Rosyjski odpowiednik ECC81?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Rosyjski odpowiednik ECC81?

Post autor: Beier »

Normalnie stosuje się USZ takie jak opisałem wyżej. To USZ które pokazałeś na schemacie jest nietypowe. Jako zaletę można wymienić brak minimalnej składowej stałej przechodzącej przez głośniki ale są to wartości rzędu dziesiątych mA i kilku mV więc dla 8 ohmowego głośnika to jak nic. Jako wadę wymieniłbym to że nawet jak zamiast rezystora dasz tam potencjometr aby mieć możliwość regulacji tego USZ to będzie to mieć miejsce przy dosyć wysokich napięciach.
traxman

Post autor: traxman »

Wadą tego sprzężenia z AX84 jest brak objęcia sprzężeniem transformatory wyjściowego. Co narzuca większe wymagania dla tego elementu. Z drugiej strony pominięcie go ułatwia zapewnienie stabilności układu (mniejsze przesunięcia fazowe w torze sprzężenia zwrotnego).
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: elektro_nowy »

Znalazłem stary opis wzmacniacza z "Radioamatora" gdzie zastosowano właśnie takie sprzężenie fonar-link2 (część I artykułu: fonar-link1), niestety szerszego opisu i porównania z klasyczną pętlą od TG do katody pierwszej lampy brak.
traxman

Takie sprzężenie jest możliwe do zastosowania we wzmacniaczu, którego 1 stopień ma umasioną katodę (polaryzacja prądem "wybiegu") gdzie realizacja klasycznego sprzężenia w katodę 1 stopnia jest niemożliwa. Takie aplikacje znajdziesz w notach katalogowych lamp ECL82, ECL86.
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Zastosuj zwykłe sprzężenie - pewnie chcesz użyć TG5 i tylko taki USZ Ci wyjdzie na dobre. Z początku nie ma co kombinować za bardzo.
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Dlaczego w przypadku zastosowania TG5 (mam i ten i TG2,5) tylko zwykłe sprzężenie "wyjdzie na dobre"?
traxman

Nieprawda, możesz zastosować oba typy. Zostawisz ten, który będzie bardziej odpowiadał.
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Chodzi mi o kwestię TG5 - to nie jest jakieś super trafo i tak jak pisał traxman sprzęgnięcie do katody zmniejsza wymagania co do trafa - poprawia pasmo - to co trafo niedomaga to lampa wzmacnia bardziej aby wyrównać. Inaczej będziesz miał tylko kompensację zniekształceń wprowadzanych przez lampę mocy.
ianoosh
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: ianoosh »

Podłączę się do tematu.
Czy jest jakaś lampa o dokładnie takiej samej charakterystyce jak ECC81, ale jako pojedyńcza trioda?
Może to być też "dwa w jednym", czyli trioda - pentoda w jednej bańce.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Tak, EC92. Analogicznie EC90 odpowiada połówce ECC82.
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Usiłuję się dowiedzieć jak oblicza się stopnień wejściowy (wyjściowy na triodzie wiem), w jaki sposób wybrać odpowiednią triodę sygnałową tak aby wysterowała dobrze lampę końcową.
Z jakiej książki pochodzą skany załączone poniżej :?:
Jeśli ktoś rozpoznaje i dysponuje tą książką to prosiłbym o zeskanowanie dalszego ciągu o lampie ekranowanej i opisu dotyczącego właśnie stopnia wstępnego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: efekt02 »

elektro_nowy pisze:Z jakiej książki pochodzą skany załączone poniżej :?:
Jeśli ktoś rozpoznaje i dysponuje tą książką to prosiłbym o zeskanowanie dalszego ciągu o lampie ekranowanej i opisu dotyczącego właśnie stopnia wstępnego.
G.S. Cykin - Wzmacniacze sygnałów elektrycznych (wydanie 1)
klasyka. link do calosci jest dostepny gdzies na triodzie

http://picasaweb.google.pl/Kauczux/CYKI ... ieli200dpi#
niektore strony chaba nie dzialy - ja mam z innego linka
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Znalazłem 3 linki, jeden na tym serwerze (not found), drugi prowadzi do elektrody (to samo), trzeci do http://www.cfd.tu-berlin.de/~panek ale tam jest książka Cykina o transformatorach.
Jest jeszcze czwarty: http://picasaweb.google.pl/Kauczux/CYKI ... ieli200dpi ale mi wyświetla się pusta strona. :roll:

O właśnie, widzę że mnie ubiegłeś z tym ostatnim linkiem. Ja mam na ekranie tylko to:
geguś

Post autor: geguś »

Ten adres pracuje:
http://picasaweb.google.pl/Kauczux/CYKI ... ieli200dpi#
To jest właśnie PrtSc z Opery :mrgreen: .
Ostatnio zmieniony ndz, 1 lutego 2009, 22:08 przez geguś, łącznie zmieniany 1 raz.
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

To chyba kwestia przeglądarki. Pod Operą jest pusta strona. Jutro zainstaluję Firefoxa i zobaczę co tam jest.