Radio ukf

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Radio ukf

Post autor: walllker »

Witam wszystkich, postanowiłem jakiś czas temu zbudować radyjko na zakres fal długich, schemat znalazłem tu na triodzie, radio działa, ale na długich to zbyt dużo stacji niema więc chcę zbudować, a właściwie rozbudować radyjko o zakres UKF, i w moich kserówkach znalazłem opis takiej przystawki, schemat poniżej. Z opisu wynika że wystarczy podłączyć na wyjściu jakiś wzmacniacz m.cz i po sprawie, tyle że ta przystawka jest na stary zakres UKF, i tu rodzi się moje pytanie jak zmienić cewki i kontensatory żeby radyjko odbierało nowy zakres UKF. Ten układ jest prosty, był przez kogoś budowany bo w kserówkach znalazłem zdjęcia zbudowanej takiej przystawki. Wiem że w neciesą inne przystawki np na ECC83 itp. Ja chciałbym zbudować coś na ECF82, bo mam kilkanaście nowych tych lamp i żal mi patrzeć jak leżą nieużywane.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pierwszy

Re: Radio ukf

Post autor: pierwszy »

A to, ze dlugie, srednie i krotkie fale sa z modulacja AM, a na UKF-ie przewaznie moduluja FM to nie bedzie lekka przeszkoda :wink: ?
Awatar użytkownika
punkers
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: punkers »

Witam.
Podobnie jak Ty zbudowałem kiedyś reakcyjniaka na EF80, ECL86 i dobudowałem jeszcze układ z tego schematu co załączyłeś (Młody Technik 9/66). Niestety poza gwizdami i szumami nic nie udało mi się odebrać - walka z cewkami nie przyniosła rezultatu. Próbowałem połączyć do kupy kilka schematów przystawek - bezskutecznie. Jak uda ci się zbudować i coś odebrać, to podziel się spostrzeżeniami. Schematy znalazłem tutaj http://www.mlodytechnik.pl/archiwum/58- ... ka_UKF.pdf
http://www.mlodytechnik.pl/archiwum/62- ... ka_UKF.pdf
http://www.mlodytechnik.pl/archiwum/66- ... ka_UKF.pdf
piotrekweb
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: piotrekweb »

Lampa PCL85 to zarazem zwykła śmieciówka, ale i lampa dużych czynów :P :P
Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Valdi5 »

viewtopic.php?f=2&t=12186&p=124587&hilit=UKW#p124587

A to jak byś chciał mniej doświadczać a więcej słuchać
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
_idu

Post autor: _idu »

macska pisze:A to, ze dlugie, srednie i krotkie fale sa z modulacja AM, a na UKF-ie przewaznie moduluja FM to nie bedzie lekka przeszkoda :wink: ?
Oooo nie. Przeszkodą jest używanie emisji stereo. To prowadzi do dość silnych zakłóceń interferencyjnych podczas odbioru. Drugi efekt uboczny to dwukrotny odbiór tej samej stacji.

I jeszcze jedno optymalizacja odbiornika tego typu to już potrzeba oscyloskopu z sondami jak najmniej obciążającymi badany obwód.
pierwszy

STUDI pisze: I jeszcze jedno optymalizacja odbiornika tego typu to już potrzeba oscyloskopu z sondami jak najmniej obciążającymi badany obwód.
Sonda aktywna, tak to sie nazywa :P jednak bez sprzetu pomiarowego nie pojdzie :wink:
_idu

Post autor: _idu »

macska pisze:
STUDI pisze: I jeszcze jedno optymalizacja odbiornika tego typu to już potrzeba oscyloskopu z sondami jak najmniej obciążającymi badany obwód.
Sonda aktywna, tak to sie nazywa :P jednak bez sprzetu pomiarowego nie pojdzie :wink:

Problemem z odbiornikiem superreakcyjnym na zakres UKF - zwłaszcza lampowym jest silna zależność pracy samowygaszania od nawet niewielkich zmian pojemności w układzie. Do tego impedancja obwodu drgań jest dośc krytyczna - a raczej jej zmiany w takt samowygaszania.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

