Pompa obrotowa PP-5

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Pompa obrotowa PP-5

Post autor: Alek »

Swego czasu dostałem od Brysa ową pompę obrotową. Pompa nie posiadała silnika; w efekcie mogłem ją tylko schować i trzymać na lepsze czasy. Ostatnio trafił się także odpowiedni mocowo silnik do tej pompy (0,5kW 141 rad/s=ca. 1350 obr/min). Już na pierwszy rzut oka widać, że dotychczasowa drewniana podstawa nie będzie odpowiednia (rozważam, czy nie wykonać metalowej). Gorzej rzecz wygląda z przekładnią pasową. Wymagane przełożenie będzie tu rzędu 1:2,7 (obroty pompy nie są podane, ale jestem niemal pewien, że wynoszą one 500-550 obr/min).
Pytanie jest następujące: gdzie nabyć stosowne koło na silnik i pas klinowy?

Pompa nie powala próżnią końcową (10E-1 Tr), ale myślę, że w ostateczności uciągnie jakąś pompę dyfuzyjną (nowsze żądają 0,15-0,4 Tr).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Pompa obrotowa PP-5

Post autor: MarekSCO »

EUREKA !!!
Znalazłem sposób !
Alku - wypełnij to:

Ja, niżej podpisany: ..............................................
Będąc w pełni władz fizycznych i umysłowych. Oświadczam co następuje:
1. Średnica osi silnika wynosi .................... mm
Zaś długość powierzchni planowanej pod zamocowanie koła pasowego. Mierzona od widocznego na fotografiach
końca osi do miejsca gdzie średnica osi ulega zmianie wynosi: ................................ mm.
2. Jako, że doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że mimo zamieszczenia aż dwu zdjęć, na którym uwidoczniona jest
oś silnika... Nijak nie idzie się zorientować, czy na osi posiadanego silnika znajduje się klin, czy tylko gniazdo na klin...
Oświadczam, że w/w klin tam : JEST - NIE MA* (*niepotrzebne skreślić ).
Zaś szerokość klina wynosi: ................................. mm.
( W razie braku klina należy podać szerokość gniazda na klin. )
3. Oświadczam ponadto, że przedstawiony na fotografii pasek klinowy o szerokości 13 mm
ma długość : ..................................................... mm.
( Długość paska odczytać z napisu na zewnętrznej powierzchni paska, lub w razie zatarcia tegoż,
zmierzyć metrem krawieckim po obwodzie. Długość należy podać z dokładnością nie przekraczającą 5 mm )
4. Pragnę solennie zapewnić, iż zdaję sobie sprawę, że podając pożądane przełożenie przekładni zapomniałem
o podaniu średnicy zewnętrznej koła pasowego zamocowanego na osi pompy, która wynosi: ............................. mm.
5. Posiadany i przedstawiony na fotografii asynchroniczny silnik prądu zmiennego, jednofazowy, posiada na obudowie
tabliczkę znamionową, której fotografię załączam.
6. Zdaję sobie doskonale sprawę z faktu, że w zakamarkach warsztatów kolegów spotkać można niekiedy
spore ilości kół pasowych przeznaczonych do pasków 13 mm.
Oczywistym jest dla mnie, że niejednokrotnie koła te są kolegom całkowicie zbędne i gdybym rzetelniej podszedł do
publikowania informacji o elementach, których potrzebuję... Życzliwi koledzy mieli by ułatwione zadanie w udzieleniu
mi pomocy. Zaś w zaistniałej sytuacji - wcale im tego nie ułatwiam.
Pragnę zatem wyrazić szczere ubolewanie z tego powodu i obiecuję poprawę.
Podpisano: ............................................
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Sluzbista :P :D
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

macska pisze:Sluzbista :P :D
Eeee tam zaraz służbista ;)
Wygląda mia na to, że tam potrzebna jest klasyczna "mała czternastka od Frani" :P
Pragnę się tylko upewnić ;)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Alek

Post autor: Alek »

Ja, niżej podpisany: Aleksander Zawada
Będąc w pełni władz fizycznych i umysłowych. Oświadczam co następuje:
1. Średnica osi silnika wynosi 14,05 mm
Zaś długość powierzchni planowanej pod zamocowanie koła pasowego. Mierzona od widocznego na fotografiach
końca osi do miejsca gdzie średnica osi ulega zmianie wynosi: ................................ mm.
ten punkt jest dla mnie za skomplikowany.
2. Jako, że doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że mimo zamieszczenia aż dwu zdjęć, na którym uwidoczniona jest
oś silnika... Nijak nie idzie się zorientować, czy na osi posiadanego silnika znajduje się klin, czy tylko gniazdo na klin...
Oświadczam, że w/w klin tam : NIE MA* (*niepotrzebne skreślić ).
Zaś szerokość klina wynosi: ca.4,3 mm.
( W razie braku klina należy podać szerokość gniazda na klin. )
3. Oświadczam ponadto, że przedstawiony na fotografii pasek klinowy o szerokości 13 mm
ma długość : 650 mm.
( Długość paska odczytać z napisu na zewnętrznej powierzchni paska, lub w razie zatarcia tegoż,
zmierzyć metrem krawieckim po obwodzie. Długość należy podać z dokładnością nie przekraczającą 5 mm )
4. Pragnę solennie zapewnić, iż zdaję sobie sprawę, że podając pożądane przełożenie przekładni zapomniałem
o podaniu średnicy zewnętrznej koła pasowego zamocowanego na osi pompy, która wynosi: 140 mm.
5. Posiadany i przedstawiony na fotografii asynchroniczny silnik prądu zmiennego, jednofazowy, posiada na obudowie
tabliczkę znamionową, której fotografię załączam.
6. Zdaję sobie doskonale sprawę z faktu, że w zakamarkach warsztatów kolegów spotkać można niekiedy
spore ilości kół pasowych przeznaczonych do pasków 13 mm.
Oczywistym jest dla mnie, że niejednokrotnie koła te są kolegom całkowicie zbędne i gdybym rzetelniej podszedł do
publikowania informacji o elementach, których potrzebuję... Życzliwi koledzy mieli by ułatwione zadanie w udzieleniu
mi pomocy. Zaś w zaistniałej sytuacji - wcale im tego nie ułatwiam.
Pragnę zatem wyrazić szczere ubolewanie z tego powodu i obiecuję poprawę.

Nie mogę jej obiecać :oops:

Podpisano: Aleksander Zawada
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.