Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Miernik lamp DIY - sonda
Ustandardyzowały się (same) podstawki, zastanawiam się czy po przedłużeniu nazwy lampy nie dodać numeru podstawki do wyświetlania (albo w numerze lampy, albo na końcu nazwy np.0-9 0 bananki, 1-9 ponumerowane podstawki na obudowie) - nie trzeba będzie pamiętać wtedy gdzie co wetknąć.
Może to ułatwić obsługę
Możemy przyjąć w okablowaniu, że I system to ten, który ma niższe numery pinów (1,2,3)
Może to ułatwić obsługę
Możemy przyjąć w okablowaniu, że I system to ten, który ma niższe numery pinów (1,2,3)
-
- 1875...2499 postów
I to jest naprawdę dobry pomysłtraxman pisze:zastanawiam się czy po przedłużeniu nazwy lampy nie dodać numeru podstawki do wyświetlania (albo w numerze lampy, albo na końcu nazwy np.0-9 0 bananki, 1-9 ponumerowane podstawki na obudowie) - nie trzeba będzie pamiętać wtedy gdzie co wetknąć.
Może to ułatwić obsługę

Tomek
Zrobiłem front, Marvel zrób ładniejsze opisy, bo moje tylko symboliczne.
Tomek, jak opisać klawisz <dałem SET> i enkoder <dałem +/->
Podstawki ponumerowałem od A... tylko jedna litera, będzie chyba łątwiej odczepić od nazwy.
Tomek, jak opisać klawisz <dałem SET> i enkoder <dałem +/->
Podstawki ponumerowałem od A... tylko jedna litera, będzie chyba łątwiej odczepić od nazwy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
Nie wiem: czasem to SHIFT czasem START a zapewne będzie i STOP.traxman pisze:Tomek, jak opisać klawisz <dałem SET>

OKi enkoder <dałem +/->
Ok, można dać nawet jako pierwszy z trzech znaków dodatkowych. Gdyby wycyrklować opisy do LCD, to można by opisać znaczenie tych trzech znaków...Podstawki ponumerowałem od A... tylko jedna litera, będzie chyba łątwiej odczepić od nazwy.
Tomek
-
- 3125...6249 postów
Proszę o ostateczną decyzję co do podpisu klawisza. Może po prostu ENTER?Tomasz Gumny pisze:Nie wiem: czasem to SHIFT czasem START a zapewne będzie i STOP.traxman pisze:Tomek, jak opisać klawisz <dałem SET>Gdyby wycyrklować opisy do LCD, to można by opisać znaczenie tych trzech znaków...

Tak by to mogło wyglądać. Nie gotowe podpisy klawisza i enkodera. Strzelimy sobie jakąś grafikę? Druk i tak w co najmniej 256 kolorach.

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 500...624 posty
no, a jakMarvel pisze:Strzelimy sobie jakąś grafikę? Druk i tak w co najmniej 256 kolorach.

projekt ok, ale dodalbym jeszcze pod podstawkami symbole pentody i triody - jakies "artystyczne"

i moze ramke dokola wyswietlacza - w przypadku krzywego wyciecia bedzie latwiej zakamuflowac szpary

-
- 1875...2499 postów
Proponuję: SET/STARTMarvel pisze:Proszę o ostateczną decyzję co do podpisu klawisza.
Raczej łukowata strzałka -<-->+Czy enkoder można też podpisać dwiema strzałkami z kropką w środku? <--o-->
Może opisać bananki jako "podstawkę" J. Jeśli zdefiniuję sobie lampę, dla której nie będzie podstawki, to w ten sposób mogę to zasygnalizować.
Tomek
Uwagi do montażu - wszystkie elementy montowane są na radiatorze poprzez podkładki mikowe i tulejki izolacyjne, piąta podkładka służy do izolacji śruby mocującej radiator. Nie zapomnieć o kolejności montażu do radiatora, najpierw wstępnie mocujemy elementy, później przykręcamy radiator do płytki, korygujemy ułożenie podkładek, dokręcamy elementy do radiatora, wlutowujemy końcówki i przelutowywujemy je powtórnie w celu odprężenia wyprowadzeń.
Zwory w wersji czytelniejszej.
Zwory w wersji czytelniejszej.
-
- 1875...2499 postów
Powstają coraz wymyślniejsze propozycje dotyczące oprogramowania miernika. Piszę program sam a to naprawdę dużo pracy. Procesor ma ograniczoną pamięć a im krótszy program, tym więcej lamp znajdzie się w katalogu. Nie wykluczam nawet, późniejszego przejścia na ATmega32.
Teraz odpowiedzi na kilka powtarzających się pytań/propozycji:
1. jest tryb "zasilacza" w którym można "z ręki" ustawiać wszystkie napięcia. W takim wypadku trzeba zadbać o chłodzenie. Miernik nie ma wymuszonego chłodzenia, ale można to zrobić we własnym zakresie (jakiś termostat + wentylatorek). Zasilacz 18V powinien uciągnąć wentylator.
2. czas żarzenia (1..9 minut) przed pomiarem jest "zaszyty" w nazwie lampy. Obecnie 28 pozycji w katalogu jest zapisanych na stałe, a dziesięć można edytować wstawiając tam nietypowe lampy.
3. nie ma sygnalizacji dźwiękowej. W przyszłości mogę na któryś wolny pin wystawiać sygnał do załączenia buzzera (z wewnętrznym generatorem), ale musiałbym dostać propozycje kiedy piszczeć.
4. port szeregowy służy do wysyłania zawartości LCD do komputera a w przyszłości ma również służyć do aktualizacji oprogramowania.
5. kod wynikowy a tym bardziej program źródłowy nie będzie udostępniony. Między innymi dlatego, że po opublikowaniu programu do charakteryzatora dostałem kilka maili z nieprzychylnymi recenzjami,
które dotyczyły zwłaszcza wykorzystania instrukcji skoku w programie w C.
Teraz odpowiedzi na kilka powtarzających się pytań/propozycji:
1. jest tryb "zasilacza" w którym można "z ręki" ustawiać wszystkie napięcia. W takim wypadku trzeba zadbać o chłodzenie. Miernik nie ma wymuszonego chłodzenia, ale można to zrobić we własnym zakresie (jakiś termostat + wentylatorek). Zasilacz 18V powinien uciągnąć wentylator.
2. czas żarzenia (1..9 minut) przed pomiarem jest "zaszyty" w nazwie lampy. Obecnie 28 pozycji w katalogu jest zapisanych na stałe, a dziesięć można edytować wstawiając tam nietypowe lampy.
3. nie ma sygnalizacji dźwiękowej. W przyszłości mogę na któryś wolny pin wystawiać sygnał do załączenia buzzera (z wewnętrznym generatorem), ale musiałbym dostać propozycje kiedy piszczeć.
4. port szeregowy służy do wysyłania zawartości LCD do komputera a w przyszłości ma również służyć do aktualizacji oprogramowania.
5. kod wynikowy a tym bardziej program źródłowy nie będzie udostępniony. Między innymi dlatego, że po opublikowaniu programu do charakteryzatora dostałem kilka maili z nieprzychylnymi recenzjami,

