Ustalenie pasma wzmacniacza.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Ustalenie pasma wzmacniacza.
Witam panowie
Mam problem ponieważ wykonuję wzmacniacz na zamówienie lecz nie moge klientowi podac pasma wzmacniacza.
Moja wiedza nie wystarcza do obliczeń, o ile w ogóle sa mozliwe.
Podaję parametry trafa głośnikowego:
pasmo 40Hz-50kHz +-3dB, moc 10W
oto schemat:
download/file.php?id=7367&mode=view
Jeżeli ktoś jest w stanie prosze o podanie pasma przenoszenia-szacunkowego
pozdrawiam
Mam problem ponieważ wykonuję wzmacniacz na zamówienie lecz nie moge klientowi podac pasma wzmacniacza.
Moja wiedza nie wystarcza do obliczeń, o ile w ogóle sa mozliwe.
Podaję parametry trafa głośnikowego:
pasmo 40Hz-50kHz +-3dB, moc 10W
oto schemat:
download/file.php?id=7367&mode=view
Jeżeli ktoś jest w stanie prosze o podanie pasma przenoszenia-szacunkowego
pozdrawiam
http://ag.bocznica.org ------->Bardzo kształcące zajrzyj koniecznie,POLECAM!!<a>
-
- moderator
Re: Ustalenie pasma wzmacniacza.
Generator - oscyloskop.
Bez tego nic nie zdziałasz.
Bez tego nic nie zdziałasz.
-
- 50...74 posty
No oscylka mam ale niestety generatora brak
a funduszy nie mam...

a funduszy nie mam...
http://ag.bocznica.org ------->Bardzo kształcące zajrzyj koniecznie,POLECAM!!<a>
-
- 625...1249 postów
A komputer kolega ma? Bierzesz pierwszy lepszy programowy generator podłączasz do wejścia a dalszy ciąg masz na: http://audioton.republika.pl/pomiary-oscylo.html Do wyznaczenia pasma i mocy wystarczy. Żeby sprawdzić wzbudy to przydałby się prostokąt ale takowego z karty dźwiękowej nie uzyskasz przynajmniej jest to bardzo wątpliwe - sam się z tym zmagałem i skończyło się na kupnie generatora
W przypadku tej konstrukcji raczej nie masz się co martwić o wzbudzenia więc jeżeli to jednorazowa konstrukcja to gienek Ci raczej nie potrzebny.
P.S. Czy ja dobrze widzę że tam jest prostownik jednopołówkowy?

P.S. Czy ja dobrze widzę że tam jest prostownik jednopołówkowy?
-
- 250...374 postów
W paśmie akustycznym jako źródła możesz użyć komputera, karty dźwiękowej i jakiegoś programowego generatora. Jest tego mnóstwo. Nawet programowego oscyloskopu. Pasmo oszacujesz.
EDIT : Byłeś szybszy
EDIT : Byłeś szybszy

-
- 50...74 posty
Haaa
Wielkie dzięki, szczerze mówiąc to mam taki generator na kompie lecz nie wierze jakoś w wiarygodnosć przebiegow....
Co do schematu tak niestety jest prostownik jednopołowkowy
U mnie oczywiście zasilacz oddzielnie z filtrem CRC na żarzeniu stabilizator z prostownikiem a przy lampach już w obudowie wzmacniacza jeszcze po kilka uF na zasilaniu lamp co by wyeliminowac śmieci które może sie zebrać po "drodze kablowej" zasilacz-wzmacniacz
Wielkie dzięki, szczerze mówiąc to mam taki generator na kompie lecz nie wierze jakoś w wiarygodnosć przebiegow....
Co do schematu tak niestety jest prostownik jednopołowkowy

U mnie oczywiście zasilacz oddzielnie z filtrem CRC na żarzeniu stabilizator z prostownikiem a przy lampach już w obudowie wzmacniacza jeszcze po kilka uF na zasilaniu lamp co by wyeliminowac śmieci które może sie zebrać po "drodze kablowej" zasilacz-wzmacniacz

Ostatnio zmieniony ndz, 7 grudnia 2008, 20:30 przez lewytolewy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 1875...2499 postów
Czemu jednopołówkowy? 

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 625...1249 postów
Wystarczająco dobry prostokąt można uzyskać w klasycznym dwubramkowym generatorze na TTL lub cmosach plus ewentualnie bufor na wyjściu generatora. Do sprawdzenia zachowania wzmacniacza wystarczy.
785mm
-
- 1875...2499 postów
lewytolewy pisze: szczerze mówiąc to mam taki generator na kompie lecz nie wierze jakoś w wiarygodnosć przebiegow....
To może podłączysz oscyla na wyjście dźwiękowej i uwierzysz??lewytolewy pisze:No oscylka mam...

Jeśłi już dajesz prostownik krzemowy, to nie ma róznicy czy dioda, czy mostek, a chociaż będziesz miał lepszą filtracje.lewytolewy pisze:Co do schematu tak niestety jest prostownik jednopołowkowy
Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
A nie jest to wzmacniacz "Bambino" podobny, pasmo tam było ok. 100Hz-10kHz przy ok.1.5W, THD=10% (pracowało to na TG2/xx).
Jeżeli masz trafo takie jak podajesz, to sensowniej będzie je wykorzystać z 6P1P/EL84/6V6, dostarczą dwa razy większej mocy, komplikacja układu niewiele większa.
Jeżeli masz trafo takie jak podajesz, to sensowniej będzie je wykorzystać z 6P1P/EL84/6V6, dostarczą dwa razy większej mocy, komplikacja układu niewiele większa.
-
- 50...74 posty
Szczerze to lampe wybierał klient a nie ja
Ja teraz zaczynam sprzedawac wzmacniacze na zamówienie a po kilku projektach szykuje sie na coś grubszego na EL34 lub DIABEŁKACH
Jednak podobno diabełki sa "kapryśne"....

Ja teraz zaczynam sprzedawac wzmacniacze na zamówienie a po kilku projektach szykuje sie na coś grubszego na EL34 lub DIABEŁKACH

Jednak podobno diabełki sa "kapryśne"....
Z taka wiedza odwazny jestes.lewytolewy pisze: Ja teraz zaczynam sprzedawac wzmacniacze na zamówienie...
-
- 625...1249 postów
Również przyłączam się do dowodów uznania dla odwagi kolegi. Mnie już też proponowano budowę wzmacniacza niestety nie chce mieć kogoś na sumieniu bo wg własnego uznania nie błyszczę wiedzą - czarna dziura to będzie chyba adekwatne określenie, a po drugie to już nie to robić coś dla kogoś a nie dla siebiemacska pisze:Z taka wiedza odwazny jestes.lewytolewy pisze: Ja teraz zaczynam sprzedawac wzmacniacze na zamówienie...

-
- 250...374 postów
tylko niektórym już miejsca brakuje na kolejne wzmacniacz w domuBeier pisze:Również przyłączam się do dowodów uznania dla odwagi kolegi. Mnie już też proponowano budowę wzmacniacza niestety nie chce mieć kogoś na sumieniu bo wg własnego uznania nie błyszczę wiedzą - czarna dziura to będzie chyba adekwatne określenie, a po drugie to już nie to robić coś dla kogoś a nie dla siebiemacska pisze:Z taka wiedza odwazny jestes.lewytolewy pisze: Ja teraz zaczynam sprzedawac wzmacniacze na zamówienie...

a do każdej konstrukcji podchodzę jakby miała zostać u mnie na półce no chyba że to jakiś gitarowiec - ponieważ sam nie gram (co nie oznacza że są gorzej wykonane)