Wzmacniacz słuchawkowy od podstaw
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Re: Wzmacniacz słuchawkowy od podstaw
Twój wybór twoje pieniądze, niejeden wzmacniacz słuchawkowy już zbudowałem, tutaj moje starsze wersje:
viewtopic.php?f=18&t=9572
Jeżeli koniecznie chcesz zrobić wtórnik katodowy to polecam lampę ECL86 lub PCL86 ale to najgorsze rozwiązanie.
viewtopic.php?f=18&t=9572
Jeżeli koniecznie chcesz zrobić wtórnik katodowy to polecam lampę ECL86 lub PCL86 ale to najgorsze rozwiązanie.
-
- 625...1249 postów
Nie sugeruję że konstrukcja megabita jest niedopracowana ale wydaje mi się że on w przeciwności do Ciebie wiedział co robi i jakie są tego konsekwencje. Wtórnik katodowy nie jest złym rozwiązaniem ale najgorszym z dostępnych - to jakbyś używał ciężarówki do podwiezienia żony do pracy odległej o 1km. Czasami się zapomina że głównym zadaniem lamp jest działać a nie wyglądać - to jest przy okazji. Ja teraz trochę żałuję że nie użyłem EZ81 lub nawet EZ80 do swojego słuchawkowca mimo że 5C4S wygląda ładniej.
-
- 1250...1874 posty
Prawda. Wzmacniacz jest troche przesadzony pod względem rozmiarów i obsady lamp, ale przyznam się, że był robiony także dla wyglądu - taki urok lampowców
A że gra wyśmienicie i przy okazji wygląda (będzie wyglądał jak ukończę obudowę) naprawde ładnie to nic tylko się cieszyć 

-
- 625...1249 postów
Ciekaw jestem jakby wyszło porównanie pod względem parametrów technicznych naszych słuchawkowców
Przydała by się jeszcze konstrukcja z trafami wyjściowymi 

-
- 1250...1874 posty
Porównanie możliwe chyba tylko jedno. Spotkać się i osłuchaćBeier pisze:Ciekaw jestem jakby wyszło porównanie pod względem parametrów technicznych naszych słuchawkowcówPrzydała by się jeszcze konstrukcja z trafami wyjściowymi

Właśnie - widział ktoś jakieś sprawdzone schematy z trafkami wyjściowymi?
-
- 625...1249 postów
Odsłuch swoją stroną, bardziej chodziło mi o pomiar parametrów - THD, pasmo itd.
-
- 1250...1874 posty
A do tego nie mam sprzętu. Pasmo owszem ale mam generator tylko od 20Hz i to marny. A o pomiarze THD nawet nie marze...
-
- 625...1249 postów
Czy planowane są w najbliższym czasie jakieś zloty co można by przyjechać ze sprzętem, pogadać o nim i jakby dało radę pomierzyć?
-
- moderator
Kto pofatyguje się do Krakowa dostanie sprzęt pomiarowy do dyspozycji i jeszcze kawę 

A z której strony do tego Krakowa? W znaczeniu gdzie.
-
- moderator
Południe, Worek Bałęcki 
Ale wracam dopiero za 3 tygodnie. Tylko, że akurat Ciebie podejrzewam o posiadanie lepszego sprzętu, więc byłoby to spotkanie głównie kawowe. Niemniej jesteś mile widziany

Ale wracam dopiero za 3 tygodnie. Tylko, że akurat Ciebie podejrzewam o posiadanie lepszego sprzętu, więc byłoby to spotkanie głównie kawowe. Niemniej jesteś mile widziany

-
- 3125...6249 postów
Piotrze, co z projektem słuchawkowca z małymi transformatorkami? Projekt odłożony ad calendas graecas, czy coś się powoli wykluwa?
_
-
- moderator
Jest taki projekt, ale pierwsze transformatory delikatnie mówiąc nie wyszły, a następne muszą poczekać na swoją kolej 

-
- 3125...6249 postów
Ja bym wpadł, jeśli można, akurat mi jeden wzmacniacz numery wycina.Piotr pisze:Kto pofatyguje się do Krakowa dostanie sprzęt pomiarowy do dyspozycji i jeszcze kawę