Lampa której nie ma :)

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Re: Lampa której nie ma :)

Post autor: Alek »

Ja bym proponował nie dzielić już w temacie włosa na czworo :? .
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

OTLamp pisze:
Tomek Janiszewski pisze: Na pewno zaś isnieją dwie lampy większej mocy (podobne do EL156, jak sprawedzę co to a jedne - uzupełnię) jednego producenta, mające oznaczenie różniące się jedną cyfrą, i będące tetrodą oraz pentodą, o bardzo zbliżonych choć nieco różniących się parametrach.
Oznaczenie różniące się jedną cyfrą to już inna lampa, nie ma tutaj co porównywać.
To są EL152 (pentoda), na rysunku cokołu z normalną siatką trzecią, choć oczywiście w rzeczywistości może być to "siatka" ramkowa) oraz EL153 (tetroda, bez jakiejkolwiek siatki czy płytek na rysunku). Mają one identyczne parametry graniczne i bardzo zbliżone przykładowe parametry robocze - a różnią się np. tym że w warunkach statycznych, przy jednakowych napięciach Ua i Ug2 oraz tym samym prądzie anody (50mA) prąd siatki drugiej osiąga w przypadku pentody 1mA (i tak niesłychanie mało, wskazywałoby to więc na pentodę strumieniową) w przypadku tetrody zaś - 0,3mA. Oczywiście, oba typy pochodzą od jednego producenta.

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Tomek Janiszewski pisze:. tym że w warunkach statycznych, przy jednakowych napięciach Ua i Ug2 oraz tym samym prądzie anody (50mA) prąd siatki drugiej osiąga w przypadku pentody 1mA (i tak niesłychanie mało, wskazywałoby to więc na pentodę strumieniową) w przypadku tetrody zaś - 0,3mA. Oczywiście, oba typy pochodzą od jednego producenta.
Tak, ale konstrukcja lampy elektronowej jest jak równanie z wieloma zmiennymi, ten sam efekt można osiągnąć na wiele sposobów. Różnice prądów s2 mogą być kwestią odległości i konstrukcji tych siatek (wymiarów, liczby zwojów/drucików, średnicy tych drucików itd.). Tu nie da się wyciągnąć jednoznacznego wniosku.

Dlatego optowałbym za stosowaniem nazewnictwa kierując się kartami katalogowymi. Nie ma sensu się rozdrabniać. Tetroda strumieniowa to i tak pewien rodzaj pentody, ma wszak 5 elektrod.
_idu

Post autor: _idu »

OTLamp pisze:Nie wiem, musiałbyś popróbować z pentodami, które mają oddzielnie wyprowadzoną s3, bo tetrody wśród współczesnych lamp są dość rzadkie.
Czy ja wiem.... np. tetroda 6Ż3P - - tetroda o charakterystykach pentodowych
OTLamp

Ale to tetroda strumieniowa, a Matizz chciał zwykłą, z tak spektakularnym zjawiskiem dynatronowym jak w E452T.
OTLamp

Z cyklu "rzadkie nowale" należy dołożyć jeszcze: KY80, EE80, PCL88, PCE82, PCE800, PF818
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:Z cyklu "rzadkie nowale" należy dołożyć jeszcze: KY80, EE80, PCL88, PCE82, PCE800, PF818
Dzięki, dodane do listy 'Kup jak tylko zobaczysz'.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Nie udało mi się znaleźć w sieci lamp UCC84, UCC88, UCL84, a występują w "Vademecum lampy elektronowe i przyrządy półprzewodnikowe"
Ratujmy stare tranzystory!
_idu

Post autor: _idu »

tszczesn pisze:
OTLamp pisze:Z cyklu "rzadkie nowale" należy dołożyć jeszcze: KY80, EE80, PCL88, PCE82, PCE800, PF818
Dzięki, dodane do listy 'Kup jak tylko zobaczysz'.
http://www.sphere.bc.ca/test/tubes3.html

Oprócz PF818 ciekawostki jak PCC805, PCL88, PCL800, PL801.
OTLamp

Z cyklu "rzadkie nowale": EL89 Siemensa i EZ82 Philips Australia :)
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

A gdzie się podziały nóżki EZ82? :shock:
OTLamp

Są wewnątrz materiału, w który jest wsadzona ta lampa (jakiś styropian lub coś podobnego). Gdy lampa siedzi w podstawce, to nóżek też przecież nie widać :wink:
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

Rzeczywiście, nie zauważyłem, że to styropian :D
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: rufio »

Co prawda wspomniane o niej jest u jogiego ale karty katalogowej nie udało mi się znaleźć.

ECC865
OTLamp

Jeszcze jeden rzadki nowal, chyba jedyna nowalowa lampa odbiorcza serii D - DC80.