Ujemne skutki zadużego prądu anodowego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Ujemne skutki zadużego prądu anodowego
Jakie ujemne skutki może przynieść zwiększenie prądu anodowego o 80 do 100?
Re: Ujemne skutki zadużego prądu anodowego
Jednostka by się przydała, typ lampy, napięcie na anodzie i ujemne na siatce.j_marek pisze:Jakie ujemne skutki może przynieść zwiększenie prądu anodowego o 80 do 100?
Co do skutków to uszkodzenie lampy w najgorszym wypadku
sory uciekły mi procenty.
Chodzi mi o lampę 6s19p napięcie siatki 40 V napięcie anodowe 150V, prąd prawie 120mA. Z charakterystyki wychodzi moc 18 W przy jedenastowatowej lampie. Dwie takie lampki testuję już kilka godzin i jak na razie działa. Nie wiem czego mogę się spodziewać - wybuch, stopienie lub ........... . Chcę jeszcze podnieść prąd ale robię to w domu i trochę mam cykora.
Chodzi mi o lampę 6s19p napięcie siatki 40 V napięcie anodowe 150V, prąd prawie 120mA. Z charakterystyki wychodzi moc 18 W przy jedenastowatowej lampie. Dwie takie lampki testuję już kilka godzin i jak na razie działa. Nie wiem czego mogę się spodziewać - wybuch, stopienie lub ........... . Chcę jeszcze podnieść prąd ale robię to w domu i trochę mam cykora.
Masz strasznie przekroczoną moc admisyjną lampy. Długo Ci nie pożyje...
Nic nie wybuchnie ale jak poszalejesz to stopisz szkło bańki
Co chcesz uzyskać podnosząc prąd?
PS. 40V na siatce to mam nadzieje że nie na plusie
Nic nie wybuchnie ale jak poszalejesz to stopisz szkło bańki
Co chcesz uzyskać podnosząc prąd?
PS. 40V na siatce to mam nadzieje że nie na plusie

Ostatnio zmieniony sob, 24 stycznia 2009, 22:37 przez megabit, łącznie zmieniany 1 raz.
Zacznie się od świecenia anody na pomarańczowo. Bardziej nie próbowałem
Raczej lampa nie wybuchnie, a po prostu szybko się zużyje.

Raczej lampa nie wybuchnie, a po prostu szybko się zużyje.
Właśnie o to mi chodzi. Te lampki przeznaczone są na straty.
Ale nie wiem co się będzie działo przy końcu ich życia.
Zamontowane są teraz w moim wzmacniaczu i nie widzę (właściwie słyszę) żadnych dodatkowych zniekształceń lub podobnych objawów za wyjątkiem temperatury która normalnie i tak jest wysoka a teraz można wyłączyć kaloryfery -takie cieplutkie.
chyba za wolno piszę
faktycznie anoda jest bardziej czerwona.
O ile krócej będzie działać?
Co chcę osiągnąć?
1. chyba nikt tego nie robił więc jestem pierwszy
2. moc wzmacniacza tanim kosztem podniesiona jest dwukrotnie
3. właśnie nudzę się
Ale nie wiem co się będzie działo przy końcu ich życia.
Zamontowane są teraz w moim wzmacniaczu i nie widzę (właściwie słyszę) żadnych dodatkowych zniekształceń lub podobnych objawów za wyjątkiem temperatury która normalnie i tak jest wysoka a teraz można wyłączyć kaloryfery -takie cieplutkie.
chyba za wolno piszę
faktycznie anoda jest bardziej czerwona.
O ile krócej będzie działać?
Co chcę osiągnąć?
1. chyba nikt tego nie robił więc jestem pierwszy

2. moc wzmacniacza tanim kosztem podniesiona jest dwukrotnie
3. właśnie nudzę się

Ostatnio zmieniony sob, 24 stycznia 2009, 22:48 przez j_marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Co Ci one zrobiły, że je specjalnie torturujesz?
Jak przesadzisz to krócej o jakieś 2000h 

Jak już to o 1995 godzin. 

Właśnie. Co z tego że moc 2x większa jak żywotność miejsza kilkanaście...brys pisze:Co Ci one zrobiły, że je specjalnie torturujesz?
Przy cenie ok 5 zł za lampkę jeżeli żywotność spadnie do ok 300 godz. to chyba nie problem.
A tak na serio jak taka praca ma się do jakości dzwięku? Jedyną zauważalną zmianą jaką zauważyłem jest wzrost mocy, jakość została bez zmian. Czy to tylko moje odczucie czy tak powinno być?
A tak na serio jak taka praca ma się do jakości dzwięku? Jedyną zauważalną zmianą jaką zauważyłem jest wzrost mocy, jakość została bez zmian. Czy to tylko moje odczucie czy tak powinno być?
Gdzie są w takiej cenie?j_marek pisze:Przy cenie ok 5 zł za lampkę
No dobra 8,99 allegro
Pamiętaj, cena 5 zł jest dziś. Nie wiesz co będzie jutro, za parę dni, za rok. Jest też coś takiego jak kultura techniczna. Równie dobrze można pierdyknąć lampą o ścianę i zastanawiać się która głośniej huknie. Tych, ani innych lamp nie przybywa.
I dokladnie tego mu brakuje, i jeszcze troche szacunku.wladl pisze:... Jest też coś takiego jak kultura techniczna...