PP na 6c33c-b - problemy, pytania i inne
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wykreślanie Ra na charakterystyce lampy
Jak Ci wyszły podane moce? Czy są to może moce z dwóch lamp?
-
- 625...1249 postów
Z jednej. Wzór z Cykina na P~:OTLamp pisze:Jak Ci wyszły podane moce? Czy są to może moce z dwóch lamp?
P~ = 0,125(Imax - Imin)^2 *Ra
A więc dla Raa=1200ohm Ra=600ohm mamy:
Imax=600 mA
Imin=100 mA
P~=18,75
Dla Raa=1100ohm Ra=550ohm:
Imax=625 mA
Imin=85 mA
P~=20,04W
Dla Raa=1000ohm Ra=500ohm:
Imax=650 mA
Imin=75mA
P~=20,66W
No i oczywiście sie walnąłem i poprzednio nie zmieniłem Ra we wzorze... Więc zakładam że z tych trzech 1100 było by najlepszą wartością Raa? Czy dla dwóch lamp wystarczy przemnożyć to razy dwa? Nie mam teraz Cykina pod ręką:/
Wziąłeś nieprawidłowe wartości Imax (z punktów przecięcia prostej obciążenia z osią Ia). Imax wyznacza punkt przecięcia prostej obciążenia z charakterystyką anodową stanowiącą kres wysterowania. Dla sterowania bez prądu siatki taką charakterystyką jest charakterystyka "0V", my natomiast mamy tutaj do dyspozycji charakterystykę "-2V".
-
- 625...1249 postów
A więc mamy mniej więcej tak:
Raa=1200 ohm, Ra=600 ohm, Imax=525 mA, Imin=100mA, R~=13,55 W
Raa=1100 ohm, Ra=550 ohm, Imax=540 mA, Imin=85mA, R~=14,23 W
Raa=100 ohm, Ra=500ohm, Imax=560mA, Imin=75mA, R~=14,70 W
Mam nadzieje że już nic nie namotałem:-)
Raa=1200 ohm, Ra=600 ohm, Imax=525 mA, Imin=100mA, R~=13,55 W
Raa=1100 ohm, Ra=550 ohm, Imax=540 mA, Imin=85mA, R~=14,23 W
Raa=100 ohm, Ra=500ohm, Imax=560mA, Imin=75mA, R~=14,70 W
Mam nadzieje że już nic nie namotałem:-)
Teraz powinno być dobrze. Myślę że dobrze będzie wziąć Raa=1k.
-
- 625...1249 postów

-
- 625...1249 postów
I jeszcze jedno pytanie, czy Imax trafa powinno być takie jak wyliczone z Ra, czy w przypadku PP większe?
Wartość średnia prądu anodowego pozostaje praktycznie stała, więc uzwojenie pierwotne powinno być przewidziane dla przepływającego prądu o wartości przynajmniej 300mA.
-
- 625...1249 postów
No i znowu wielkie dzięki za pomoc:-)
-
- 625...1249 postów
Troszkę zgłupiałem;-) Zamawiam trafa u p. Ogonowskiego. Ale teraz patrzę na trafo do SE na diabłach jakie ma w swojej ofercie, i ma Ra=40ohm. Nie "troszkę" mało? Już późno, nie chce mi się narysować prostej Ra 40 ohm. Jutro z ciekawości zobaczę.
-
- moderator
Troszkę bardzo. Stawiam na błąd w drukuMStaniszczak pisze:Nie "troszkę" mało?

-
- 625...1249 postów
Tak się zastanawiam czy dać na to nowy watek czy ciągnąć w tym. Chyba lepiej zebrać wszytko w jeden;-)
A więc mam dwa pytania dotyczące dalszych moich prac. Cały wzmacniacz (dla przypomnienia PP na 6c33c-b) będzie powstawał raczej długo (nie zdziwię się jak będzie to dłużej niż rok;-). Powód? Czas, i ciągłe dokształcanie się w kierunku lampowym (w ramach właśnie tego czasu...).
W związku z tym chce tez całość dobrze rozplanować i wydatki rozłożyć w czasie. Teraz zastanawiam się nad dwiema sprawami (gdy czekam już na trafa wyjściowe):
EDIT:
Już wiem że tor w pełni przeciw osobny można spokojnie zrobić:-) Jogis coś takiego zrobił dla el34. Teraz jeszcze myślę czy inwerter podpinany w przypadku wejścia z RCA inwerter na lampach czy na krzemie. I czy można go bezboleśnie dać jako pierwszy, opcjonalny stopień - myślę że nie powinien to być problem.
