Ponieważ już kilka razy zdarzyło mi się nie rozpoznać radia o którym informacje miałem wpadłem na pomysł stworzenia bazy danych - klucza do identyfikacji nieznanych modeli radyj.
Ma ona mieć postać listy parametrów, wybieranych z listy, zaś automat ma wypisac wszystkie pasujące do tego wzorca radia. Na razie wytypowałem następującą listę parametrów opisujących radia, w nawiasach możliwe wartości przyjmowane przez parametr:
- kształt skrzynki (pionowa, pozioma, inna)
- skala (stacyjna, cyfrowa, brak, inna)
- ilość gałek pojedyńczych
- ilość gałek podwójnych
- Ilość niezależnych regulacji na przedniej ściance
- położenie skali względem głośnika (na lewo, na prawo, na dole, na górze)
- położenie gałek względem skali (tu nie wiem jak opisać wszystkie kombinacje)
- ilość szczebelków na głośniku
- kierunek szczebelków na głośniku (pionowe, poziome, inne)
- wskaźnik dostrojenia (oko, wskazówkowy, inny, brak)
- materiał skrzynki (drewno, bakelit, mieszanka, inne)
- chassis (pionowe, poziome, brak)
- ilość lamp (dla uproszczenia wszystkich, łącznie z diodami, okiem, urdoksem itp., po prostu ilość baniek)
- ilość obwodów
- ilość zakresów (wszystkich, np. radio z falami długimi i podwójnymi średnimi jest liczone jako trzy zakresy)
- układ (super, reakcyjny, detektorowy, inny)
Jakie jeszcze inne parametry mogą się przydać? Założenie jest takie, że można tam wpisać znane informacje o jakimś modelu wzięte np. z reklamy, rysunku w folderze itp.
Klucz do rozpoznawania modeli radyj
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
-
- 1250...1874 posty
Re: Klucz do rozpoznawania modeli radyj
Bardzo dobry pomysł! Problemem może być już później tylko ograniczona baza odbiorników, bo nie wydaję mi się żeby udało się zgromadzić taką jaką ma np. radiomuseum.org
Dołożyłbym jeszcze:
-typ zasilania (prąd zmienny, stały, uniwersalny, baterie), ew. napięcia zasilania,
-obecność lub brak głośnika i ewentualnie jego typ (wzbudzenie, magnes stały, "kotwiczka"),
Dodatkowo ewentualnie:
-typ lamp (nóżkowe, seria A, E, C, V, K..)
Dołożyłbym jeszcze:
-typ zasilania (prąd zmienny, stały, uniwersalny, baterie), ew. napięcia zasilania,
-obecność lub brak głośnika i ewentualnie jego typ (wzbudzenie, magnes stały, "kotwiczka"),
Dodatkowo ewentualnie:
-typ lamp (nóżkowe, seria A, E, C, V, K..)
SQ9KQZ
-
- 625...1249 postów
Cześć!
A gdyby tak dołożyć jeszcze kilka pozycji pomocnych laikowi (który nie rozróżni supera od reakcyjniaka) do rozpoznania radia np:
-ilość sekcji kondensatora zmiennego
-ilość kubków P.cz
-ilość transformatorów/dławików.
Pozdrawiam
Matizz
A gdyby tak dołożyć jeszcze kilka pozycji pomocnych laikowi (który nie rozróżni supera od reakcyjniaka) do rozpoznania radia np:
-ilość kubków P.cz
-ilość transformatorów/dławików.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- moderator
Tego na ogół nie widać, ani w typowych źródłach danych, ani np. na fotkach na aukcji gdzie chcemy zgadnąć typ.Matizz pisze: A gdyby tak dołożyć jeszcze kilka pozycji pomocnych laikowi (który nie rozróżni supera od reakcyjniaka) do rozpoznania radia np:
Dla laika to tez na nic - nie odróżni p.cz. od innych obwodów, a i często kubków cewek od innych elementów.Matizz pisze:-ilość kubków P.cz
A to po co? Pomijając fakt, że zbyt często informacja byłaby nieprawdziwa, bo na zdjęciach nie widać wszystkich elementów (tego co jest pod chassis czy za innym dużym elementem) to jak liczyć dławiki które nie wyglądają na dławiki? (np. w uzwojenie wzbudzenia głośnika czy dławik m.cz. schowany w kubku jak p.cz.)Matizz pisze:-ilość transformatorów/dławików.
-
- 2500...3124 posty
Konkretna obsada lamp. O ile sprawdzenie układu czy liczby obwodów gdy chce nam się kupić na bazarze może być problemem, o tyle wynotowanie typów lamp będzie dużo łatwiejsze - czasem nawet gdzieś tam jest oznaczony layout.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!