Zasilacz do testera lamp.

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Zasilacz do testera lamp.

Post autor: Michał_B »

Już.
Chyba znalazłem winnego.. A nazywa się Napięcie Niezrównoważenia. i wynosi około 0,7V. Tylko czemu tak dużo?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
traxman

Post autor: traxman »

Pytanie pomocnicze - a ile wzmacnia układ?
Bo sam wzmacniacz może mieć do 7mV niezrównoważenia w najgorszym wypadku.
A te napięcia na "lewym" wzmacniaczu to skąd się wzięły? Bo tam jest stanowczo za duży błąd.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Pierwszy ma wzmocnienie 0,075 raza a drugi 5 razy. Z tego co wiem o wzmacniaczach, ma wejściach 1 i 2 powinny być te same napięcia
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
traxman

Jaką ma rezystancję wejściową miernik? Zobacz jaki wpływ ma podpięcie miernika do jednego wejścia. Jeżeli już chcesz sprawdzić czy ta różnica jest =0 to podepnij miernik pomiędzy wejście +/- wzmacniacza.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Około 1GOhm. Po podłaczaniu bezpośrednio do wejść jest napięcie około 0,7V
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Panowie, myślę, że przyjęliście kilka błędnych założeń. Parametry wzmacniacza operacyjnego LM358 czynią go nieprzydatnym do układu z załącznika. Jak już wspomniał traxman układ może mieć znaczne napięcie niezrównoważenia. Przy zasilaniu pojedynczym napięciem dodatnim (względem masy), napięcie wyjściowe nigdy nie będzie niższe od napięcia przewodzenia diody krzemowej, czyli ok. 0,6..0,7 V, ponieważ aplikacja przedstawiona w załączniku wymusza prąd wpływający do wyjścia układu o wartości wyższej od 50 uA. Te 0,6...0,7 V, wzmocnione przez kolejny wzmacniacz operacyjny, spowoduje, że napięcie podawane na wejście przetwornika będzie na tyle duże, że praktycznie uniemożliwi pomiar prądu. Kolejnym problemem jest mała wartość tłumienia sygnału wspólnego (bodajże 70 dB), co wywoła spory błąd przy próbie wzmacniania małych wartości napięć różnicowych na tle dużych zmian napięcia wspólnego dla obu wejść wzmacniacza.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Co byś proponował?
Zmiana wzmacniacza, zmiana zasilania (bez problemu można zasilać ujemnym napięciem.), czy wogóle zmiana całego układu pomiarowego?
traxman

Nie pamiętam czy możesz mierzyć w "-" zasilania, tam są znacznie mniejsze wymagania i prostszy układ.
Jeżeli już układ masz gotowy z płytką i zmontowany, to najprościej jest zmienić wzmacniacz na coś bardziej pomiarowego z łatwo dostępnych np. LT1013.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Bobekmaster pisze:Co byś proponował?
Zastosowanie symetrycznego napięcia zasilającego (+/-) wzmacniacze operacyjne, oraz zastosowanie wzmacniaczy o dużo lepszych parametrach (napięcie niezrównoważenie, tłumienie sygnału wspólnego, dryft temperaturowy napięcia niezrównoważenia). Zastosowane w układzie rezystory musiałyby mieć wyjątkowo dobre parametry by układ "nie pływał". Dlatego sądzę, że lepiej pomyśleć nad całkowicie innym rozwiązaniem problemu pomiaru prądu.
Prąd najlepiej mierzyć od strony masy, bo taki sposób nie stwarza żadnych problemów.

Pozdrawiam,
Romek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Romekd pisze:Panowie, myślę, że przyjęliście kilka błędnych założeń.
Mea culpa! :oops: Teraz dopiero doczytałem pdf-a i zerknąłem na schemat wewnętrzny LM358.
Romekd pisze:Parametry wzmacniacza operacyjnego LM358 czynią go nieprzydatnym do układu z załącznika. [...] napięcie wyjściowe nigdy nie będzie niższe od napięcia przewodzenia diody krzemowej, czyli ok. 0,6..0,7 V
Aż tak źle nie jest - sądzę, że wystarczy zamiast masy zasilić tego LM-a z -15V.
Tomek
traxman

A nie wystarczy -5V np. LTC7660? Lub -12V z MAX232
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

traxman pisze:A nie wystarczy -5V np. LTC7660? Lub -12V z MAX232
Wystarczy, ale -15V jest dostępne w układzie. I proszę nie pluć na LM358 - to stosunkowo dobry wzmacniacz "śmieciowy". Wystarczy mu stworzyc odpowiednie warunki do pracy... :)
RomekD pisze: Dlatego sądzę, że lepiej pomyśleć nad całkowicie innym rozwiązaniem problemu pomiaru prądu.
Prąd najlepiej mierzyć od strony masy, bo taki sposób nie stwarza żadnych problemów.
Romek, a gdzieś Ty był jak Cię nie było? :D
Tomek
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Zaraz sie przerobi mu zasilanie :wink:
NIE można. chciałbym mierzyć także pentody, a prąd katodowy jest znacznie większy od anodowego
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Tomasz Gumny pisze:sądzę, że wystarczy zamiast masy zasilić tego LM-a z -15V.
Zerknąłem do swojego starego projektu - tam dałem rezystor ściągający wyjście do masy. Niemniej chyba lepsze będzie zasilanie z -15V.
Tomek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Tomasz Gumny pisze:Aż tak źle nie jest - sądzę, że wystarczy zamiast masy zasilić tego LM-a z -15V.
Można próbować, ale LM358 to bardzo stary układ (choć nadal używany w bardzo wielu aplikacjach) i jego parametry są takie sobie. Jeżeli trafi się akurat na egzemplarz o dużym napięciu niezrównoważenia, to napięcie to będzie wzmacniane przez sam układ i układ znajdujący się za nim, co spowoduje pojawienie się dużego błędu w odczycie wartości mierzonego prądu. Lepiej zastosować jakiś bardziej nowoczesny wzmacniacz o niewygórowanej cenie, za to o kilkaset razy lepszych parametrach.
Tomasz Gumny pisze:Romek, a gdzieś Ty był jak Cię nie było? :D
Od połowy grudnia przeprowadzam remont domu (składanie nowych mebli, gruntowne sprzątanie, po prostu koszmar; przez prawie tydzień byłem odcięty od internetu). Pewnie zejdzie mi jeszcze z tą robotą do końca stycznia, bo ciągle nie widać końca prac :(.

Pozdrawiam,
Romek