Beier pisze:Dzięki Piotrze za odpowiedź. Twoje słowa zgadzają się z tym co właśnie przeczytałem że najlepiej pomierzyć głośnik samemu programem Speaker Workshop a WinISD użyć do oszacowania pewnych wartości parametrów. Koleś pisze że potrzeba wzmacniacza mikrofonowego i używa tylko wejścia line in, a mnie zastanawia czy nie można użyć wejścia mic a jak tak to w jakiej konfiguracji. Mam wrażenie że konfiguracja kabli do karty dźwiękowej do takich pomiarów już gdzieś była na forum ale nie mogę tego znaleźć

Programik bardzo przydatny jest..... (SW). Z jego pomocą udało mi się skonstruować całkiem miłe dla ucha głośniki.
Co do pomiarów, to ja mam wykonaną przystawkę do karty dźwiękowej, Trzeba tam kilka rezystorków dla ograniczenia sygnału, wzmacniacz mocy (dzielniki wejściowe). Wzmacniacz mikrofonowy, jest wtedy tylko dodatkiem

.
Cały problem polega na tym, że program mierzy dwa sygnały (o ile dobrze pamiętam), ten dostarczany na głośnik i ten z mikrofonu, potrzebuje więc dwóch kanałów.
Ponadto przystawka znakomicie się sprawdza jako mostek pomiarowy RLC. Są tam w tym celu dwa przełączniki, ale nigdy nie pamiętałem który od czego
Są one pomocne przy konfiguracji, bo pamiętam, że trzeba było robić kalibrację przed pomiarem.
O przydatności pomiarów, przekonałem się obliczając zwrotnice dla parametrów "fabrycznych" i coś nie tak było......
Potem pomierzyłem parametry głośników sam (okazało się, że były odchyłki dla obu egzemplarzy) i wykonałem ponownie zwrotnice (najpierw symulacje a potem lutownica) i efekt był zaskakujący....
Gdybyś potrzebował pomocy to daj znać, bo pomiary robiłem kilka lat temu, i musiał bym sobie wszystko odszukać i przypomnieć...
Pozdrawiam