mój dzisiejszy nabytek - chwalę się :)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
mój dzisiejszy nabytek - chwalę się :)
Podjechałem dzisiaj do mojej ulubionej graciarni na Promenady w Warszawie. Właściwie tylko po gniazda izolowane bo się mi skończyły. Na stercie rupieci stało to dziwadełko z szumnym napisem "Wzmacniacz akustyczny" Jak po rozkręceniu ujrzałem AZ1 to wiedziałem, że mu nie odpuszczę. 38PLN chyba nie drogo choć to samodział. Nie wiem jeszcze czy działa bo w środku jest kilka zerwanych kabli. Muszę się rozeznać co gdzie było.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: mój dzisiejszy nabytek - chwalę się :)
Wygląda to na mały wzmacniacz rozgłoszeniowy. Zbudowany jest na EBL21, więc moc maksymalna wynosi 5W.
Ratujmy stare tranzystory!
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Intryguje mnie zwłaszcza przycisk "nadawanie / odbiór" i otwór "drzwi". Od czego to było - od radiostacji jakiej, czy czego? W każdym razie zanim przerobisz urządzenie na 2x6V6 itp., sprawdź z czym masz do czynienia, bo może to jakiś straszny unikat. Daj fotki tego, co pod chassis - co?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
A mógłbyś zrobić zdjęcie gały? Wygląda mi bardzo Telefunkenowatopainlust pisze:Podjechałem dzisiaj do mojej ulubionej graciarni na Promenady w Warszawie. Właściwie tylko po gniazda izolowane bo się mi skończyły. Na stercie rupieci stało to dziwadełko z szumnym napisem "Wzmacniacz akustyczny" Jak po rozkręceniu ujrzałem AZ1 to wiedziałem, że mu nie odpuszczę. 38PLN chyba nie drogo choć to samodział. Nie wiem jeszcze czy działa bo w środku jest kilka zerwanych kabli. Muszę się rozeznać co gdzie było.
Narazie fotek flaków dać nie mogę, ale jak tylko cyknę zdjęcia to wrzucę. za otworem "drzwi" jest oprawka na żarówkę. Narazie nie mam ochoty tego przerabiać, ale myślałem o zrobieniu do tego nowej obudowy z drewna. Cała konstrukcja może być unikatem i istnieć tylko w tym egzemplarzu. Wygląda to na pojedynczą garażową robotę.Vault_Dweller pisze:Intryguje mnie zwłaszcza przycisk "nadawanie / odbiór" i otwór "drzwi". Od czego to było - od radiostacji jakiej, czy czego? W każdym razie zanim przerobisz urządzenie na 2x6V6 itp., sprawdź z czym masz do czynienia, bo może to jakiś straszny unikat. Daj fotki tego, co pod chassis - co?
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
AZ1, EBL21 i EF22 a do tego transformator i elektrolity z radia. Ktoś na przełomie lat 50-60 zrobił wzmacniacz z zapasowych części do odbiorników pokroju Stolicy, bo zapewne nie miał wielkiego wyboru.
Fajna sprawa, przydałoby mi się coś takiego, a muszę używać kompletnej Stolicy w roli wzmacniacza m.cz.
Fajna sprawa, przydałoby mi się coś takiego, a muszę używać kompletnej Stolicy w roli wzmacniacza m.cz.

