Witam,
Mam prośbę. Potrzebuję informacji na temat wyglądu osłony dolnej w Elektricie Splendid. Będę wdzięczny za link do zdjęć w sieci (ja niestety nic nie znalazłem) lub zamieszczenie zdjęcia egzmplarza ze swojej kolekcji.
Ponadto, czy ktoś próbował dorabiać siateczkę z tylnej pokrywy ? Jezeli tak, to jakim materiałem się posłużył.
A tak poza tematem...czy współcześnie można gdzieś nabyć trolit ?
Elektrit splendid
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
-
- 375...499 postów
Re: Elektrit splendid
Trolit - masa termoplastyczna o bardzo dobrych właściwościach izolacyjnych i mało stratna, w odbiornikach przedwojennych stosowana do wyrobu karkasów do cewek w.cz. Po przygrzaniu lutownicą topi się wydzielając zapach podobny do obecnego polistyrenu. Przypuszczam że jest to dawna nazwa handlowa polistyrenu.
Konstanty
P.S. Wpisz w GOOGLE trolitul, oraz polystyrene - tam dowiesz się co nieco. Te dwa materiały to nie to samo, ale "zapachowo" i właściwościami elektrycznymi podobne. Jeżeli jesteś z Warszawy to spróbuj w CHEMII przy ul. Rzecznej na Targówku. Tam są dwa sklepy - w jednym płyty pręty itd z różnych materiałów m innymi teflon nylon rezotoks gumoid polistyren itd.
konstanty
Konstanty
P.S. Wpisz w GOOGLE trolitul, oraz polystyrene - tam dowiesz się co nieco. Te dwa materiały to nie to samo, ale "zapachowo" i właściwościami elektrycznymi podobne. Jeżeli jesteś z Warszawy to spróbuj w CHEMII przy ul. Rzecznej na Targówku. Tam są dwa sklepy - w jednym płyty pręty itd z różnych materiałów m innymi teflon nylon rezotoks gumoid polistyren itd.
konstanty
Ostatnio zmieniony sob, 20 grudnia 2008, 16:16 przez Konstanty, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 75...99 postów
Re: Elektrit splendid
Tak, na przykład w sporej ilości detektorów wykorzystywane były płyty trolitowe.
Jeżeli to rzeczywiście jest polistyren, to jak wygląda sprawa dostępu do niego ?
Jeżeli to rzeczywiście jest polistyren, to jak wygląda sprawa dostępu do niego ?