Coś na odmianę ;)

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

Coś na odmianę ;)

Post autor: Airnox »

Czyli wzmacniacz stereo na EF80 :] Zrobiony wg. zasady "im mniej elementów w torze audio, tym lepiej". Punkt pracy wyliczony na ~2W. Ponadto doskonale pasuje tutaj TG2 ;) Jest to chyba najprostszy wzmacniacz lampowy jaki tutaj widziałem. Cóż... nie ma się co rozpisywać na temat konstrukcji, bo jest to standard do bólu. Lampy jakich użyłem to NOSy Telamu (kupione we Wrocławiu za 4zł/szt.), w zasilaczu siedzi TS40, anodowe prostowane przez mostek selenowy z ZK jakiegoś, dalej trójstopniowe filtrowanie napięcia (3x RC), żarzenie symetryzowane na stałe rezystorami. Obudowa do jakiej, dosłownie, to wrzuciłem, pochodzi od Yamahy A-300, która nie chciała dać się naprawić. Zamieszczam schemat tegoż wzmacniacza i zdjęcia ;) Pajęczak totalny, ale gra niesamowicie - nic zupełnie nie buczy, nie szumi, nie mikrofonuje (czytałem opinie o mikrofonujących EF80). Jest czysto, dynamicznie, przejrzyście :) Szczerze - sam jestem zaskoczony tym, jak to brzmi. Jeszcze nie badałem jego parametrów na oscyloskopie i generatorze, więc się nie wypowiem na temat przebiegów i innych podobnych - ale to kwestia czasu ;) Bo nęci mnie żeby to sprawdzić. Wzmacniacz prosty - akurat do zbudowania w jeden wieczór :)

Link do zdjęć samego wzmacniacza ;)

Pozdrowienia
Airnox
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_idu

Re: Coś na odmianę ;)

Post autor: _idu »

EF80 - polskiej produkcji - nie mikrofonuje bardziej do 6Ż32P (odp. Ef86) -= niby specjalnie skonstruowanej lampy pod katem minimalnego mikrofonowania...

Gdzieś kiedyś trafiłem na opis jakiegoś holendra zrobionego przez niego radia AM. Tylko lampy EF80. EFO - mieszacz, EF80 - heterodyna, EF80 wzmacniacz p.cz., EF80 - wzmacniacz m.cz., dwie EF80 jako lampa mocy. No chyba trudno o lepszą unifikację użytych lamp w radiu...
Alek

Post autor: Alek »

W tym układzie to żadna lampa mikrofonować nie będzie. No bo to jest goła końcówka mocy, bez żadnego wzmacniacza wstępnego.
Dodatkowo warto zauważyć, że regulacja głośności w tym wariancie odbiega od logarytmicznej.
Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

Lampa dość czuła (2V do wysterowania pełnego) więc nie było sensu pakowania jakiegokolwiek preampa. Potencjometr z odzysku z Yamahy, gałka pasowała a i sama wartość także. Wrażenia odsłuchowe bardzo pozytywne, jak tylko wezmę go na oscyloskop to wrzucę zdjęcia oscylogramów.

Pozdrowienia
Airnox
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

STUDI pisze:EF80 - polskiej produkcji - nie mikrofonuje bardziej do 6Ż32P (odp. Ef86) -= niby specjalnie skonstruowanej lampy pod katem minimalnego mikrofonowania...

Gdzieś kiedyś trafiłem na opis jakiegoś holendra zrobionego przez niego radia AM. Tylko lampy EF80. EFO - mieszacz, EF80 - heterodyna, EF80 wzmacniacz p.cz., EF80 - wzmacniacz m.cz., dwie EF80 jako lampa mocy. No chyba trudno o lepszą unifikację użytych lamp w radiu...
Stosowałem EF80 w korektorach barwy ze sprzężeniem zwrotnym i jakoś nie narzekałem.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

STUDI pisze:Gdzieś kiedyś trafiłem na opis jakiegoś holendra zrobionego przez niego radia AM. Tylko lampy EF80. EFO - mieszacz, EF80 - heterodyna, EF80 wzmacniacz p.cz., EF80 - wzmacniacz m.cz., dwie EF80 jako lampa mocy. No chyba trudno o lepszą unifikację użytych lamp w radiu...
Ale EF80 nie ma regulacyjnej charakterystyki, więc do odbioru AM się średnio nadaje.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Myślałem, że będzie to cokolwiek bardziej rozbudowany układ :roll:
Z jedną gołą pentodą nie masz co liczyć na poprawne odtwarzanie, oczywiście jeżeli mówimy o hi-fi. Barierą nie jest tu wcale transformator, lecz rezystancja wyjściowa pentody. Gdyby to było takie proste, to powstawałyby jednostopniowe wzmacniacze lampowe, ale triody maja za małe wzmocnienie, a pentody za duże ri.
Proponuję w ramach unifikacji stopień wstępny na EF80 połączonej w triodę i sprzężenie z wyjścia na pierwszą katodę.
_idu

tszczesn pisze:
STUDI pisze:Gdzieś kiedyś trafiłem na opis jakiegoś holendra zrobionego przez niego radia AM. Tylko lampy EF80. EFO - mieszacz, EF80 - heterodyna, EF80 wzmacniacz p.cz., EF80 - wzmacniacz m.cz., dwie EF80 jako lampa mocy. No chyba trudno o lepszą unifikację użytych lamp w radiu...
Ale EF80 nie ma regulacyjnej charakterystyki, więc do odbioru AM się średnio nadaje.
Na wszystko jest jakiś sposób....
_idu

Piotr

Tylko jak to jest że w przypadku niektórych lamp compactron - dyskryminator iloczynowy FM + pentoda wyjściowa - podkreślano wysoką rezystancję dynamiczna jako zaletę w postaci tłumienia przydźwięku sieci....
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Airnox, jaki jest prąd spoczynkowy tego stopnia? Na moje oko (pi razy oko) ta EF80 będzie tam solidnie przeciążona ( 2 razy za duża moc wydzielona na anodzie).
Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

Prąd spoczynkowy wynosi 22mA przy napięciu 105V, czyli jeszcze poniżej krzywej obciążenia. Pierwszy całkiem wzmacniacz DIY, więc błędy napewno jakieś są ;) Ale na czymś trzeba się uczyć. A tak poza tematem - ma ktoś w paczce same strony z ecclab?

Pozdrowienia
Airnox
OTLamp

Airnox pisze:Prąd spoczynkowy wynosi 22mA przy napięciu 105V, czyli jeszcze poniżej krzywej obciążenia.
No a na schemacie masz 250V :roll: Nie wydaje mi się, aby to dobrze i głośno zagrało przy 105V Przy 250V owszem jakoś zagra, tylko ja długo? Żaby jako tako to dopasować do normalnego obciążenia współpracującego z tym transformatorem, trzeba by połączyć równolegle co najmniej 3 szt. EF80.
Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

No to chyba coś pokopałem przy projektowaniu... Załączam charakterystyke z której wykreśliłem taki, a nie inny, punkt pracy. Bardzo możliwe, że się ogromnie pomyliłem przy projektowaniu...

Schemat

Pozdrowienia
Airnox
OTLamp

Aha, czyli Ua=105V, a Us2=250V. Moc wyniesie jakieś 0,1W.
Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

Czy mógłbyś napisać, w którym miejscu się w takim razie pomyliłem? Bo myślę nad tym i nie mogę dojść. To jest pewnie ta część wiedzy, której nie posiadam, heh...

Pozdrowienia
Airnox