Preamp do 6C33C-B
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Preamp do 6C33C-B
Nabyłem ostatnim czasem kilka bardzo fajnych lampek 6C6Б-B i postanowiłem właśnie na nich wykonać preamp do planowanej konstrukcji SE na 6C33C-B. Przedwzmacniacz z racji użytych elementów mam zamiar wykonać na PCB. W obecnej postaci preamp jest dosyć czuły - powyżej 350mV zaczyna przesterowywać, jednakże ostatecznie zastosuję USZ kiedy w końcu zdecyduję się na jakiś konkretny punkt pracy lampy mocy. Przedstawiam schemat i proszę o wszelkie uwagi jakie wam się nasuwają.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Re: Preamp do 6C33C-B
A czemu masz tam trzy triody, za to osiem elementów jakichś zaczynających się od BF...? 

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- 625...1249 postów
BF420 i BF423 robią za źródła/lustra prądowe. Źródła pozwalają na niższe napięcie zasilające oraz na mniejsze zniekształcenia dlatego że prosta obciążenia dla triody równa się wartości Rs czyli przy 1M jest praktycznie płaska, natomiast dla WK 200k to małe obciążenie. Wartości rezystorów siatkowych dałem maksymalne dopuszczalne dla danej lampy - 1M dla 6C6Б-B (jedynie na wejściu 200k) oraz 200k na wyjściu gdyż jest to maks dla 6C33C-B.
-
- 25...49 postów
Witam
Ten układ na tranzystorach wygląda fajnie i sprawdza się ale w układach scalonych. W technice dyskretnej będzie zbyt duży rozrzut parametrów tranzystorów i układ będzie miał inne prądy od zakładanych oraz będzie problem ze stabilnością temperaturową . Po drugie źródła prądowe zwiększają znacznie wzmocnienie układu, według mnie niepotrzebnie. No i trzecie ale, czyli kondensator C2 i układ polaryzacji wtórnika według mnie niepotrzebny, można spolaryzować wtórnik napięciem anodowym z poprzedniego stopnia.
Pozdrawiam Romek
Ten układ na tranzystorach wygląda fajnie i sprawdza się ale w układach scalonych. W technice dyskretnej będzie zbyt duży rozrzut parametrów tranzystorów i układ będzie miał inne prądy od zakładanych oraz będzie problem ze stabilnością temperaturową . Po drugie źródła prądowe zwiększają znacznie wzmocnienie układu, według mnie niepotrzebnie. No i trzecie ale, czyli kondensator C2 i układ polaryzacji wtórnika według mnie niepotrzebny, można spolaryzować wtórnik napięciem anodowym z poprzedniego stopnia.
Pozdrawiam Romek
-
- 625...1249 postów
Rozpatruje też wersję z dwoma tranzystorami które będą zespolone rurką termokurczliwą żeby zapewnić stabilność temperaturową a zamiast rezystora ustalającego prąd tranzystora wstawić potencjometr aby wyregulować prąd w zależności od tego jak bardzo rozjechany będzie tranzystor. Zamierzam również kupić większą ilość tych tranzytów tak aby dobrać je wyselekcjonować - Javoreczek na allegro sprzedaje je po 10 sztuk.