W związku z tym, że jest to mój pierwszy post na tym forum witam wszystkich miłośników starych radioodbiorników .
Ja jeszcze nie mam żadnego starego radio, ale przymierzam się do zakupu Pioniera, albo Mazura. Z tego co zdążyłem się zorientować to na allegro prawie wszystkie tego typu radia nie są na chodzie, albo jak są to i tak wymagają przeglądu fachowca i tu jest problem, bo w Trójmieście nie znam fachowca, które by mi takie lampowe radio naprawił. Czy znacie może kogoś takiego?
No i druga sprawa czy moglibyście się podzielić doświadczeniem na co zwrócić uwagę przy zakupie takiego radia?
Za wszelką pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam.
A nie wolałbyś jakeigoś innego typu radia, np niemieckiego z UKF? Dużo niemieckich radii można kupić tnaiej i nawet sprawne są. No chyba że masz sentyment do pionierka.
Tak na prawdę to zbieram radzieckie zegarki/zegary. Parę polskich zegarków też mam. Najlepiej pasowało by mi radzieckie radio lampowe, ale te to chyba trudno dostać. Jeszcze jeden ważny parametr. Rado nie powinno być zbyt duże bo nie wejdzie mi na półkę (chocizaż dla Zwiezdy miejsce bym znalazł). Więc z braku stosunkowo małych radii radzieckich zostają tylko polskie Mazury i Poiniery
O gustach sie nie dyskutuje, ale co ludzie widza w tym paskudztwie?
Kolekcjorerow z USA jeszcze mozna w pewnym sensie zrozumiec, ruskich tez, ale reszty?
No to przekonaliście mnie, raczej nie będę tak bardzo skupiał na Pionierze i Mazurze. Będę szukał niewielkiego radia, które jest w bardzo dobrym stanie wizualnym i technicznym, a czy ono będzie Polskie, czy nie to już sprawa drugorzędna.
Pozdrawiam
Polecam Phillet'y Philipsa, ale już z żarzeniem z transformatora, miłe, proste w serwisie i czasami bardzo tanie. Jedynym mankamentem jest ECL86, ale można ją dostać za rozsądne pieniądze. (Strona Jogisa przedstawia dokładnie te radyjka)
Jesli radio ma sluzyc glownie do sluchania, a nie tylko jako ozdoba na polce, to polecam juz oklepana i sprawdzona firme SABA. Z lat 60. jest ich jeszcze sporo na rynku, sa tansze i nowoczesne, np. model "Konstanz". Mialem w domu odbiorniki roznych firm, ale brzmienie i wlasnosci odbiorcze (czulosc, stabilnosc term.) Saby maja wysmienite.
Słuchaj kolegi Ano.Znalezienie Pioniera w dobrym stanie to prawie cud i ceny wysokie.Posłuchac też nie za bardzo jest co.A Saba to jest coś .Starsze miały UKF do 100Mhz ale pózniesze pełne pasmo .Radio w Polsce praktycznie zupełnie niedoceniane a chyba najlepsza firma w Europie.