Tomek
Wywaliłbym ten cały zasilacz i lampy użytkownika tylko gmatwają program (chociaż wiem, że tak się nie stanie). W pierwszym rzucie zrobiłbym te lampy z katalogu i loader, tak aby można używać i testować. Za czas jakiś można wrócić do rozbudowy oprogramowania (chociaż powroty nie są proste).
Zasilacz laboratoryjny musi mieć trochę inne chodzenie i funkcje -> Bobekmaster zrobił już cały, więc można wykorzystać.
Zasilacz laboratoryjny musi mieć trochę inne chodzenie i funkcje -> Bobekmaster zrobił już cały, więc można wykorzystać.
-
- 3125...6249 postów
Rozumiem, że szerokość zwor na rysunku nie jest przypadkowatraxman pisze:Zwory w wersji czytelniejszej.

Tak mógłby wyglądać front. Chyba wyszedł zbyt wulgarny

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1875...2499 postów
Bardzo ładny. Dlaczego przyrządy zawsze muszą być szaro-bure?Marvel pisze:Tak mógłby wyglądać front. Chyba wyszedł zbyt wulgarny

Zamieniłbym miejscami opisy gniazd bananowych (A1, A2..H2) z nazwą gniazda (J), bo jak się powtyka wtyki bananowe, to opisy będą zasłonięte.
Z doświadczenia wiem, że ładne obramowanie gniazd/przycisku przestaje być ładne, gdy nie naklei się centrycznie.
VTTester?

Tomek
-
- 1875...2499 postów
Historycznie rzecz ujmując to pierwszy fragment jaki powstał i realnie patrząc - jedyny który działa.traxman pisze:Wywaliłbym ten cały zasilacz i lampy użytkownika tylko gmatwają program (chociaż wiem, że tak się nie stanie).

Tomek
-
- 3125...6249 postów
Odebrałem panele. Dobra wiadomość: 10 PLN za blachę plus coś symbolicznego za naklejkę, więc mieścimy się w cenie lepszej obudowy. Zła wiadomość: przesunęły mi się otwory na śrubki mocujące LCD o 1mm w prawo
przez co widać czarną ramkę LCD z lewej strony.
Śrubki mocujące panel mają mieć łby stożkowe a otwory powinny być fazowane. Mam też kłopot z ładnymi blachowkrętami do zamocowania blachy do obudowy. Trzeba poszukać w jakiejś obudowie od PC-ta. No i pewnie nie każdy będzie miał nakrętkę do enkodera. Ja akurat jedną taką znalazłem. Od telpodów nie pasują

Śrubki mocujące panel mają mieć łby stożkowe a otwory powinny być fazowane. Mam też kłopot z ładnymi blachowkrętami do zamocowania blachy do obudowy. Trzeba poszukać w jakiejś obudowie od PC-ta. No i pewnie nie każdy będzie miał nakrętkę do enkodera. Ja akurat jedną taką znalazłem. Od telpodów nie pasują

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1875...2499 postów
Pasują nakrętki od takiego gniazda:Marvel pisze:[...] pewnie nie każdy będzie miał nakrętkę do enkodera. Ja akurat jedną taką znalazłem. Od telpodów nie pasują
http://www.tme.eu/gniazdo-jack-635mm-na ... _35mm.html
Tomek