Mój wyśletlacz nie wyświetla totalnie nic. Procesor jeszcze nei zaprogramowany. Nie widać wogóle inicjacji. nóżka 5 zwarta do masy na kontrast także jest napięcie. Pewnie sterownik w wyświetlaczu mam walnięty.. Czy na wuświetlaczu inicjacja następuje dopiero po podaniu komendy, a tak to jest pusty?
Bobekmaster pisze:Czy na wuświetlaczu inicjacja następuje dopiero po podaniu komendy, a tak to jest pusty?
Tak jak pisał traxman: przy czym w 2-liniowych zwykle świecą wszystkie punkty, ale trzeba trochę pokręcić kontrastem. Wnioskować cokolwiek o sprawności możesz dopiero po poprawnym podłączeniu do mikrokontrolera i uruchomieniu poprawnego programu.
Może się zdarzyć, że masz wyświetlacz wymagający ujemnego napięcia na Vlcd. W takim wypadku potencjometr kontrastu zamiast do masy podłącz do -15V przez rezystor 10k.
Naprawiłem programator. LCD jest "prawie" sprawny. Prawie za każdym razem wyskakują literki a reszta zacieniowana, migają i przesuwają sie. Za którymś tam włączeniem wyświetlacz działa prawidłowo i wyświetla to co trzeba. Nie wiem czy jest to wina wyświetlacza, programu, czy tego, że całość jest zasilana z zasilacza impulsowego.
Oto kod do LCD: Ustawienia LCD nie są w kodzie bo ustawiłem w bascomie.
Bobekmaster pisze:Miałem też CLS na początku, ale nic to nie zmieniało.
1. wstaw konfigurację LCD do programu
2. sprawdź reakcję na wyginanie przewodów i ruszanie złączami
3. ostatecznie sfilmuj wyświetlacz
I jeszcze jedno:
4. odłącz programator
Nie żeby Cię zniechęcać, ale ściągnij sobie jakieś C, bo każda chwila z BASCOMEM to strata czasu - nabytego doświadczenia nigdzie nie wykorzystasz. Wejdź na stronę hpinfotech.ro i pobierz demo cvavr, jest tam działająca obsługa LCD, arytmetyka jest poblokowana, ale przynajmniej sprawdzisz co jest nie tak z układem.