG 141 M (600 Ohm).
Lampy jakie posiadam to: EL34, KT88, E88CC, E83CC, E81CC, oraz dodatkowo na zamówienie wiele innych.
Może na początek zaproponuje mi ktoś prosty wzmacniacz słuchawkowy dla AKG 141 M (600 Ohm).
Lampy jakie posiadam to: EL34, KT88, E88CC, E83CC, E81CC, oraz dodatkowo na zamówienie wiele innych.
-
- 250...374 postów
I jeszcze odpowiedź na pytanie co to za lampa RS1003.
W dawnej NRD produkowano odpowiednik RS1003 tj SRS551. Jest to pentoda nadawcza kiedyś stosowana w nadajnikach "MEWA" jako driver do końcówki
na czterech lampach 4CX250.
Opisana na stronie Radiomuseum: http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_srs551.html
Na stronie Jogis... jest na niej opisany wzmacniacz o ile pamietam gitarowy.
Żarzenie 6.3V, Iz=2.1A, Pa=60 W S=18mA/V
Nietypowa podstawka lub lepiej powiedzieć mało popularny cokół.
W dawnej NRD produkowano odpowiednik RS1003 tj SRS551. Jest to pentoda nadawcza kiedyś stosowana w nadajnikach "MEWA" jako driver do końcówki
na czterech lampach 4CX250.
Opisana na stronie Radiomuseum: http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_srs551.html
Na stronie Jogis... jest na niej opisany wzmacniacz o ile pamietam gitarowy.
Żarzenie 6.3V, Iz=2.1A, Pa=60 W S=18mA/V
Nietypowa podstawka lub lepiej powiedzieć mało popularny cokół.
Mietek
-
- 3125...6249 postów