STUDI pisze:Problemem z odbiornikiem superreakcyjnym na zakres UKF - zwłaszcza lampowym jest silna zależność pracy samowygaszania od nawet niewielkich zmian pojemności w układzie. Do tego impedancja obwodu drgań jest dośc krytyczna - a raczej jej zmiany w takt samowygaszania.
Ciekawe czy komuś zachce się poexperymentować z uproszczonym na maxa odbiornikiem superheterodynowym UKF FM, zawierającym tylko mieszacz samodrgający (na triodzie) i jednostopniowy wzmaczniacz p.cz (na pentodzie). Można by wykorzystać do tego celu właśnie lampę ECF/PCF82, dokładając ewentualnie lampę EAA91 w detektorze stosunkowym. Wyglądałoby to cokolwiek bardziej zachęcająco niż detektor superreakcyjny wykorzystujący prymitywną metodę demodulacji na zboczu krzywej rezonansu. Gdyby takie próby zostałły uwieńczone powodzeniem - otwarłaby się droga do konsktrukcji całkiem już "dorosłego" układu zawierającego dodatkowo triodowy stopień w.cz. i pentodowy wzmacniacz - ogranicznik. Osobiście nie próbowałem takiej konstrukcji, jak już pisałem - zrekonstruowałem od razu "pełną" głowicę UKF, już na zakres CCIR. Conajwyżej korci mnie aby przetestować możliwość przestrajania lampowej głowicy przy pomocy kondensatora obrotowego...

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

macska pisze:
Wychodzi zatem na to że odbiornik superheterodynowy cechuje się o wiele mniejszymi wymaganiami na sprzęt pomiarowy: wystarcza miernik uniwersalny ("pasywny", wskazówkowy), choć przyznaję że posiadanie częstościomierza cyfrowego (zdolnego zmierzyć częstotliwość pracy heterodyny) znacząco ułatwia jego uruchamianie, oszczędzając sporo czasu i roboty na przestrajanie heterodyny "w ciemno" do momentu odebrania pierwszej stacji, a następnie upewnianiu się czy aby nie odbieramy częstotliwości lustrzanej.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
tom_299
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: tom_299 »

Można bardzo prosto zmierzyć częstotliwość heterodyny, ja od wielu lat wykorzystuję samodzielnie zrobiony taki częstościomierz, który oparty na jednym układzie układzie scalonym podaje czestotliwość od razu odbieranej fali (po prostu od częstotliwości heterodyny odejmuje 10,7 Mhz) i wyświetla wynik na wyświetlaczu led.Bardzo poręczne urządzonko.Wykorzystuje go do przestrajania radii z fm, chociaż można go tak samo wykorzystać do napraw heterodyn am
pierwszy

Jeden scalak? Bez preskalera?
Co to za cudo, mozna wiedziec?
tom_299
25...49 postów
25...49 postów

Tak, jeden scalak ,w zasadzie nadawałoby sie to na nowy temat - LC7265
tom_299
25...49 postów
25...49 postów

jeszcze mały prescaler lb3500
tom_299
25...49 postów
25...49 postów

lc 7265
Jest to scalony licznik +dekodery BCD z zatrzaskami uwzględniający
częstotliwość pośrednią (może dodawać lub odejmować).
Układ ten wraz z preskalerem LB 3500 tworzy bardzo sympatyczny układ
cyfrowego odczytu częstotliwości odbieranej (na UKF-ie z rozdzielczością 50
kHz, AM - 1KHz) dla radii bez syntezy (strojonych gałą z linką :) )
Układzik ten LC7265 + LB3500 jest niezwykle pomocnym urządzonkiem do pomiaru
częstotliwości heterodyny przy przestrajaniu - umożliwia odczyt przez
sprzężenie za pomocą cewki pomiarowej z cewką heterodyny.
Przy "mocnych" heterodynach (np. diorowskie głowice GFE110, 112, 105) łapie
już stabilny odczyt z odległości 2 cm) odczyt pracuje do 199.95 MHz a potem
się zeruje, pada w okolicy 270 MHz, bo wyżej nie wyrabia preskaler.
W tunerach Diory był stosowany jego brat LC7266, który ma te same funkcje,
różni się tylko typem sterowanego wyświetlacza.
Dla LC7266 jest to wyświetlacz FLT a dla LC 7265 LCD.