- jethrotull
- 3125...6249 postów
Jakiś Ty biedny. Zrobię Ci takie cuś a ty mi dasz Stolicę, dil?Piotr pisze:przydałoby mi się coś takiego, a muszę używać kompletnej Stolicy w roli wzmacniacza m.cz.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
To jest pewnie wzmacniacz domofonowy jak zauważył Traxman. Bo te drzwi...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Domofonowy albo z komendy MO
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Witam !
Rzeczywiście, ten napis "drzwi" sugeruje domofon. Szkoda, że nie widać opisów wejść/wyjść, w przypadku domofonu powinno być wejście mikrofonowe (może węglowy, może krystaliczny), a w dziurze opisanej "drzwi", powinien siedzieć przycisk do roztwierania tych drzwi, podający jakieś napięcie (lub masę) do zamka elektromagnetycznego.
Ciekawe, co jest w puszce za przełącznikiem nadawanie/odbiór, czy ta puszka to ekran stopnia mikrofonowego ?
W każdym razie u P. Jacka na Promenadzie bywają takie perełki, tyle , że na ogół do ich rozgryzienia trzeba stosować reverse engineering,
czyli dużo czasu i cierpliwości. Smutne jest to, że gdy P. Jacek pójdzie na emeryturę, ten wspaniały sklepik o niepowtarzalnym klimacie zniknie, bo następcy nie widać (jego wspólnik prowadzi sklep w podziemiu koło GUSu, ale wyłacznie z nowymi gratami).
pzdr, Pogodnych Świąt !
Rzeczywiście, ten napis "drzwi" sugeruje domofon. Szkoda, że nie widać opisów wejść/wyjść, w przypadku domofonu powinno być wejście mikrofonowe (może węglowy, może krystaliczny), a w dziurze opisanej "drzwi", powinien siedzieć przycisk do roztwierania tych drzwi, podający jakieś napięcie (lub masę) do zamka elektromagnetycznego.
Ciekawe, co jest w puszce za przełącznikiem nadawanie/odbiór, czy ta puszka to ekran stopnia mikrofonowego ?
W każdym razie u P. Jacka na Promenadzie bywają takie perełki, tyle , że na ogół do ich rozgryzienia trzeba stosować reverse engineering,
czyli dużo czasu i cierpliwości. Smutne jest to, że gdy P. Jacek pójdzie na emeryturę, ten wspaniały sklepik o niepowtarzalnym klimacie zniknie, bo następcy nie widać (jego wspólnik prowadzi sklep w podziemiu koło GUSu, ale wyłacznie z nowymi gratami).
pzdr, Pogodnych Świąt !
Piotrze !
Co za straszna rozrzutność, przecież 2/3 tej Stolicy się marnuje !
Nie podejrzewałem Cię o taki brak oszczędności...
Spokojnych Świąt !
Co za straszna rozrzutność, przecież 2/3 tej Stolicy się marnuje !
Nie podejrzewałem Cię o taki brak oszczędności...
Spokojnych Świąt !
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Problem w tym, że to musi być sprzęt, który odpowiednio wygląda i ma odpowiedniej grubości warstwę "dziejowej patyny".jethrotull pisze:Jakiś Ty biedny. Zrobię Ci takie cuś a ty mi dasz Stolicę, dil?
Więc nic współczesnego nie wchodzi w grę. Poza tym brzmienie EBL21+EF22 w takiej konfiguracji wyjątkowo mi odpowiada. Bardzo ładnie miękko się przesterowuje, bez nagłej kompresji

Mnie? A myślałem, że już wszyscy ekolodzy wyklęli mnie za to, że wieczorem słucham cicho radia na potworze o mocy 25W w klasie A?pasio pisze:Nie podejrzewałem Cię o taki brak oszczędności...

- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Jest jeszcze jedna, o wiele bardziej zagracona graciarnia na nieodległej ul. Grażyny. Ale jej właściciel robi się od pewnego czasu coraz bardziej nieuprzejmy. Parę tygodni temu zaintrygowały mnie staroświeckie kolumny; gdybym miał pewność że w środku siedzą głośniki GD31-21-5, wziąłbym je na pniu, bo mam już ich 2 sztuki, i wraz z kolejnymi móglbym zmontować 2 zestawy o mocy 2 X 10 lub 2 X 15W (w zależności ile głośników byłoby w nowonabytych kolumnach - może to od DSL201?), i bardzo wysokiej efektywności, co wystarczyłoby dla wzmacniacza przeciwsobnego na EL84 lub ECL86. Niestety właściciel rupieciarni postawił warunek: albo wykładam 150zł na pniu, po czym on wyciąga kolumny ze sterty gratów a ja zabieram kupionego "kota w worku", albo nie kupię ich wcale. O tym czy byłoby można sprawdzić przed kolumny zakupem choćby tylko przy użyciu omomierza, nie śmiałem w tej sytuacji zapytać. A może ktoś z Forumowiczów kupił już coś takiego, i przynajmniej zaspokoiłby moją ciekawość, co to było?pasio pisze:Smutne jest to, że gdy P. Jacek pójdzie na emeryturę, ten wspaniały sklepik o niepowtarzalnym klimacie zniknie, bo następcy nie widać (jego wspólnik prowadzi sklep w podziemiu koło GUSu, ale wyłacznie z nowymi gratami).
pzdr, Pogodnych Świąt !

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
viewtopic.php?f=9&t=7931&hilit=GRAŻYNYTomek Janiszewski pisze: Jest jeszcze jedna, o wiele bardziej zagracona graciarnia na nieodległej ul. Grażyny. Ale jej właściciel robi się od pewnego czasu coraz bardziej nieuprzejmy...