Schemat do analizy i sprawdzenia

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Brencik

Schemat do analizy i sprawdzenia

Post autor: Brencik »

Witam!
Kilka lat temu rozpocząłem przygodę z lampami jednak czas nie pozwolił na realizacje projektów. Właśnie wracam do budowy stereo na 2xECL86.
Uruchomiłem już kiedyś nawet prototyp, teraz czas na większe konkrety.
Zaproponowałem lekko zmodyfikowany schemat (uj.jpg).
Tamtejszy nie różnił się znacznie.

Dodaje też kilka fotek z
"produkcji".
Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
traxman

Re: Schemat do analizy i sprawdzenia

Post autor: traxman »

Podaj punkty pracy, szczególnie triody. Za duże filtrowanie przy wstępnym stopniu, bocznikujące kondensatory z katody pentody, możesz usunąć, zwykły elektrolit da radę.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Triody punkt pracy, jest praktycznie na tacy :) Jest Rk, jest Ra, jest Ua, opór 4,7k ma na niego niewielki wpływ.
traxman

Tak, tylko czy to jest ten, który Autor miał na myśli? Warto podawać takie rzeczy szczególnie pytając o weryfikację.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Punkt pracy triody jest dobry: Ia=ok. 1,1mA, Us=ok. -0,8V, Ua'=ok. 140V
Ostatnio zmieniony pt, 30 stycznia 2009, 12:39 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
Brencik

Rezystor 4,7k tylko w celu filtracji, 47uF myślę jest w sam raz - na pewno nie zaszkodzi. Dałem też diodę 1N4007 - nie wiem czy dobrze?
Napięcie na anodzie 150V (ale przy Rk=1k), sądziłem że może lepiej będzie jak by było w granicy połowy zasilającego, więc chyba dam 750om, może nawet mniej. Prąd Ia=1mA.
Brencik

Zastanawiam się także nad zastosowaniem (póki co dla próby) przełącznika trybów pracy lampy końcowej.

Zastanawia mnie tyko jak dobrać wartość rezystora R? Czy może w ogóle nie dawać bo ten 100om starczy?

W jaki sposób zmiana trybu pracy wpłynie na warunki pracy lampy (dopasowanie, wzmocnienie całego układu, pasmo itp)?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Przechodzenie w kierunku triody to coraz mniejsze wzmocnienie i moc wyjściowa. Pasmo będzie przesuwać się w dół, gdyż trioda ma mniejszą rezystancję wyjściową. Rezystancja wyjściowa całości będzie spadać, ale nie mocno, gdyż z racji mniejszego wzmocnienia sprzężenie zwrotne będzie ją mniej obniżało.
Dopasowaniem można się w pierwszym przybliżeniu nie przejmować, chociaż idąc w kierunku triody Ra powinno spadać. Można ewentualnie podłączać głośnik o mniejszej impedancji, ale to mało praktyczna sprawa.
Generalnie UL nie przedstawia wielkich zalet w SE, gdyż parzyste zniekształcenie prawie się nie zmienia, a to ono dominuje w tym układzie. Jedyną poważna zaletą jest redukcja rezystancji wewnętrznej, co pozwala na korzystanie z mniejszego sprzężenia zwrotnego.
Też kiedyś zrobiłem dwa układy z przełącznikiem. Jeden trzypozycyjny, jak twój, został na stałe jako trioda. Drugi sześciopozycyjny jest teraz na stałe ustawiony na 80%, czyli blisko triody.
A może spróbujesz pseudo-QUADa, czyli uzwojenia wtórnego wpiętego w katodę? Co prawda przy takiej przekładni będzie to bardzo słabe sprzężenie, ale zawsze będzie lepiej niż gorzej :)
Brencik

Piotr pisze: Też kiedyś zrobiłem dwa układy z przełącznikiem. Jeden trzypozycyjny, jak twój, został na stałe jako trioda. Drugi sześciopozycyjny jest teraz na stałe ustawiony na 80%, czyli blisko triody.
Niestety u mnie są tylko 3 opcje do wyboru z racji braku większej ilości odczepów na trafie głośnikowym (jest tylko jeden).

Piotr pisze:A może spróbujesz pseudo-QUADa, czyli uzwojenia wtórnego wpiętego w katodę? Co prawda przy takiej przekładni będzie to bardzo słabe sprzężenie, ale zawsze będzie lepiej niż gorzej :)
Chodzi Tobie o wykorzystanie uzwojenia "słuchawkowego" z TG2,5-1-666? Czy głośnikowego?
traxman

Do Quada jak masz TG25, możesz wpiąć też w szereg uzwojenie "magnetofonu/słuchawek"
Brencik

Czyli pewnie tak...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Nie, chodzi o wpięcie tego uzwojenia w katodę lampy mocy. Można też użyć uzwojenia wtórnego, na przykład tak: download/file.php?id=9051&mode=view
Brencik

Aha..
Ale opcja jaka przedstawiłem też jest możliwa? Czy jest sens stosowania takiego "myku" jak podwójne w tym przypadku sprzężenie zwrotne na katodę triody?
traxman

Większy wpływ będzie miało w pentodzie, wepnij w jej katodę uzwojenie słuchawkowe, sprzężenie globalne możesz zostawić także podłączone. Mam taki układ w moim amplitunerze DIY i działa bardzo przyzwoicie.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Teraz się przyjrzałem i "to nie robi sensu". Tak na szybko nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić jakby to działało, ale na pewno niezbyt dobrze. Zobacz, że jeden koniec Rk masz wpięty do jednego uzwojenia wprost, a drugi do drugiego przez rezystor.
Cały cymes QUADa polega na zmianie parametrów samego stopnia mocy poprzez zastosowanie lokalnego USZ.