I nadal się zastanawiam nad wyborem lamp sterujących.
A więc mam dwa pytania dotyczące dalszych moich prac. Cały wzmacniacz (dla przypomnienia PP na 6c33c-b) będzie powstawał raczej długo (nie zdziwię się jak będzie to dłużej niż rok;-). Powód? Czas, i ciągłe dokształcanie się w kierunku lampowym (w ramach właśnie tego czasu...).
W związku z tym chce tez całość dobrze rozplanować i wydatki rozłożyć w czasie. Teraz zastanawiam się nad dwiema sprawami (gdy czekam już na trafa wyjściowe):
- sterownik diabełków - tu myślę o 6sn7 (a właściwie 6n8s), ECC99 lub 6n30s (wiem że droga, ale myślę nie o NOS-e a o dzisiejszej produkcji Sovteka, no i biorą pod uwagę długi czas rozłożenia kosztów, nie ma tragedii). Tu chciałbym zasięgnąć rady, co wybrać? ECC99 wygląd dość interesująco.
- składam powolutku DAC-a (powolutku bo tez nie tani, mimo że całkowicie cyfrowy;-) według projektu Tomasza Jabłońskiego, z Elektroniki Praktycznej. DAC ma wyjścia symetryczne XLR, zastanawiam się więc nad czymś takim - wzmacniacz na diabłach zrobić całkowicie symetryczny, z wejściem XLR, bez inwertera (jeśli dobrze rozumiem, to z XL już dostaję co trzeba). Ew. (jako ze selektor wejść będzie na przekaźnikach), inwerter zrobić na samym początku, przed pierwszym stopniem, jednak podpiąć go tylko dla standardowych wejść RCA, zaś XLR puszczać już na pierwszy stopień przeciwsobny. Czy to ma sens? Wydaje mi się że DAC da lepiej odwrócony sygnał niż sobie go wyprodukujemy inwerterem, a skoro DAC ma taką opcję to czemu jej nie wykorzystać?;-)
EDIT:
Już wiem że tor w pełni przeciw osobny można spokojnie zrobić:-) Jogis coś takiego zrobił dla el34. Teraz jeszcze myślę czy inwerter podpinany w przypadku wejścia z RCA inwerter na lampach czy na krzemie. I czy można go bezboleśnie dać jako pierwszy, opcjonalny stopień - myślę że nie powinien to być problem.
I nadal się zastanawiam nad wyborem lamp sterujących.
Z tej trójki najlepsza będzie ECC99, ale napięcie zasilania stopnia sterującego będzie wysokie, rzędu 500V.MStaniszczak pisze: [*]sterownik diabełków - tu myślę o 6sn7 (a właściwie 6n8s), ECC99 lub 6n30s (wiem że droga, ale myślę nie o NOS-e a o dzisiejszej produkcji Sovteka, no i biorą pod uwagę długi czas rozłożenia kosztów, nie ma tragedii). Tu chciałbym zasięgnąć rady, co wybrać? ECC99 wygląd dość interesująco.
-
- 625...1249 postów
Super. Dzięki za odpowiedź. Przy 500V będę musiał być jeszcze bardziej ostrożny, ale 220V tak samo potrafi zabić;-) Jeśli uważasz jednak że jest inna lampa której tu nie wymieniłem, a która lepiej będzie się nadawała, to chętnie poznam Twoje zdanie:-) W końcu na 100% lepiej się na tym znasz:-)OTLamp pisze:Z tej trójki najlepsza będzie ECC99, ale napięcie zasilania stopnia sterującego będzie wysokie, rzędu 500V.MStaniszczak pisze: [*]sterownik diabełków - tu myślę o 6sn7 (a właściwie 6n8s), ECC99 lub 6n30s (wiem że droga, ale myślę nie o NOS-e a o dzisiejszej produkcji Sovteka, no i biorą pod uwagę długi czas rozłożenia kosztów, nie ma tragedii). Tu chciałbym zasięgnąć rady, co wybrać? ECC99 wygląd dość interesująco.
Więc teraz dalej czytanie i kartka w ręku. Zastanawiam się tylko jakie są sposoby łączenia stopni przeciwsobnych (sprzężeń między stopniowych):-) Ale jak nic nie znajdę w książkach to będę kombinował:-)