Spróbuj coś takiego.Bobekmaster pisze: ...
Cls
Waitms 1000
Lcd "hello";
Do
Loop
End
Nie trzeba deklarować szerokości szyny (4 bity)?
EDIT: Config Lcdbus = 4
Sprawdź czy procesor chodzi z zegarem 1MHz (np. ustaw pin, odczekaj 10s, skasuj pin).
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Spróbuj coś takiego.Bobekmaster pisze: ...
Cls
Waitms 1000
Lcd "hello";
Do
Loop
End
Kod: Zaznacz cały
Config Lcd = 16 * 2
Kod: Zaznacz cały
Waitms 300
Może się pochwalisz co było źle?Bobekmaster pisze:Już sobię poradziłem. [...] A tak pozatym to już działa.
Chętnie zobaczyłbym (zapewne nie tylko ja) porównanie wskazań amperomierza/woltomierza z wynikami z procesora, zwłaszcza Ua/Ia, najlepiej zanim zrobisz dokładną kalibrację.Bobekmaster pisze:Już uruchomiłem pomiary. Musze jeszcze doszlifować program i zrobić kalibracje dla wszystkich napięć.
Beznadziejnie.Bobekmaster pisze:Oto napięcia. prądy będą puźniej
_______Real_____mierzone
UF_____6,3V_____6,3V
UA_____246,7V___228V
UA_____23,5V____20,7V
Ug_____10V______11V
Może się mylę, ale coś mi się wydaje, że tak naciągasz wzory, żeby wynik był znośny... Jakie wyniki uzyskałeś z podstawowych wzorów?Bobekmaster pisze:Ua było zaniżone bo parę razy zmieniałem kod i dałem zły mnożnik. Teraz jest ok i nawet niskie napięcia dość dobrze mierzy. Wszystkei rezystory są 1%. Wyniki sie zmieniają dopiero na 3 cyfrze i to +-1 max 2
Skąd się wzięło to 136.2?Bobekmaster pisze:Takie jak pisałem były z podstawowych. Tyle że w Ua zamiast 134.3 było 126. Przy 136.2 mierzy poprawnie.
Dobry pomysł. 100nF powinno wystarczyć.Bobekmaster pisze:P.S. Zastanawiam się także nad dodaniem kondensatorów, które bedą wygładzać troszke pomiary.
Spróbuj dociągnąć trochę blaszaną ramkę doginając wypustki z drugiej strony.Bobekmaster pisze:Martwi mnie że już ze 4 pionowych linii brakuje...
Bez poprawnie zmierzonego Ua nie będzie poprawnie liczył prądu Ia.Bobekmaster pisze:Napięcie bez obciążenia na boczniku wynosi 0,2V a miernik pokazuje -0,2mA.
Dlaczego czytasz tylko 8 bitów z 10-bitowego ADC!!??Bobekmaster pisze:Dałem na 134.33 bo tak mi wychodziło ze wzorów